Höll på att dö i en lavin i Kittelfjäll, nu forskar hon i ämnet
2014 var Andrea Mannberg med om en allvarlig lavinolycka i Kittelfjäll i Sverige. Det skrevs om den i forumet och fick en liten notis bland Freerides nyheter. 7 år senare forskar hon kring laviner på Center for Avalanche Research and Education (CARE) i Tromsø.
Olyckan
Vi börjar med att resa tillbaka lite i tiden, närmare bestämt till söndag 16 Februari 2014. Andrea har haft en jobbig vecka, men det har snöat bra i Kittelfjäll och både partner och bästa vännen skulle bli med ut – så helgtur till ”hemmaområdet” Kittelfjäll blev det. Lördagen var varmare än förväntat, men trots en rädsla för att åkningen skulle bli förstörd visade det sig att Borkan kunde bjuda på riktigt trevlig åkning. Vännerna grävde också snöprofiler och gjorde tester – slutsatsen blev att det skulle bli en lugn helg med defensiva val.
Dagen innan har de också spanat på linjen de är på väg mot nu. Det är ett område på baksidan av Kittelfjäll ingen av dem varit i tidigare, men det ligger precis intill ett ställe de åker i ofta. Sikten är dålig; men efter gårdagens åk, 10 cm nytt under natten och pågående snöfall är humöret på topp. De följer en flack och trädtäckt rygg som ska ge dem trygg access till åket.
På vägen upp hörs flera whumpf-ljud, några av dem är stora. Ett hopp i en testsluttning ger mer whump-ljud, men ingen snö drar iväg. Vännerna konstaterar att tecknen är tydliga – det här är en dag där de ska hålla sig långt bort från att vara både i och under lavinterräng. Och med dåligt sikt är det trädgräns och neråt som gäller. Uppe vid det tilltänkta åket ser det brantare ut än vad de trodde från avstånd. För brant. Dessutom är det konvext. Det var inte ett svårt beslut att vända och istället försöka ta sig till det alternativa åket de kört så många gånger förr.
Men den säkraste vägen till det andra åket skulle innebära att gå nedför på stighudarna och sen upp igen. Det bär emot. Lite till vänster öppnar ett flack snöfält upp sig och genom att bara ta en 20 höjdmeter extra kommer de kunna få ett fint åk ner i snöfältet istället. Några meter ut på fältet kommer nästa whumpf-ljud. De hinner inte mycket mer än att konstatera att de definitivt ska vända, att det inte är en trygg plats att vara på just nu, innan de ser väggen av snö komma mot dem.
Ingen av dem blev fullständigt begravd, och skador till trots överlevde alla. Långt från en självklarhet. Räddningsaktionen blev komplicerad och långdragen. Trots detta publicerar Andrea, bara 6 dagar efter olyckan, ett första inlägg på sin blogg om det som inträffat. Där finns både en saklig redogörelse av händelseförloppet och en reflektion över hur det kom sig att de tog de besluten de tog och varför det gick som det gjorde.
Andrea och CARE
Fler blogginlägg med analys och reflektion skulle det bli. Med det i åtanke känns det inte märkligt att Andrea nu sitter som en av två ledare i Center for Avalanche Research and Education (CARE) och forskar på heltid runt risktagande och beslutsfattande i lavinterräng. Och om du undrar – Andrea är absolut tillbaka på fjället igen, både i och utanför lavinterräng.
CARE som center jobbar med en rad olika projekt inom en rad olika discipliner, men gemensamt för alla projekten är de riktar sig mot just beslutsfattande i osäkra situationer. Det övergripande målet är att se till att färre personer förolyckas när de utövar sina hobbys i fjällvärlden. En stor del i det är att försöka förstå hur folk på bästa sätt lär sig att ta rätt beslut, för i dagsläget vet vi faktiskt inte särskilt mycket om det. Mänskliga faktorer och psykologi i lavinsäkerhetsfältet är fortfarande ett relativt nytt forskningsområde.
Trots det har CARE redan nu visat framfötterna och släppt en del material som är till gagn för skidåkare. Det mest framstående är förmodligen skredpodden – en podcast om lavinsäkerhet helt enkelt (dock endast tillgänglig på norska). Andreas projekt tillknutet CARE, the White Heat Project, har en blog med mycket innehåll som är värt att fundera över – och för den som är lagd åt det hållet finns många av deras forskningsresultat tillgängliga öppet där också.
CARE-panelen
Så, hur kan DU hjälpa i den här forskningen? Det är egentligen mycket enkelt, för att kunna forska krävs data – och data är precis vad du kan bidra med! Forskning runt beslutstagande och riskacceptans, samt hur det påverkas av olika faktorer som erfarenhet, utbildning, tidigare incidenter etc. är idag generellt ganska hypotetisk. Det är helt enkelt mycket datainsamling genom att låta folk få beskrivet situationer när de sitter bakom ett skrivbord och sen låta dem svara hur de hade gjort. Men det är ju inte så verkligheten fungerar.
För att försöka komma åt den problematiken har CARE, i samverkan med Naturvårdsverket, börjat rekrytera en deltagarpanel där vem som helst som bedriver aktiviteter i lavinterräng kan anmäla sig för att dela med sig av ”data från verkligheten”. Målet är att följa så många skidåkare, skoteråkare, klättrare och andra personer som utövar sina hobbys i lavinterräng under en tioårsperiod – och ju fler deltagare desto bättre! Det spelar ingen som helst roll om du åkt 100 dagar offpist per år de senaste 10 åren, eller om du är veckokrigare som blir glad om du lyckas klämma in ett puderåk medan ungarna är på skidskola, hela spektrat behövs.
Det beskrivs egentligen väldigt bra på anmälningssidan för deltagarpanelen:
Syftet med CARE-panelen är att förbättra kunskapsläget kring hur riskattityder, kunskap och erfarenhet hos människor utvecklas över tid. Vi behöver bli bättre på att lära av alla de som färdas i lavinterräng – nybörjare och experter, unga och gamla, kvinnor och män. För att åstadkomma detta behöver vi din hjälp.
Vad det innebär rent praktiskt att vara deltagare beskrivs också mycket väl:
De som registrerar sig i panelen kommer att få epost från oss med länkar till enkäter några gånger per säsong. Du kan också bli inbjuden till att delta i andra typer av undersökningar som handlar om laviner. Det är frivilligt att delta och du behöver inte svara när du får epost från oss. Så länge vi kan identifiera dig i datamängden har du rätt att kräva att vi slänger, korrigerar, eller skickar den information vi har om dig i panelen till dig. […] Din information behandlas konfidentiellt.
Som ett litet tack för en stor insats från de som deltar i panelen, eller bara delar den vidare så att budskapet sprids (se till att tagga @CARE.uit i posten bara), lottas det också några gånger per år ut priser som skickas hem till vinnarna. Det rör sig om allt från mössor till spadar till transceivers och lavinryggsäckar. Om det låter intressant är det bara anmäla sig och bidra till en säkrare framtid för skidåkare! Anmäler dig gör du via den här länken.
Text: