Henrik Harlaut vinner slopestyle VC i Stubai

Henrik Harlaut kniper sin första VC seger i slopestyle. Dagens vinnare och även tidernas bästa skidåkare?

Han kliver högst upp på prispallen, ännu en gång och på Henriks begäran spelas svenska nationalsång i högtalarna, han greppar micken och sjunger med. Vad är det riktigt som händer?

Ja, jag har då aldrig tidigare varit på en tävling med bättre stämning och jag har för den delen aldrig tidigare varit på en tävling med bättre nivå på åkningen. Hade jag varit speaker, så hade jag varit hes vid det här laget. Det är något som är säkert.

Så ja, vi är alltså på plats i Stubai. För att kika på årets första slopestyle tävling (och för att få åka lite lagg..) Kvalet kördes i torsdags, i flatljus och dubblar kastades åt både höger och vänster i vanlig ordning. Precis som det är på ett världscupkval i slopestyle nuförtiden, med andra ord. Så nog om det. För finalen var något alldeles extra. Henrik Harlaut, Jesper Tjäder, Oscar Wester och Oliver Magnusson körde alla riktigt stabila åk i kvalet och tog sig vidare.

Med väder som samarbetar, så skruvas nivån upp automatiskt. Särskilt när det är final. Det är sen gammalt. Och idag var verkligen inget undantag. Med det nya bedömningssystemet så ser åkarna hela tiden vad de kan förbättra mellan åken och på så vis steppas nivån upp hela tiden. Men det var verkligen inte bara herrarna som växlade upp allt eftersom. Damerna körde även sjukt bra. Julia Krass dub 10, Maggie Voisin dub12a men ingen av dem lyckades tyvärr få ner resten av sina åk. Kelly Sildaru däremot, hon stompade back to back 1080s och slaktade rail sektionerna och visade verkligen att hon är tillbaka sedan korsbandsskadan i fjol. Och det räckte för att kliva högst upp på pallen.

Henke droppar in och kör en Sw trippel 12 mute. Stomp!
– Det är perfektion, säger Emil Granbom.

Perfektion det är precis det som krävs. Ingen missad grab, inga misstag, ingenting. Då är man körd direkt. Det är verkligen små marginaler, på stora hopp. Och det var det som gällde just idag för att ta sig hela vägen till toppen.

Det nya bedömnings systemet SBS:
Coursen döms i olika sektioner (60%) + overall bedömning (40%).
Det vill säga att varje feature motsvara 10% av totala poängen. (Detta stopp med 5 features så motsvara varje feature då 12%)

Och det döms numera med 9 domare + en huvuddomare. ( 2 st domare/ sektion, 3 overall domare)

Vi tror att det här kommer att hjälpa sporten framåt. Både åkarna och publiken kommer enklare att förstå vad vi dömer och vad vi domare vill se. I och med att varje trick/rail bedöms var för sig så kan man enkelt se vad man kan förbättra och vad man gjort bra under åket.”
– Adam Frisell, Domare.

 

Text: William Larsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.