Laviner och storm satte stopp för Harlaut & Co

Tre meter snö på tre dagar och en ny storm på ingång gör att arrangörerna tvingas ställa in Slopestylevärldscupens premiär i freeski i Stubai, Österrike.
— Det är självklart tråkigt, men det är bara att acceptera läget och ladda om inför Big Air i Peking 13-14 december, säger förbundskapten Niklas Eriksson.

Det svenska freeskilandslaget anlände till Stubai i söndags, men har inte kunnat träna i backen en enda dag på grund av kraftig storm och lavinrisk. Arrangörerna har hållit hoppet uppe om att kunna genomföra tävlingen in i det sista, men i onsdags blev det klart att man kastar in handduken. Världscuppremiären måste ställas in.

Parken har drevat igen och inte ens de som jobbar med banan har kunnat ta sig upp på berget. Dessutom väntas ännu en storm dra in under helgen. Henrik Harlaut får alltså inte chans att förvara sin första världscupseger i Slopestyle som han tog i Stubai förra året.

”En utomhussport”

Förbundskaptenen Niklas Eriksson har aldrig varit med om att en tävling har ställts in förut, men säger att alla i laget har gjort det bästa av situationen och nu blickar framåt mot nästa Big Air- stop i Peking, Kina.

— Det är klart att det är tråkigt, alla var peppade på att få komma igång med Slopestyle igen, men det är såhär när man håller på med en utomhussport. När vi inte kunde ta oss upp i backen drog Henrik Harlaut, Jesper Tjäder och Oliwer Magnusson ut och åkte rails, medan Oscar Wester byggde ett hopp och tränade utanför hotellet. Det går inte att göra så mycket åt vädret, men för oss är det i alla fall en enkel resa hem till Sverige. Lite värre för de som flygit hit från andra sidan jorden, säger Niklas.

Den närmsta tiden är det träning på olika håll som väntar för freeskikillarna innan landslaget flyger till Peking för nästa världscupstopp i Big Air 13-14 december. Därefter blir det Big Air-världscup i Atlanta, USA den 21 dec. Slopestylepremiären får vänta till 9 januari i Front Romeu, Frankrike.

Och för alla er puderälskare därute så kan vi med en snabb koll på Snöfallstoppen se att ännu mer snö är på väg mot Alperna, flera orter har över 1 meter att vänta de kommande tre dygnen. Ännu ett lågtryck från söder bashar in mer snö i södra Alperna. November 2019 är ett ovanligt snörik månad.

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.