Måns Hedberg direkt till final i VM

Måns Hedberg imponerade i dagens slopestylekval med att ta sig direkt till onsdagens final med dagens fjärde högsta poäng. Niklas Mattsson åkte också bra men fick dåligt betalt av domarna och får därmed köra semifinal på onsdag.

Efter en dags träning i svåra förhållanden var det idag väl preparerat och solen sken när kvalet i slopestyle avgjordes vid VM i österrikiska Kreischberg. Stärkta efter helgens big air-tävling i Innsbruck där Mattsson kom sjua och Hedberg trettonde var det två peppade killar som stod på start.

Måns var först ut av de två svenskarna och han satte sitt första åk i det närmaste perfekt och fick bra betalt av domarna som gav honom 87.33. Den poängen räckte direkt till finalen som avgörs på onsdag.

– Idag kände jag verkligen att åkningen stämde. Jag tog några uppvärmningsåk och provade min line och jag kände verkligen att åkningen stämde och att det var min dag, säger Måns Hedberg.

För Niklas Mattsson var det tvärtom med betalningen av poäng. Även han gjorde ett mycket bra förstaåk med kreativa trick på raildelen, men det var inget som föll domarna i smaken och han fick nöja sig med 75 poäng, vilket räckte till en sjundeplats i sitt heat idag. Det andra åket gick som på räls till det sista hoppet då han missade på en frontside 1260 och med det blev det ingen förbättring. Det blir till att köra semifinal på onsdag för Mattsson. I semifinalen kommer åtta åkare göra upp om de sista två finalplatserna.

– Det känns bra, jag känner att jag har kommit in i banan på ett bra sätt och jag känner mig bekväm med det. Men det är lite olika syn på vad man tycker är innovativt och om man ska hålla kvar vid gamla vanliga stilen på rails, men jag är nöjd med åket, säger Mattsson.

Allra bäst i kvalet var regerande världsmästaren Roope Tonteri från Finland.

Semifinal (kl 09.40) och Final (kl 11.40)  körs på onsdag med start klockan 09.40. Finalen sänds i SVT1 och SVTPlay.

Resultat Slopestylekval Snowboard

Heat 1

1. Kyle Mack, USA – 88,66
2. Måns Hedberg, SWE – 87,33
3. Philipp Kundratitz, AUT – 87,00
4. Jonas Bösiger, SUI – 85,66
– – –
5. Tatsuki Inamura, JPN – 85,33
6. Darcy Sharpe, CAN – 81,00
7. Michael Ciccarelli, CAN – 78,66
8. Kevin Kok, ITA – 73,33

Heat 2

1. Roope Tonteri, FIN – 93,66
2. Seamus O’Connor, IRL – 90,33
3. Ryan Stassel, USA – 86,00
4. Jan Necas, CZE – 77,00
– – –
5. Joris Ouwerkerk, NED – 76,00
6. Nuutti Nimelä, FIN – 75,33
7. Niklas Mattsson, SWE – 75,00
8. Simon Gruber, ITA – 59,66

Och på tal om snowboard har det nu släppts en edit från Air & Style. Dock får vi bara se åken från de tre som kom på pallen, det vill säga inga svenskar utan istället Peetu Piiroinen och Ståle Sandbech, som ju slog ut Tor och Niklas, slutade på första och andra plats.

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.