Idag startar de svenska lavinprognosernaIdag publiceras vinterns första lavinprognoser för de svenska fjällen. Trots att lavinprognoserna bara har funnits i två år används de redan av varannan offpiståkare.

– Det är glädjande att lavinprognoserna har så många användare redan efter två år, men många fler skulle ha nytta av dem, säger Per-Olov Wikberg, kommunikationsansvarig för Naturvårdsverkets lavinprognosprogram.

De tre svenska fjällområden som redan idag – 20 december – får dagliga lavinprognoser hela säsongen fram till och med 1 maj 2018 är södra Jämtlandsfjällen, västra Härjedalsfjällen och västra Vindelfjällen. Där hittar vi mumsiga och populära topptursområden som Storulvån och Sylarna, Helags, Funäsfjällen och alla turer  vid Hemavan-Tärnaby längs E12. Ytterligare två lavinprognosområden tillkommer senare i vinter. Det första är Abisko/Riksgränsfjällen som även ingick i prognosprogrammet förra vintern. Det andra är Kebnekaisefjällen, som är nytt för denna vinter. Nytt för denna vinter är också att det finns lutningskartor.

Lavinprognoserna omfattar områden utanför en skidanläggnings ansvarsgränser. De ger en samlad bedömning av lavinfaran två dagar framåt, inklusive råd om hur man kan färdas i berörd fjällterräng utan att utsätta sig för onödiga risker.

Drygt 2 svenska dödsfall per år

Per-Olov Wikberg berättar om dödsfallen i Sverige:
– Sedan 2001 har 39 svenskar omkommit i lavinolyckor i Sverige och utomlands. Lavinprognosprogrammet har etablerats för att förebygga lavinolyckor. De senaste åren har antalet dödsfall minskat, men vår lavinincidentrapportering visar att det inträffar många lavinrelaterade tillbud i fjällen. Lavinprognoserna är viktiga beslutsunderlag som kan bidra till säkrare vägval i lavinterräng och som bör kompletteras med en lavinutbildning. säger Per-Olov Wikberg.

Lavinprognostjänsten finns tillgänglig via: www.lavinprognoser.se
Information om lavinutbildningar finns på: www.svelav.seText: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.