Inför Åre Bike Festival

På onsdag börjar den sjunde upplagan av Åre Bike Festival.

Ett event som startades 2010 av ett gäng lokala entusiaster och som på kort tid har nått internationell standard. Nytt för i år är bland annat midnattscykling, clinics med proffsen, meckartävling och nybyggda hopp.

Vi tog ett snack med Jenny Liljegren, som tillsammans med Christian Kalmendal är projektledare för veckan:

Berätta om Åre Bike Festival!

-Åre Bike Festival grundades 2010 av den lokala cykelklubben Åre Bergscyklister som tidigare även anordnat Världscupar och VM i Mountainbike. Man gjorde de för att visa och lyfta fram den cykling och livsstil som finns i Åre under sommaren, så vi kunde dela med oss till fler vilken härlig by och känsla Åre kan leverera. Till i år så är det en ny projektgrupp som tagit över, vilket har givit festivalen lite av en nytändning.

Hur har förberedelserna inför veckan sett ut?

-Det har varit full fart de senaste två veckorna, vi har byggt ett nytt hopp nere vid VM:6an tillsammans med Skistar, som kommer att bli ett permanent tillskott till bike parken och kommer användas till ”Whip it”-tävlingen på lördag. Dessutom har hela pumptracken och alla dirt-hoppen fått sig en rejäl uppfräshning inför festivalveckan. Något som är otroligt roligt är den fantastiska hjälpen Åre som by har bistått med. Över 70 funktionärer har slitit inför det här och kommer fortsätta hjälpa till under veckan, utan så mycket support hade en sån här tillställning varit omöjlig!

 Under Jennys och Christians styrande händer arbetar olika projektgrupper inför festivalen, bland andra Jesper Jonsson och Philip Harlaut, som har hand om årets upplaga av Åre Video Challenge, en tävling där fem internationella lag producerar filmer som kommer visas upp på Holiday Club på lördagkvällen. För besökare utan festivalpass är detta det enda eventet man kan köpa biljetter till. Under kvällen kommer även bildspel visas av Mattias Fredriksson.

Är det något nytt med årets upplägg? Ban-design, tävlingsformat, etc?

-Vi har några nya element i årets upplaga:

  • Varje morgon kommer det att hållas clinics för DH intro, XC, Girls Enduro, Speed Clinic med bröderna Wallner, samt Dirt Jump Session med Max Fredriksson.
  • Onsdagen är det en tävling vi kallar Kill the Villagers, som startar från Åre by och går rakt upp till toppen av Sadeln ovanför Tott.
  • Torsdag och Fredag, midnattscykling från toppen av Åreskutan med kabinbanan och en eldshow.
  • Torsdag, Klas garage. Där sveriges bästa mekar kommer att tävla i att byta gaffelolja på tid och vinnaren får möta demonmeken Klas Hägg.
  • Fredag, SM i Enduro.
  • Lördag, ”Whip It” i nya hoppet, samt Åre Video Challenge nere i Holiday Club.

På fredagen går Sveriges första mästerskap i Enduro MTB av stapeln, där Jenny berättar att över 200 anmälningar har trillat in. Enduro MTB är en tävlingsform där alla downhill-sektioner går på tid, medan uppförsbackar hanteras i makligare tempo, en slags blandning av downhill och crosscountry.

Kan vem som helst vara med under veckan?

-Vi välkomnar alla att vara med, ju fler som cyklar desto roligare blir de. Alla kan vara en del av festivalen förutom kanske tävlingen Kill the Villagers, det kommer bli riktigt svettigt och ge ordentlig blodsmak i munnen 🙂

Är det några stora namn som kommer?

Förutom internationell cykelmedia, har vi några av världens bästa cyklister på plats, till exempel Max Fredriksson som precis kom 2a på FMB world tour nere i München, och joinar under veckan upp med Robin och Niklas Wallner inför Video Challenge. Anton Thelander är ett annat stort Svenskt namn som kommer. Från utlandet är vi även peppade på Amerikanen Nicholi Rogatkin, en absolut världsstjärna med en otrolig trickpåse, samt Norrmännen Mads Andre Haugen och Zakarias Blom Johansen. På tjejsidan representerar bland andra Katie Holden från USA och Tarah Gieger, Puerto Ricanen med åtta X-Games-medaljer i Moto X.

Om man vill vara en del av Åre Bike Festival, måste man köpa Festivalpasset, som kostar 380 kronor, men som också ger fri tillgång till alla eventen under veckan. 15% liftkortsrabatt ingår också i dealen, som du hittar på festivalens hemsida.

För all information om veckan, priser, scheman och annat som är bra att veta hänvisar vi till Åre Bike Festivals Facebook-sida.

Text: Jacob Wester
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.