Hedberg och Thorgren kör final i Copper på söndag

Fem svenskar startade i torsdagens slopestylekval i Copper Mountain, Colorado där spurten mot OS har börjat. Av dessa tog sig Måns Hedberg och Sven Thorgren vidare till finalen som avgörs på söndag kväll.


För Måns Hedberg är det första gången han tagit sig till en final i världscupen. Han missade två månaders åkning under hösten efter att ha skadat sig under försäsongslägret i Saas-Fee, men visade igår att han snabbt har kommit i form igen.

– Jag fick fem dagar i Sverige och så har jag åkt några dagar här i Colorado nu, så det gick jäkligt snabbt att komma igång. Jag fick sätta fem dubblar igår, jag satte nog fem på raken och det var ju bra, säger Måns Hedberg.

Finalplatsen kom lite som en överraskning och på frågan om hur han tänker inför söndagens final svarar Måns: ”Nja jag har ju inte funderat så mycket på det vettu, men imorgon ska vi åka i Keystone i alla fall och det ska bli fett.”

Sven Thorgren tog sig också vidare till final, dock med ett åk som han inte var så nöjd med.

– Jag hade oflyt med min åkning idag, jag har inte åkt så här dåligt på hela veckan här i Copper. Det har ju gått klockrent på träningen, men jag är ju vidare i alla fall och det är ju skönt, säger Thorgren.

Niklas Mattsson var den av de övriga svenskarna som var närmast att kvala. Han kom på sjunde plats i sitt heat som för övrigt var dagens tuffaste om man ser på namnen i heatet.

– Niklas åkte väldigt bra idag, men hans första åk var lite för enkelt för att han skulle få riktigt höga poäng. I det andra ökade han på ett varv i första hoppet till en backside 1260 som satt riktigt bra men inför det sista hoppet blev det lite mycket kantbyten och trassel så han hann inte med det, säger förbundskapten Jocke Hammar.

Niklas Askmyr åkte in på en tionde plats i sitt heat och Codey Ellison låste det sig för. Han kom på plats 21 i sitt heat.

Finalen sänds live på SVT Play på söndag klockan 19:00

 

Dessa är vidare till finalen på söndag:

Heat 1:
Torstein Horgmo (NOR)
Ryan Stassel (USA)
Yuki Kadono (JPN)
Lucien Koch (SUI)

Heat 2:
Sage Kotsenburg (USA)
Chas Guldemond (USA)
Shaun White (USA)
Seppe Smits (BEL)

Heat 3:
Ståle Sandbech (NOR)
Måns Hedberg (SWE)
Sven Thorgren (SWE)
Seamus O’Connor (IRL)

Heat 4:
Scotty James (AUS)
Emil Andre Ulsletten (NOR)
Brandon Davis (USA)
Nuutti Niemelä (FIN)

Text: Snowboardförbundet/Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.