Pryltest: Burtons Step On system

 Vi har testat Burtons system ”Step On” och den korta historien är att betyget blir 4/5:. Burtons Step On system enkelt att använda och kul att åka på, mekaniskt elegant och ett responsivt alternativ till traditionella bindningar. Ett nytänk från Burton som i stort levererar vad som utlovas.

Det är inte första gången som konceptet prövas. Drömmen har alltid hägrat just bortom vår horisont – drömmen om att kunna spänna fast sig i sin snowboard utan att använda händerna, lika lätt som det är för skidåkare. Burton själva gjorde ett försök för sådär en 20 år sedan. Flow bindningar som ett annat exempel kom också någon gång under början av 2000-talet med en lösning de kallade Step In, en variant där du fäller ner bakkappan och för in foten för att sedan spänna kappan på plats igen. Det har säkert sina fördelar men vilka det än är så har jag aldrig förstått dem – man måste ju ändå böka med bakkappan och det verkar vara en hel del inställningar för att optimera dem; men eftersom de fortfarande finns på marknaden så måste ju någon gå igång på idén. Sen finns det säkert fler aktörer som försökt sig på konststycket att göra en bindning som är lika smidig som en slalomskidas, men det har då isåfall gått mig förbi.

Burtons Step On däremot fångade slutligen mitt intresse. Av det jag kunde döma av videor och texter så verkade det vara en smidig lösning och eftersom jag trots allt är en väldigt bekväm typ av mig som närmast ser på det här med att förenkla min vardag som någonting heligt lyckades jag få ett exemplar från Burton skickat till Freeride för teståkning.

Vad är Step On?

Burton spenderade fem år av utveckling på Step On systemet i deras egna prototypanläggning innan de år 2018 tillslut släppte den på marknaden. I en video på youtube hör jag hur de berättar att de inte ville kompromissa med åk-känslan den här gången utan istället förena enkelheten med känslan av en vanlig bindning. Vad de tagit fram är en bindning som du spänner in dig i ungefär som om det vore en slalombindning. Själva bindningen är baserad på deras Cartel-bindning som ligger i nedre mellanprisklassen och i dagsläget är det endast i den varianten som Step On finns.

Just nu har Burton tre skor att välja på för kvinnorna och fem för männen. Storsäljarna är Felix för kvinnorna respektive Photon för männen. Förutom det här så har Burton börjat licensiera konceptet till andra företag och under våren kommer DC Shoes att släppa en line med Step On skor. Nyheter hos Burton för i år är de nya skorna Photon Wide, Ion och Swaft för männen samt Ritual limited för damerna.

Bindningarna kom i en rejäl väska som ser ut att kunna användas alldeles utmärkt till andra saker än att förvara bindningar i. Enligt Burton är det här för att minska på slöseri med förpackningar som slängs så fort du packat upp grejerna. Även skorna ska komma i en lite större väska när du köper dem men eftersom vi fick ett testex skickat saknades den. Vet ej om det här är något de gör med varje bindning och sko eller vad det gör med priset, men eftersom de har ett brett användningsområde behöver man inte analysera saken allt för mycket tänker jag.

För vem?

Det var här jag fann lite åsikter som gick isär. Ska man lyssna på Burtons egna marknadsföring så är det både nått som kommer revolutionera sättet vi åker bräda på samtidigt som målgruppen sägs vara äldre folk med ryggskador till exempel. Men de är inte de enda som kan ha en fördel av Step On systemet. Barn som testar på bräda för första gången sägs kunna göra det enklare eftersom de slipper spännen. Även deras proffsåkare kör med bindningen enligt utsago. Så jag har fått uppfattningen att det har varit lite splittrad marknadsföring, en del av förklaringen ligger möjligtvis i att det är en ny produkt som fortfarande utvecklas och att man inte riktigt vet vart allt kommer att landa ännu.

Personligen skulle jag säga att det i dagsläget är för åkaren som inte kräver en bindning i toppklass, inte är superpetig med inställningar, men som ändå ställer krav på grejerna och vill slippa böket med att spänna fast sig.

Hur fungerar det?

