Sol igen över Mayhem

Tusentals MTB-frälsta vallfärdade till Mayhem Festival i Åre förra veckan för sessions, tävlingar och allmänt cykelhäng. Freerides Jesper Molin fanns på plats med kameran.


Foto: Jesper Molin

För femte året i rad arrangeras ett av de absolut största MTB-eventet i Skandinavien i Åre förra veckan, nämligen Mayhem Festival. Festivalens centrum finns mitt i hjärtat av Åre Bike Park och erbjuder en fallhöjd på 900 meter, 40 km spår och fyra liftar som skickar upp cyklister på Åreskutan. Tyvärr var kabinbanan upp till Skutan stängd denna sommar på grund av reparation och istället körde VM8:an och Gondolen upp cyklisterna mot toppen, lite trist men fördelen var att kapaciteten blev betydligt högre.

– Mayhem är en adrenalinkick för såväl åkare som publik och årets festival lockade flera tusen personer, både från Sverige och utomlands säger John Roch som är ansvarig för eventet. Årets festival bjöd precis som i fjol på fantastiskt väder med undantag för torsdagen då moder jord törstade efter vatten varför det regnade lite på förmiddagen, detta hindrade dock inte entusiasterna från att bege sig ut och köra i dyngan.
– Bara kul, säger en av Åres otaliga mountainbike freaks när jag haffar honom på väg ner genom Flinbanan.


Foto: Jesper Molin

Årets festival bjöd på en del nyheter. Slopestylebanan var ombygd mot i fjol genom att man bland annat har byggt upp en rejäl quarter pipe samt ett stort cornerhopp med ett gap på cirka 15 meter. Just detta hopp var inte tillåtet att hoppa i för vanliga dödliga, utan designat för proffsen som körde i det under en kvällssession tillsammans med filmare och fotografer.
– Vi väljer att göra så för att undvika olyckor men tyvärr händer det ändå. I tisdags skadade sig en 12-årig kille som körde i parken trots att den var stängd, säger John Roch.


Foto: Jesper Molin

Foto: Jesper Molin

Förutom en flera nyheter i banan bjöd festivalen också på cyklister i världsklass. I år fick vi bland annat se Steve Romaniuk och Kyle Strait på plats i Åre. Steve var här även i fjol och säger att han gillar Åre och Sverige mycket:
– Åre bjuder på kul och varierad terräng och parken är i fint skick och väl genomtänkt.


Foto: Jesper Molin

Mayhem Festivalen är inte bara för proffs och erfarna cyklister utan här ges möjligheter för alla att testa på att hoja utför. Det finns flertalet ställen att hyra cyklar på och har man inte testat tidigare så rekommenderar jag alla skarpt att göra så, bra träning och en jävla massa action.

Veckan bjöd också på flera tävlingar och uppvisningar, bland annat kunde man titta på 4X, Street Demo av och med Eric Wållberg och inte minst Nissan Slopestyle Tour med 10 000 kronor i prispengar. Tävlingen har tidigare körts med en första rond under Extremsportsvecko i norska Voss. Varje rond får en individuell vinnare och poängen läggs sedan ihop för både Voss och Mayhem så att en Slopsylekung kan koras.

Mayhemveckan i Åre kan även i år summeras som ett lyckat event även om jag hade velat se proffsen lite mer i spåren. Blir det en Mayhem Festival 2008 frågar jag John Roch som svarar med ett brett leende:
– Next year…? Definitely, both bigger and better and of course a lot of sun again.


Foto: Jesper Molin
Text: Jesper Molin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.