Prylnytt från ISPO: Skidor del 2

Temat från del 1 av ISPO-rapporteringen fortsätter: lätt och kraftfullt är det som gäller. Många nya modeller, utbytta serier och såklart uppfräschad grafik.

Blackcrows presenterade flera nya modeller: Ova Freebird för touring med fokus att vara lätta men utan att tumma på åkegenskaperna på nervägen, och Daemon (och damversionen Daemon Birdie) med en profil som mer liknar en banan med vad de kallar full-reverse camber och med två tredjedelar av skidan förstärkt med titan. Tänkt att kunna hanteras lätt och lekfullt i hög hastighet. Båda finns även  Redan existerande Atris får en lite styvare tail med något mer rocker. Nya Vertris ersätter tidigare mer pist-orienterade Orb men är något hårdare för ökad precision.

Nordica utökar Enforcer-serien med nya bredden på 110mm samt den så kallade Enforcer Pro på 115mm (gör endast i 191cm) som ersätter tidigare Patron. Detsamma sker på damsidan där Santa Ana nu kommer finnas i bredderna 93, 100 och 110 millimeter under foten. De nya modellerna ska ha liknande egenskaper som tidigare och sedan länge populära Enforcer men med lite mer av twintip, styvare tail och mer antydan till rocker i fronten för att ge mer flytkraft för de djupare dagarna.

Line Sick Day görs om och blir lättare med ny kärna förstärkt med strings av kolfiber. En nyhet är också den nya jibb-skidan för tjejer Honey Bee (liknande den populära modellen Honey Badger)

Armada introducerar den helt nya serien Tracer som ersätter tidigare TST, Norwalk och Kufo. Fyra bredder som inkluderar en smal ättviktare speciellt inriktad mot touring.
ARV-serien till nästa år sticker ut ordentligt med sin Madsteez grafik.

Head: Även här är lättvikt det nya svarta, bokstavligt talat. Nya Core-serien visar på nytänk och satsning på friåkningsscenen från företaget som använt sig av det för året populära materialet Koroyd med sina lätta och stötdämpande egenskaper och som återfinns i många nya hjälmar och skydd. Lätt men styv tack vare en redig kärna av Karubaträ och med vad de kallar polyesterfleece på ovansidan istället för ett traditionellt topsheet. Kommer i bredderna 93, 105 och 117.
Parkskidan Caddy börjar även tillverkas i en kortare längd på 161 cm, så Jesper Tjäder inte ska behöva köra på barnversionen Caddy Jr längre.

Scott lägger till en ny skida i form av Punisher 105 som är tänkt som en smalare variant av Scrapper 115.

K2 levererar inget nytt förutom en smalare skida i Pinnacle-serien på 85 millimeter.

Rossignol gör helt om sin storsäljande 7-serie med ledorden “Same Soul, New Design” och gör den (hör och häpna så överraskande) lättare. Lätt träkärna och med någon spejsad 3D-konstruktion med kolfiber som ska ge stabilitet och kantgrepp. De ursprungliga modellerna Super 7, Soul 7 och Sky 7 lever vidare men med den nya designen och den nya Seek 7 läggs till som en renodlad turskida med 86 millimeters bredd.

Dynastar ersätter tidigare modellerna Cham, Powertrack och Glory med nya serien Legend, på 84, 88, 96 och 106mm. Tidigare Cham 117 lever kvar under nya namnet Legend Factory 117, där Factory är namnet för topp-skidorna som teamåkarna är med och utvecklar och/eller främst kör på. I detta fall såklart Reine Barkered det är frågan om. Både på Dynastar och Rossignol är damskidorna exakt samma skidor konstruktionsmässigt, det enda som skiljer är topsheet och längder.

Fischers Ranger-familj utökas med nya 115 XTI. Lätt trots metall hela vägen från kant till kant, troligtvis tack vare karbon-nosen och kanaler längs med skidan. Lättare än tidigare men ändå tänkt för ordentligt tuff körning.

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. Hasse_Lindborg
  0
  Hasse_Lindborg | 2017-02-17 16:21          

  Tråkigt då att de inte var korrekt informerade uppenbarligen...

 2. Edebo
  1
  Edebo | 2017-02-16 22:30          

  @Hasse_Lindborg tyvärr inga svenskar på plats när jag var förbi :)

 3. Hasse_Lindborg
  0
  Hasse_Lindborg | 2017-02-13 19:48          

  Mycket märkligt. Snackade du med svenska killarna från K2 eller? Det är utannonserat på flera andra sidor att de kommer med den skidan...

 4. Edebo
  0
  Edebo | 2017-02-10 18:03          

  Precis @fransosen, svårt att hinna se allt!

 5. Edebo
  0
  Edebo | 2017-02-10 08:03          

  @ABadHabit @JKampe inget nytt förutom superduperlätta skidor från salomon, icelantic, down och Movement hann jag inte förbi denna gång tyvärr

 6. Edebo
  0
  Edebo | 2017-02-10 08:01          

  @Hasse_Lindborg vad representanten på K2 kunde berätta för mig var det enda nya en Pinnacle med 85-midja och värme direkt i innerskon. Sen kan ju den människan själv haft kass koll eller en dålig dag, vem vet, ISPO sliter hårt på vissa :)

 7. fransosen
  0
  fransosen | 2017-02-09 15:07          

  Finns ganska mycket nytt där, men framförallt så finns det enormt mycket av allt! Svårt att hinna runt allt, även om man stressar på.
  Men jo, såg ut som att 95% av alla har varit hos samma designbyrå och beställt en clean design med starka färger.
  Tekniskt så är det snarare på bindningar och pjäxor som det var spännande.

 8. ABadHabit
  0
  ABadHabit | 2017-02-09 10:10          

  Har inte Down, Salomon eller Movement något spännande på gång? Någon måste väl ha en nyhet som triggar köplusten och gör oss skidåkare nyfikna och sugna på ett provåk än ovanstående?

 9. LawndartGustav
  0
  LawndartGustav | 2017-02-09 01:56          

  @JKampe smaken är som baken!
  Jag gillar clean design och känner starkt emot design likt icelantic =) med det sagt har jag inget sagt om årets design men i min värld är mindre plotter bättre.

 10. JKampe
  1
  JKampe | 2017-02-08 17:57          

  Nytt för i år verkar ju ändå vara att de flesta tillverkare kör på temat: 'oinspirerat & skitfult' när det kommer till design. Var finns Icelantic när man som bäst behöver dem?

 11. Hasse_Lindborg
  1
  Hasse_Lindborg | 2017-02-08 17:28          

  Har K2 inget nytt? Det tycker jag att jag har läst på andra websites att de har? En asymmetrisk skida 120 mm i midjan?