Parktest: Kläppen Bike Park

På var och varannan skidanläggning i Sverige poppar det upp nya bike parks. Nu kan ytterligare en presenteras i Dalarna. Kläppen som vintertid satsar hårt på parken, väljer nu att sommartid fortsätta satsa och hakar på trenden med bikeparks.

Åkare: Jimmy Fors
Åkare: Jimmy Fors

Jag befinner mig 655 meter över havet och blickar ut över Sälenfjällens underbara natur. En skön bris fläktar härligt en het sommardag som denna. Samtidigt som 30 000 människor valt att springa i skogen och jaga orienteringskontroller har jag själv ställt in siktet på cykling i Kläppens bike park.

Åkare: Jimmy Fors
Åkare: Jimmy Fors

Tillsammans med Johan Lilja beger jag mig nerför berget. Cyklingen i Kläppen är varierad och rolig. Vare sig du är nybörjare eller cyklat hela ditt liv kommer du att hitta något kul och utmanande. Valet hamnar på downhillbanan som består av 2,2 kilometer maskingrävda doseringar, hopp och woopisar. Det var länge sedan jag cyklat en så välgjord och rolig bana. Första partiet inleds med ett dropp och fortsätter sedan med en stor högersväng och avslutas med en vänster in i skogen där leden fortsätter med doserade kurvor. Andra delen av banan är öppen och innehåller två träramper som bjuder på luftturer. Tredje delen går in i skogen igen. Inte helt oväntat fortsätter den välgjorda banan i maskingrävda doseringar, hopp och en gigantisk wallride som kryddar den nedre delen av banan. Jag kommer på mig själv med ett leende på läpparna när jag rullar ner sista biten mot liften. En gång till, jag bara måste köra den en gång till. I liften upp snackar vi sedan exalterat om alla linjeval och hur roligt det är att cykla.

Det är viktigt att banorna är rätt byggda annars tappar man fart och flow. Det är ett välkänt ansikte i mountainbike Sverige som ligger bakom de fina lederna i Kläppen, nämligen Jimmy Fors och tillsammans med sina kollegor håller de parken i toppskick. Det är dags för ett nytt åk och innan vi lämnar dalstationen tipsar Jimmy oss om en ny nedfart som går på bergets baksida.

Johan Lilja trampar igenom velodromerna.
Johan Lilja trampar igenom velodromerna.

Kläppen har stor potential. Det är första året som anläggningen håller öppet för cykling och redan nu finns två färdiga nedfarter och ett antal påbörjade. Efter lite småprat med Jimmy om tankar och visioner har jag snabbt förstått att Kläppen har vad som krävs för att bli en av Sveriges ledande bike parks. Planer på en riktig slopestyle som kan mäta sig med de internationella arenorna och förhoppningsvis locka till sig större tävlingar är en av visionerna. För mig kommer Kläppen att vara en självklar destination under nästa sommar cykelsäsong!

Mot ytterligare ett åk.
Mot ytterligare ett åk.
Utför droppet!
Utför droppet!
Mer info om Kläppen Bike Park
Läs mer på klappen.se
Text: Daniel Rönnbäck, Foto: Daniel Rönnbäck
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.