Jonas Wilhelmsson målar bergen med sin bräda

Lossa ett hack på bältet, slappna av i käkbenet, glöm covid-19 för en stund och luta dig tillbaka – här kommer en lugnande dos rörlig bild som drar konst och carves närmare varandra än du är van vid. Vinnarna av Freeride Video Awards specialpris har släppt sin film ”Paint the Mountains” som är ett vackert porträtt av brädåkaren Jonas Wilhelmsson.

Året var 2018 när Freeride, som väntat, gick ut med budskapet om att Freeride Video Awards, Sveriges anrikaste videotävling, körs igång i år igen. Det skulle alltså koras vinnare i bästa big Mountain-film, bästa jibb/park-film och bästa …. Men för årets upplaga låg det, utöver det generösa utbudet på prisbordet, en unik möjlighet som skulle visa sig vara kreatörens mest åtråvärda pris.

Tillsammans med Red Bull gick freeride Video Awards ut med bullet och bång på forum och i annonser om att det kommer delas ut en filmbudget på 150 000 svenska kronor till den filmen som en speciellt utvald jury skulle komma att välja ut. 150 000 kronor skulle då läggas i den lycklige vinnarens händer med en hälsning om att denna eller dessa personer var värda att utveckla sina filmkunskaper i vidare projekt. Och nu, två år senare, står vi med en färdig film producerad av de värdiga vinnarna av specialpriset som Red Bull tillsammans med Freeride tagit fram.

Damer och herrar: Paint The Mountains.

Paint the Mountains har visats på skidfilmsfestival under hösten 2019, men sedan en liten tid tillbaka är den också lössläppt på den stora vida webben.

Filmen utspelar sig i Funäsfjällen, där ingen mindre än Jonas Wilhelmsson huserar, spekulerar och shred…ilerar? Filmen är producerad av Mårten Daag och Mattias Larsson, som var de två mästerhjärnorna bakom filmen “Fonna Forever” som vann Red Bulls specialpris under Freeride Video Awards, men vi återkommer till det. Förresten, har du kollat på filmen än? Om inte, varför? Den ligger ju här uppe redo att klickas på?

Producent & filmare: Mårten Daag

Nåväl, vi går vidare med att ta in den första av tre som har sitt att säga om filmen, filmare och producent 1 av 2, Mårten Daag, hej på dig!

Det här projektet porträtterar Jonas Wilhelmssons liv och ideologi på ett fräscht och framförallt estetiskt tilltalande sätt, var resultatet och slutprodukten densamma som grundtanken innan ni satte igång?
– Jag och Mattias hade faktiskt en hyfsat klar bild på vad vi ville göra för sorts film när vi väl tog beslutet att göra det här projektet, men mycket ändrades på vägen.

Hur menar du då?
– Nya linjer och infallsvinklar dyker som alltid upp, och man måste nog ändå säga att många saker vi planerat har plockats bort, medan många nya saker och vinklar har letat sig in. Jonas är ju en man med många strängar på sin lyra, och den stora utmaningen har varit att få med alla hans små upptåg i en och samma film. Men, jag tycker ändå att det vi ville säga porträtteras i filmen, vilket är Jonas kärlek till snowboard och hans syn på livet, och det tror jag många kan inspireras av.

Det finns material från en hel säsong i den här filmen känns det som, mycket material att gå igenom förmodar jag?
– Hela projektet blev väldigt mycket större än vad vi hade tänkt oss från början och när vi satte oss i efterbearbetningen för att arbeta fram storyn från alla intervjuer så blev det som en käftsmäll. Hur får man ner 80st A4 sidor med text till en historia? Det blev till att borra ner huvudet och bara köra. Jag och Mattias hade räknat med att efterbearbetningen med att bygga storyn och klippa ihop allt skulle ta tre veckor, det tog snarare tre månader, så det var ju lite av en missräkning, hehe.

Hur kom det sig att ni valde att porträttera just Jonas Wilhelmsson?
– Både jag och Mattias kommer från snowboardscenen och vi ville således göra nåt inom snowboard, men samtidigt inte en ren snowboardfilm där man i princip bara fokuserar på tricks. Vi ville berätta en historia och samtidigt visa upp snowboard på ett sätt man inte är så van vid. Vi ville göra en film om snowboard som folk som aldrig upplevt snowboard kunde relatera till och inspireras av. Där tyckte vi Jonas var en perfekt person, han brinner verkligen för snowboard på många olika plan, allt från miljötänket till att få igång kids att åka bräda och att själv komma ut och åka i en ganska unik terräng. Jonas åkning är jävligt ösig och väldigt lite tillrättalagd, det tycker vi är väldigt härligt. Sen är han en fantastiskt duktig konstnär och konst i olika former har alltid haft en stor påverkan på brädsporter kulturen i sin helhet, så då kändes han som den perfekta försökskaninen för vårt projekt.

– Sen ska det även sägas att han fick en perfekt ursäkt till att komma ut och åka väldigt mycket snowboard, vilket man verkligen märker att han mår bra av.

Filmen ”Paint the mountains” är som sagt inspelad i Funäsfjällen, bland fjällbjörkar, parkåkning och tighta trädåk. En slags åkning som endast en svensk kan relatera till. Vad som blir extra tydligt för tittaren när man tittar på filmen är att kärlek till sporten inte alls måste höra till förhållanden, lutning eller fallhöjdsmeter. Det är ren kärlek till livet utanför dörren, till naturen och till stålkanter.

Huvudpersonen: Jonas Willhelmsson

Näste man till rakning är ingen mindre än huvudkaraktären själv. Jonas Wilhelmsson, the man of the hour.