Själva bindningen ser ut som en vanlig bindning minus spännena. Istället har den tre fästpunkter, en i hälen och två enklare på vardera sidan om dina tår som korrelerar med fästpunkterna på deras speciella Step On skor. På pappret är det här en väldigt elegant/rejäl mekanisk lösning, men jag har funnit att det i realiteten följer med vissa komplikationer som vi ska komma till längre fram.

Hur har jag testat Step On bindningarna och Photon skon?

Jag har åkt på en Travis Rice Pro bräda av märket Lib Tech som har några år på nacken. Det är en bräda som funkar lika bra i pisten som parken samt offpist. Den är lite styvare men har ett rejält pop vilket gör den rätt lekfull samtidigt som den känns stabilare och ger bättre grepp ju hårdare du kör med den. Tidigare hade den på sig just Burton Cartel-bindningarna, så jämförelsen mot Step On kommer bli relativt rättvis på så sätt. Jag har testat bindningarna under tre dagar spridda på några veckor. Första gången på isigt underlag i den lokala lilla hemmabacken, andra gången under en gudasänd puderdag i Svanstein ski och sista gången åkte jag i hemmabacken igen på mjuka manchesterpister.

Omdöme:

Det första intrycket var att det som var poängen med själva Step On konceptet inte var fullt lika enkelt som jag blivit ledd att tro. Hälfästet – som du fäster först, har två klick för att åstadkomma full låsning och för att få till klick nummer två måste du stampa till ganska rejält. Det här var något som i och för sig blev lättare med tiden när mekanismen mjuknade upp, men det tog ett tag innan jag fick till det första gången, och om du råkar få i tårna innan du fått till båda klicken är det lättare om du kopplar loss dig och börjar om. Kan tillägga att jag har åkt med ett klick och bindningen verkar ändå sitta bra, men för optimal prestanda krävs två.

Utöver det måste du föra in foten rakt uppifrån för att det ska funka bäst och det gör att du får en lite onaturlig vinkel när du ska sätta i den bakre foten eftersom du måste ha lite övervikt på frambenet för att inte ”tippa” in i bindningen så att säga och ju bredare du står och desto mer utåtvinkel du har på bindningen ju svårare blir det.

Gillar du att ha en mer aggressivt lutad bakkappa försvårar även det vinkeln eftersom hällåsningen sitter längst ned på den. Allt sammantaget gör att det krävs lite finmotorik för att komma in i bindningen ordentligt, det är samtidigt något man lär sig och med tiden började det till och med kännas naturligt. För en nybörjare kan jag tänka mig att spännen skulle kännas lättare dock.

Burton släppte en video innan bindningen släpptes på marknaden, kolla in den här nedan för att få en glasklar bild om hur du steppar in.

Sen har vi det här med att ta sig ur bindningen. Det finns en spak på utsidan som lossar hälen som du först ska ta ur. Sen, tack vare hur tåöglorna är utformade måste du vrida foten på ett speciellt sätt för att den ska glida ut friktionsfritt, det här visste jag inte första gången jag försökte vilket gjorde att jag föll omkull och såg rätt sorglig ut. Och återigen, har du stancen rätt brett och båda fötterna pekandes utåt blir det ett extra onaturligt böj. Även ursteppningen släppte Burton en video på.

Jag löste det här genom att flytta fram bakbindningen ett skruvhål och istället för att ha svag bakåtvinkel böt jag till svag framåtvinkel samt satte bakkappan i vanliga läget. Inte bara gjorde det här att jag upplevde att hela i och urstigningen underlättades markant, det blev dessutom mycket skonsammare för mina knän att åka överlag och eftersom det är ytterst sällan jag ger mig på att landa fakie så kommer jag nog behålla stancen såhär även om jag byter tillbaka till bindningar med spännen.

Skorna då? Jag äger själv ett par mjuka Burton Moto boots som jag snörar stenhårt när jag ska åka. Burtons Photon skor som jag testade nu är lite styvare och jag märkte att när jag hade dem lite lösare spänt så blev åkningen mycket bekvämare. Den har två boa lacing system, en traditionell mitt uppå skon som även har en upprullningsfunktion så du slipper spänna för hand hela vägen och en som går tvärs över foten som ska simulera ett bindningsspänne som jag inte tyckte tillförde något speciellt.

