Ny larmrapport: Snön är borta om 60 år

SMHI presenterar en alarmerande rapport i dagarna. Väderexperterna siar om varmare klimat, mer nederbörd och tråkigast av allt: I princip snöfritt i östra Svealand och Götaland om 50 år.

Skidbackar som Kungsberget, Romme, Hammarbybacken och Säfsen för att nämna några går alltså mot en svår tid. Det är inte första gången SMHI konstaterar att snösäsongen blivit allt kortare. Mätningar de senaste 50 åren har visat att både den genomsnittliga snösängen blivit kortare och snötäcket tunnare.
– Det har minskat i hela landet, men i södra halvan av landet mer än två veckor och i de sydöstra delarna som till exempel Småland, Närke och Östergötland har snösäsongen blivit tre veckor kortare, säger Erik Kjellström, klimatforskare på SMHI till SVT.
– Enligt våra klimatscenarier blir det mest dramatiska förändringar i Svealand och längs Norrlandskusten där snösäsongen kan komma att kortas med ett par månader, fortsätter Erik Kjellström.

Ingen snö i Götaland

SMHI har analyserat Sverige län för län och i Götaland och östra Svealand är bilden entydig. Det kommer vara osannolikt med ett varaktigt snötäcke i slutet av detta sekel.
– Snösäsongen minskar med 40-80 dagar mot slutet av seklet, jämfört med referensperioden 1961-1990. Hur stor minskningen blir beror på framtida utsläpp av växthusgaser. Ett varmare klimat ger generellt ökad mängd nederbörd, men den faller allt oftare som regn och därför får vi ändå mindre snö, säger Elin Sjökvist, meteorolog på SMHI, till SVT Nyheter.

Temperaturökningen

Medan den globala medeltemperaturen uppskattas öka till mellan 0,5 och fem grader celsius innan millenieskiftet väntas den öka mellan två och sex grader i Sverige. Varför Sverige ligger över den globala medeltemperaturen har att göra med försvinnandet av snötäcket.
– När man tittar på Sverige så är det helt klart under vinterhalvåret som vi kommer se de största förändringarna i temperaturklimatet – för snön påverkar klimatet. Om man har mindre snö så försämras förutsättningarna för att skapa kalla luftmassor. Dels för att snön är vit och reflekterar solljus vilket håller temperaturen nere och dels för att snötäcket förhindrar marken från att värma upp luften, säger Erik Kjellström till SVT.

Mer nederbörd men inte snö

Förutom temperaturökningen kommer även nederbörden att öka. Ökningen väntas bli störst under vinterhalvåret men tyvärr kommer den inte komma som snö.
– Vi ser tydligt att vinternederbörden kommer att öka, men det blir ett större inslag av regn istället för snö. Och när snön på marken inte finns där i framtiden då blir det extra varmt och mildare och man får aldrig de här riktigt kalla vintrarna och kalla vinterdagarna, säger Erik Kjellström.
Den 30 november startar ett klimattoppmöte i Paris som pågår fram till och med den 11 december. Där skall ländernas delegationer och miljöministrar ta fram ett nytt globalt klimatavtal vilket skall tas i bruk år 2020.

SMHI har presenterat två olika prognoserna beroende på hur mycket växthusgaser vi kommer att släppa ut i framtiden.
– De nya resultaten bekräftar tidigare slutsatser, vi får högre temperaturer och mer nederbörd. Analyserna visar tydligt att klimatet påverkas av utsläppen. De största förändringarna sker från mitten av seklet. Det är först då, kring år 2050, som vi ser effekterna av vårt agerande i dag, säger Elin Sjökvist, projektledare SMHI till SVT.

 

 

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. PNyberg
  0
  PNyberg | 2015-11-06 10:09          

  Lösning på den uråldriga frågan: Är någon dum nog att sätta kolfiber på UTSIDAN av en skida? Nästa steg. Völkl Double Carbon Katana WW3-Werks med "spedwall" av kolfiber och belag av KOLFIBER! ALLT ska stålsicklas!

 2. Jarle
  0
  Jarle | 2015-11-05 18:58          

  Annat än dålig försäsongsträning dvs.

 3. Jarle
  0
  Jarle | 2015-11-05 18:57          

  Lustigt, absolut men inte fel. "Förakt" och "sämre" har väldigt olika meningsinnehåll och/eller syftanden och blir därför inte direkt rättvist att jämföra men jag förstår vad du menar.