Är det något särskilt som har varit viktigt för dig att förmedla i projektet?
– Jag vill väl egentligen inte förmedla så mycket, jag vill mest åka snowboard om jag ska vara ärlig. Och om någon kan bli lite taggad av det så är jag jätteglad! Men, man kanske kan inspirera folk till att gå sin egen väg, och framförallt fortsätta leka trots att man fyllt 40.

Det konstnärliga ligger dig nära till hjärtat verkar det som efter att ha sett filmen, vilka likheter drar du mellan brädåkning och konstskapande?
– För mig är snowboardåkningen en form av konstnärligt uttryck, mycket av min inspiration till min konst kommer härstammar från känslan jag har när jag åker bräda. Sen är det ju som så att konsten i princip är en synonym för uttryck, och det är ju där någonstans jag hittar likheten.

Hur var det att skapa filmen tillsammans med Mårten och Mattias?
– Det var sjukt att göra filmen, och speciellt eftersom vi kom ut på så många fina turer. Jag känner ju Mattias och framförallt Mårten sedan innan, så det var bäddat för ett sjukt roligt projekt redan innan vi satte igång. Sen hade vi tur med vädret också, kan man tänka sig?

Har du någon favoritdel i filmen?
Skulle nog säga delen med shred till Johan Airijokis låt ”Gangsterkung”.

Fonna Forever – den energisprakande, färgglada och sorgfria starten

Filmen som ledde till att Mårten och Mattias fick chansen att göra det här spelades in i Folgefonna under sommaren 2017, och skickades under hösten in som ett bidrag till Freeride Video Awards. I den bjuds det på somriga solnedgångar, glaciäråkning och stenhårt shred av Ludvig Billtoft, Abbe Hjellström och Karl-Anton Svensson. Filmen vann först kategorin bästa park/jibb och blev efter det utvald till värdiga vinnare av Red Bulls specialpris med motiveringen:

”Fonna Forever lyckas förmedla både en djup kärlek till snowboard och en känsla av lätthet och lek. Fotot är vackert, med drönaråkningar som är mer än skryt, gradingen är bra och klippningen har ett naturligt flow som gör att man villigt följer med på resan. Den som inte blir sugen på mer åkning efter att ha sett det här är det nåt fel på!”

Skrivbordsråttan och redaktörn´

Anders Wingqvist, chefredaktör på freeride.se och happyride.se besparade några minuter mellan corona-hemarbete och lunchmtb-cykling för att ge sin syn på projektet. Och nej, det är inte konstigt att skriva om skidåkning från Göteborg. Det har han gjort i över ett decennium, faktiskt redan fler månader innan finanskrisen hösten 2008, bevis här.

Det här samarbetet mellan Freeride, Red Bull och filmtävlingen FVA samt prispotten var det första i sitt slag, var kom idén att lägga ett pris av denna kaliber i potten?
– Ja, det var ändå ett rätt fräsigt pris vi fick till tillsammans med Red Bull. Det var Adrian & gänget på Red Bull, samt Martin hos oss som spånade ihop detta. Kul att vid sidan om ett klassiskt prisbord med prylar också ha något annat, det vill säga en riktig produktionsbudget.

Freeride.se har sedan mannaminne varit navet för svensk skidfilm, både i stora och små format; hur känns det att kunna gå ihop och erbjuda chansen för gemene man att få producera storskaligt med hjälp av er historiska och starka plattform?
– Väldigt kul så klart! Roligt också att det finns ett gäng skidåkare och filmare där ute som fortfarande ger sig hän och filmar, redigerar och verkligen sätter ihop en helhet. Idag känns det ju ofta annars som att man kikar på klipp i olika format, inget fel i det, men personligen är det få saker som kan få mig lika peppad på att åka skidor som en riktigt bra edit. ”Fonna Forever” som vann senaste upplagan av Freeride video Awards gjorde ju att man ville åka till ett somrigt Norge, shredda glaciär och kanske till och med fixa fram en snowboard istället för skidor… vet inte hur många gånger jag har kikat på den filmen, blir lika glad VARENDA gång. 

Vad tror du om Skidfilmstävlingar i framtiden?
– Tricket är väl att få folk engagerade att göra filmer och ge publiken något som är mer, bättre, annorlunda mot vad som läggs ut på andra social medier dagligen. Nåt som inte är klipp som jag precis gnällde om eller urvattnat vlog-”kåntänt” där sponsorers intressen ibland har får styra för mycket. Det är en utmaning så klart, men vi har en del koncept i pipen som vi själva tror mycket på. Sen gäller det för oss att knyta samarbeten så att vi har resurser att genomföra uppläggen och kan erbjuda vinster till de duktiga filmare och skidåkare som lägger ner så mycket tid och engagemang.

Något du vill lägga till?
– Education is important, but skiing is importanter. Och se nu till att börja cykla MTB (eller något annat kul) alla ni som har fått pengar och tid över från inställda skidresor!  

Tacktal!

Avslutningsvis vill Mårten och Mattias passa på att tacka alla inblandade i projektet.

– Vi vill slänga iväg våra ödmjukaste tack till alla som hjälpt oss att göra den här filmen då det finns så otroligt många som hjälpt oss att förverkliga det här projektet.
– Tack till Jonas för att du pallat med oss, och tack Malin för att vi fått låna din pojkvän nästan en hel vinter.
– Tack till Redbull & Destination Funäsfjällen för support.
– Tack till Alla musiker som låtit oss använda deras fantastiska musik i filmen
– Tack till alla människor i trakterna runt Funäs som har hjälpt oss otroligt mycket.
– Ett speciellt tack till Björn, Nicke, Safin och Ulf som hjälpt oss tekniskt med klippning, ljud och grade.
– Och tack till alla andra som vi mött under resan!

Text: Fabian Omne
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.