Downhill ger mest lindriga skador

Handledsskador och knäckta nyckelben toppar listan på skador vid downhillkörnig. De allvarliga skadorna är få visar ny undersökning.

En studie vid Hälsocentralen i Åre visar att downhillcykling inte är så farligt som man kan tro. Ny undersökning visar att de flesta skadorna utförscyklister får är förhållandevis lindriga.
– Vi hade förväntat oss fler och allvarligare skador, säger Jakob Swanberg till Östersundspostens nätupplaga. Han har tillsammans med läkarkollegan Mats Agnvall gjort undersökningen som vill visa vilka skador som DH-åkare drar på sig. Målet är att kunna bättra på säkerheten för de som cyklar och minska riskerna för allvarliga skador.


Foto: Dan-Marcus Pethrus

Den vanligaste skadan är handledsfrakturer, därefter kommer knäckta nyckelben. Av de inrapporterade skadorna står arm och skuldra för 60 procent. Skador på handled och handen/fingrarna står för hela 35 procent. Allvarligare skador är mer sällsynta, i de få fallen handlar det om inre blödningar och hjärnskakningar.

De vanligaste skadeorsakerna är att åkaren kör för fort och tappar kontrollen. Det farligaste som kan hända är att åkaren flyger över styret hävdas det i undersökningen. Det kan hända om till exempel framgaffeln går av eller om framhjulet lossnar.

I undersökningen ingår åkare som skadat sig i utförscykling i Åre. De två senaste säsongerna har 250 olycksfall lett till besök på Hälsocentralen, under samma period 200 000 liftåk. För den som gillar att räkna innebär det att det går 640 åk per skada. I undersökningen lägger man in en brasklapp om stort mörkertal. DH-åkare är hårda och söker inte vård för stukningar och sår tror man.

Säkerhet: Att tänka på vid Downhillkörning
1. Använd alltid skyddsutrustning (integralhjälm, handskar, handledsskydd, ryggskydd och benskydd).
2. Cykla med huvudet och anpassa farten.
3. Serva cykeln så att däck och bromsar är hela. Ha uppsikt efter sprickor i ramen.
4. Är du vältränad minskar riskerna för skador om olyckan är framme.

Källa: op.se

Text: Dan-Marcus Pethrus
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
15 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (15)