Hemavan först i Sverige med helibike

Sugen på att kasta dig nerför Hemavans fjälltoppar – med cykel? Nu är det möjligt. En helikopter tar dig upp, sedan är det full fart utför. Bakom helibike-satsningen står proffscyklisten Eric Wållberg i Umeå.


Foto: Mats Pettersson

Cyklisterna hämtas med helikopter i centrala Hemavan och flygs sedan upp på utvald topp. Turerna utför tar mellan 45 minuter och 2 timmar och innehåller stundtals extrem cykling.
– Den första delen av turerna är avancerad, där är det teknisk åkning och det gäller att vara vaken. Sedan blir det lite lättare cykling längre ner, berättar Eric Wållberg.

Eric Wållberg är heltidscyklist sedan fyra år tillbaka och i dag framförallt inriktad på Street/Urban. Idén att kombinera helikopter och cykel i Hemavans fjällvärld fick han när han hörde talas om motsvarande turer i Nya Zeeland och Kanada.
– Jag tänkte att det borde funka i Hemavan också. Så jag undersökte möjliga turer, provcyklade några gånger och nu är vi igång och erbjuder helibike till både privatpersoner och företag. Vad jag vet är vi först i Sverige och det känns förstås extra spännande.


Foto: Mats Pettersson

I dagsläget finns fyra toppar att välja mellan. Det finns också möjlighet att köra två olika toppturer under samma dag. I konceptet ingår att man får låna en cykel, som kostar runt 30 000 kronor.
– Fjällterrängen är tuff och det krävs därför cyklar som klarar hårda tag, förklarar Eric Wållberg.

Text: Redaktionen

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.