De svenska lavinprognoserna förbättras

Sajten Lavinprognoser.se levererar vintertid dagliga rapporter om snösituationen i svenska fjällen. Denna vinter lanseras två förbättringar – lutningskartor och ytterligare ett fjällområde som täcks in med lavinrapporter.

De svenska lavinprognoserna gäller vintern 2018 för fem av Sveriges mest välbesökta fjällområden: södra Jämtlandsfjällen där vi hittar Storulvån och Sylarna, västra Härjedalsfjällen där Helags och Funäsdalen ligger, vidare norrut hittar vi området västra Vindelfjällen där det vid Hemavan-Tärnaby dröser av fina toppturer direkt från vägen E12, längst i norr kommer vi också att få prognoser dels från Kebnekaise, dels från Riksgränsen-Abisko. Lavinprognoserna från Kebnekaise är nya för denna vinter.

20 december 2017 sparkar de tre sydligaste fjällområdena igång med dagliga lavinprognoser och löper sedan på hela vägen fram till 1 maj 2018. De mer nordliga –Abisko-Riksgränsen och Kebnekaise – kör igång 17 januari respektive 1 mars 2018.

Nytt för denna säsong är lutningskartor. Snöskred – undantaget slasklaviner på våren – är extremt ovanliga i lutningar över 25 grader. Ett enkelt sätt att minimera risken för att utlösa en lavin är därför att välja flackare terräng, uppför som nedför. På kartan som finns på förstasidan av Lavinprogneser.se finns en symbol för att visa lutning.

Lutningsgraden är indelade i 6 klasser med olika färger, klasserna är (i grader) 25-30, 30-35, 35-40,  40-45, 45-50 samt överstigande 50 grader. Se nedanstående teckenförklaring för mer information. Övrig ofärgad terräng är alltså flackare än 25 grader.

Det finns även en funktion för att positionera dig och din dator, surfplatta eller telefon i förhållande till terrängen. Aktivera platstjänsten/gps i din enhet samt se till att du befinner dig i s.k. httpsläge, dvs använd  https://www.lavinprognoser.se så ska det fungera. Se även nedanstående bild så hittar du rätt verktyg att aktivera.

Planerade tider för prognoserna under säsongen 2017/2018 är:

Södra Jämtlandsfjällen 20 december till 1 maj

Västra Härjedalsfjällen 20 december till 1 maj

Västra Vindelfjällen 20 december till 1 maj

Abisko/Riksgränsfjällen 17 januari till 14 maj:

Kebnekaisefjällen 1 mars till 1 maj

www.lavinprognoser.se


Vad är Lavinprogners.se för något? 

Lavinprognoser.se drivs och samordnas av myndigheten Naturvårdsverket. Datainsamlingen till prognoserna görs i samarbete med en rad aktörer i svenska fjällvärlden och med andra myndigheter. Sajten Lavinprognser.se är skapad för dig som färdas i de svenska fjällen vintertid. Där hittar du dagliga bedömningar av lavinfaran för fem välbesökta svenska fjällområden. För att göra prognoserna samlar Naturvårdsverket in observationer från fjällen, bedömningar av lokala experter och väderinformation. Sedan sammanställer de det till de bästa rekommendationer som de kan ge. Använd prognoserna till att fatta säkrare beslut på fjället. Men kom ihåg att du själv ansvarar för var och när du åker, och därmed också för hur stora risker du utsätter dig för.

Några av toppturerna på Freeride:s avdelning ”OFFPIST & TOPPTUR” 
Sylarna
Storulvån
Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.