Skantz cyklar svenska fjällkedjan

145 mil fjällterräng på 14-20 dagar med mountainbike. Rekordet att ta sig igenom den svenska fjällkedjan sommartid är för tillfället på 39 dagar. Om två veckor kan det vara ett minne blott om Skantz får rulla på.
– Jag räknar med att kunna ta mig 8-10 mil på en dag, säger Mattias Skantz

Klockan är 04.30, det är den 5 juni 1999 dagen efter skolavslutning. Det blåser kallt och regnar. De flesta tonåringarna som slutat 9:an i Östersund börjar röra sig hemåt till sina föräldrar efter ha firat natten lång att den obligatoriska skolgången är slut. Mattias Skantz är inte en av dem. Han sitter istället på cykeln i motvinden och regnet. Han ska cykla till Mullsjö för en ungdomskonferens. Det var för 15 år sedan. Nu väntar inte 87 mil asfalt och sällskap med undertecknad, utan 145 mil fjällterräng ensam i rekordfart.

Mattias Skantz håller på och plockar ihop sin utrustning i sin lägenhet på Frösön och går igenom de sista sakerna han ska ha med sig på turen. Med minimal packning är det viktigt att man får med sig rätt grejer.
– Det är ju sjukt störigt ifall man skulle ta med sig fel jacka och behöva irritera sig på det hela resan i onödan. Sådant vill jag helst undvika.

Inför denna tur har packningen slimmats rejält. Kort sammanfattat har han fått ner det han räknar som det väsentligaste på 5,9 kilo varav 1,6 kilo är cykeldelar. (I snitt brukar packningen ligga på 25 kilo för de som går samma sträcka till fots)
– Jag använder mig av det jag kallar för det jag kallar för ”Luffarstyle”. Ingen sovsäck, inget tält eller kök och knappt någon mat. Genom att jag kan transportera mig längre sträckor på kortare tid än de som vandrar kan jag hitta mat och boende utan att behöva övernatt och ta med kök, säger han.
– Luffarstyle går ut på att man sover när man är trött och äter det man kommer över. Luffarna hade inte så mycket packning men klarade sig ändå.

Men en del vandring kommer det nog bli ändå för Mattias Skantz. Han räknar med att varje sträcka till och från kommer innebära att han kommer vara tvungen att bära cykeln en till två mil. Det är dock inget han oroar sig för. Mattias Skantz går bort och plockar fram sina nyinförskaffade cykelskor och visar upp dem å berättar att de är försedda med en riktig Vibramsula för att underlätta sträckorna till fots.

Vilken är din största utmaning inför denna tur?
– Det som kommer bli den största utmaningen är nog utsattheten och om cykeln kommer hålla, går navet av då får jag ju lägga ner.
– Utan tält, sovsäck, kök och mat är man rätt utsatt om det visar sig vara 10 mil till nästa stuga, då kan det bli lite jobbigt. Jag har pratat med STF och jag får bo gratis i deras stugor längs med vägen.

Själva idén kom han på efter det att han var klar med sitt projekt 366 toppar på 366 dagar under 2012. Han ville testa att cykla de tre klassiska lederna; Kungsleden, Sörmlandsleden och Svenska fjällkedjan. Sörmlandsleden betade han av förra hösten under 7 dagar; rekordet tidigare var på 14 dagar. Nu väntar en dubbel så lång sträcka i fjällterräng.
– Det kommer bli 17 timmar varje dygn av fysisk utmattning sedan äta sova och sedan cykla. Fördelen så här års är att det är ljust och jag kommer att kunna cykla när som helst på dygnet utan att behöva använda pannlampa.
– Jag valde även att cykla den här tiden på året för att det har varit kallt länge i norr vilket kan göra att man kanske inte blir uppäten av myggen.

När det kommer till träning och uppladdning inför projektet så har han lika många MTB-timmar som han räknar med att cykla på ett dygn under turen.
– Jag har 16 timmar MTB-träning men jag litar på min grundform. Jag har 307 skidbestigningstimmar sedan januari i år vilket gör att jag har en bra bas, säger han.

Mentalt brukar han inte inte förbereda sig så mycket inför sina strapatser utan han brukar dra ut, bli chockad och sedan bita ihop berättar han.

– Jag har inte direkt gått och tänkte på det här det senaste halvåret utan mer de senaste tre veckorna. Det viktiga är att tänka på alla situationer som kan uppstå och detaljer samt att lista ut exakt det som behöver finns med i packningen allt ifrån klädval till reservdelar.

Vi går ut för att ta lite bilder innan Mattias ska göra i ordning det sista innan han ska åka. Han kommer ha god tid på tåget till Karesuando (22 timmar) att fundera på om han verkligen gjort rätt val av så väl jacka som verktyg.
– Jag har valt ”onödigt” breda däck 2,4” för att kunna cykla på spängerna utan att behöva koncentrera mig så mycket och slappna av säger han och klämmer på däcken samtidigt som han går igenom cykeln en sista gång.

Han hittar några reflexer på ett av hjulens ekrar å funderar på om han ska låta dem sitta kvar eller ta bort dem för att spara några gram.

På turen för 15 år sedan fick Mattias Skantz sällskap av undertecknad och en annan barndomsvän. Vi fick dock inte cykla hela sträckan ner till Mullsjö från Östersund för våra föräldrar. Vi fick lite besvikna ta bussen till Mora och möta upp Mattias i Älvdalen för att sedan få en oförglömlig tur ner genom Sverige tillsammans. Denna gång känner jag mig fullständigt nöjd att följa min vän via hans twitterflöde och hemsida.

För att följa Mattias Skantz rullande genom fjällkedjan eller läsa mer om packningen gå in på: mattiasskantz.se. Du kan även följa honom via Twitter.

Är du också nyfiken på att cykla i fjällen så har vi samlat 5 nybörjartips.

Text: Andreas Lalantha Jansson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.