7 Kilometer av Flyt på Två Hjul

Magic Moose heter den senaste attraktionen på Trysilfjellet i Norge och är en sju och en halv kilometer lång cykelled och är en av de längsta av sitt slag i Europa.

Svårighetsgraden är graderad till blå och är så pass lätt att alla i familjen ska kunna ta sig ner och njuta av färden genom kurvor och över hopp på blandat men välpreparerat underlag av trä, grus, sten och rötter. Men ifall du är sugen på lite mer utmaning är det bara att stå på från topp till botten och se om kroppen orkar hänga med hela vägen ner. Typen av led kallas för flytstig och innebär att man i princip ska kunna stå och mer eller mindre bara åka med hela vägen ner. Tack vare de 285 metrarna i höjdskillnad behöver du knappt trampa över huvud taget.

Den nya cykelleden är gratis för alla att använda och är öppen dygnet runt, men mest sparsamt för benen och lättast når du den genom att ta sittliften Fjellekspressen upp till toppen.

Förutom Magic Moose har Trysil Bike Arena 100 kilometer stigcykling att erbjuda och ytterligare kilometervis med specialkonstruerade cykelleder av olika svårighetsgrader.

Den norska skidstjärnan Anders Bakke var förbi och testade flowet i den så kallade flytstigen tidigare i sommar och ger den magiska älgen högsta betyg och uttryckte viss förvåning över att det kunde vara så jobbigt att åka hela vägen ner i ett push.
– “Sinnessjukt fett upplägg de har fått till i Trysil. Jag trodde verkligen inte att 7 kilometer kunde vara så slitsamt, men det blir vad man gör det till själv. Full gas!” Säger Anders efter att ha lappat varv efter varv i Magic Moose.

Trysil ligger nära den Svenska gränsen ungefär en timmes bilfärd från Sälen.
Hittills har skidorten investerat nästan 12 miljoner kronor i att utveckla möjligheterna för att cykla under sommaren i området och planen är att det beloppet ska uppgå till 25 miljoner under de kommande tre åren. Kanske är stigcykling på väg att bli Norrmännens sommar-variant av att gå på tur och nästa stora sommartrend?

“Jag var skeptisk till en början men jag hade fel i det här fallet. Det är helt fantastiskt och jag har en väldigt stor tro på cyklingsutbudet som utvecklas här.” Säger Bo Halvardsson, Destinationschef för Skistar i Norge

Fram till den 20e augusti har Trysil liftarna öppna torsdag till söndag varje vecka mellan klockan 11 och 16. Därefter kommer de att vara igång varje helg till och med den första oktober för att sedan hålla öppet under hela vecka 40 då norrmännen har lov.

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.