  Är nutida Katana lösningen på någonting alls?

 4. erik_lagg
  0
  erik_lagg | 2015-11-05 17:52          

  Ok då... Det enda som är bättre än völkl är Katana... Hmm, detta tycker nog Jibberish låter rimligt.

 5. Jibberisch
  1
  Jibberisch | 2015-11-05 17:05          

  @erik_lagg TA TILLBAKA DET DÄR!!!1 =)

 6. erik_lagg
  0
  erik_lagg | 2015-11-05 16:22          

  Ok. Logiskt men ändå lustigt/ovanligt att jämföra helheten med dess delar, tex: det enda som är sämre än Völkl är Katana. Oj, vad skrev jag just nu.

 7. Jarle
  0
  Jarle | 2015-11-05 15:51          

  Pasta och snabbmakaroners meningsinnehåll skiljer sig dock brett, precis som mänsklighet och politiker.
  Det Jibberisch uttryckte var:

  Ogillande av ting X
  Inom ting (helhet)X finns (del)P
  P är det enda som är värre än X

  En del av ett problem/fenomen/ting kan rimligtvis ogillas mer än helhet, till exempel skulle en kunna uttrycka ett ogillande av skidåkning men uttrycka ett ännu större ogillande av friåkning. De implicita premisserna för olika storlek på ogillande är rimligtvis helt eller delvis olika.

  Att ogilla att vistas i vatten men att mer ogilla att vistas i saltvatten har samma logiska struktur och är i sig inte konstigt, speciellt inte då det hela handlar om ett ogillande - alltså en subjektiv, och därmed relativistisk, värdering.

  Bara en inflikning i flykt undan studier

 8. Jibberisch
  0
  Jibberisch | 2015-11-05 15:36          

  @erik_lagg

  Köper resonemanget! Skillnaden är att jag oftast inte gillar människor (pasta). Folk är inte kloka. Du får byta ut pastan mot snabbmakaronerna och byta ut snabbmakaronerna mot, vad som är värre än dom. Sparka upp föraktet en nivå! =)

 9. erik_lagg
  0
  erik_lagg | 2015-11-05 13:48          

  @jibberish jaja, jaha ...
  men jag kan kosta på mig ett liknande resonemang som ditt:
  mitt förakt mot pasta trumfas endast av mitt förakt mot snabbmakaroner
  Nu gillar jag ju pasta med det ser lustigt ut att jämföra föraktet mot helheten av något mot en delmängd av samma sak...

 10. Jibberisch
  0
  Jibberisch | 2015-11-05 13:37          

  @erik_lagg skiter faktiskt lite i hur många studieår en människa har om människan är miljöminister och samtidigt åker runt i en dieseldriven fiskebåt. Redan där riskerar förtroendet att urholkas. Och därmed också förtroendet för vår tids kanske viktigaste fråga. Objektivt sett kan jag tycka att man är lite korkad då.

  Delmängd?! Avart? =)

 11. Jarle
  0
  Jarle | 2015-11-05 12:41          

  Politiker har kostymer på sig. Politiker är medelålders människor i kostym. Inget gott kommer från det.

 12. erik_lagg
  0
  erik_lagg | 2015-11-05 12:00          

  Jag håller med Jarle - många andra kommer antagligen att drabbas mycket hårdare än oss i södra Sverige. Förövrigt är väl Åsa Romson våran mest kompetenta politiker - objektivt sett om man ser till studieår (jaja jag vet att man kan få kunskaper på andra sätt också). Jibberish - politiker är en delmängd av mänskligheten.

 13. Gazza1
  0
  Gazza1 | 2015-11-05 11:04          

  Jag trodde du pratade om politiker och så nämner du Åsa Romson :)

 14. Jibberisch
  3
  Jibberisch | 2015-11-05 10:58          

  Mitt förakt mot mänskligheten trumfas endast av mitt förakt mot politiker. Man kanske borde skriva några rader på ämnet! Skicka någonstans! Frågan är vart. Åsa Romson svarar inte på mina mail :(

 15. Jarle
  3
  Jarle | 2015-11-05 10:42          

  Om 60 år är det inte orimligt att vi har betydligt mycket större problem än avsaknad av snö på plattlandet.

 16. erik_lagg
  0
  erik_lagg | 2015-11-05 10:13          

  Sorglig utveckling. Men jag undrar hur det såg ut 1991-2014/15.

 17. rikkoola
  3
  rikkoola | 2015-11-04 13:02          

  Bläääää