Till att börja med så klämde vänsterskon just under utsidan av fotknölen men på dag tre så började det ge det med sig. Deras imprint 3 liner kan även värmeformas efter din fot om du upplever att problemet kvarstår.

Enligt Bridget – en av supportrarna på deras hemsida, ska även den mjukare Rulern erbjuda nog med stöd, något jag funderade över när jag testade Step On systemet. Åkningen blir då något mindre responsiv men är å andra sidan mer förlåtande jämfört med Photon skon.

Och så åkningen. Hur är den? Första dan på det isiga underlaget fick jag intrycket att det var väldigt stel åkning. Om det här mest berodde på underlaget för dagen eller det faktum att skons kontakt med brädan är mer statisk än i en traditionell bindning har jag ännu inte riktigt kommit underfund med. Men jag upplevde att det var sämre dämpning med Step On bindningen på isigt underlag jämfört med mina Cartel bindningar.
Den ökade responsiviteten man får eftersom tå och hälkontakten med brädan är så direkt gjorde även att jag upplevde åkningen mindre flowig än jag annars gör. Traditionella bindningar med spännen har lite mer rörlighet mellan skon och bindningen vilket gör att det kan kännas som att det finns en liten fördröjning i svängarna som jag kan tycka är rätt skön. Det är inget jag reflekterat över tidigare men nu när jag testat Step On går det inte att förneka.

Responsen är även det bästa med Step On systemet. Enkelheten – när man väl vant sig med att steppa på och av, kommer som en tät tvåa. Detta uppenbarades under andra åkdagen när jag pumpade puder i Svanstein. Det är här jag anser att bindningen skiner som bäst. Jag kände mig som en katt när jag surfade genom den täta granskogen på min väg ner och på de stora öppna fälten kändes det oerhört lekfullt. Jag provade till och med att spänna ur mig när jag stod i knähög puder och fann att iklickningen gick utan problem. Alla bekymmer jag upplevt under den första dan var som borta. Även dag tre, på medium mjuk manchester märkte jag inte heller av någon stelhet och responsen kändes mer självklar nu efter en tids acklimatisering. Jag upplevde även ökad kontroll när jag hoppade vilket även kan ha att göra med den stelare skon än den jag är van vid. Det kan också vara någon slags placeboeffekt men trots det kändes det som att jag lyckades hålla mina grabar lite längre och tweaka dem lite mer med Step On paketet. Jag tycker även att jag fick ökad kontroll på snurrandet och landningarna.

Betyg: 4/5

Burtons Step On är enligt mig en gedigen bindning som i kombination med Photon skon tillförde något positivt till min åkning.
Det som drar tillbaka betyget är att jag upplever i och urstigningen liiite problematisk, även om man som sagt vänjer sig med tiden. Visst kan man glida iväg från liften, sätta foten i bakbindningen och bara åka på, men risken är att det där andra klicket inte infinner sig. Att klicka i dig i liften innan du går av däremot fungerar bättre, fast så ska man ju såklart inte göra.

När jag spänner ur mig från mina vanliga bindningar brukar jag göra det i farten för att sen glida sista biten fram till liftkön, med Step On finner jag att jag helst vill stanna till helt eftersom den där vridningen jag måste göra kräver ett visst mått av finmotorik. Egentligen är det här inga stora problem, det är ändå mycket smidigare jämfört med traditionella bindningar. Men när man marknadsför sig med “Just Step On® and Go” så kan jag inte hjälpa att bli lite besviken när det, för mig i alla fall, inte är fullt så enkelt.

Ett annat litet förbehåll jag kan ha är det här med dämpningen. Som sagt så var det inga problem på något annat än isigt underlag, men då kändes det extra hårt. Den nya Ion skon ska ha bättre vibrationsdämpning påstår Burton och i och med det kanske den känslan kan elimineras.
Sen kan jag tycka att både skorna och bindningarna finns i lite tråkiga färger för tillfället vilket såklart är en smaksak.

När tåfästena nöts in uppstår ett klickande ljud som är skornas fästpunkter som rör sig i tåöglorna. Det här är fullt normalt enligt Burton och kommer inte påverka säkerheten eller livslängden på något sätt, men ljudet kan upplevas störande. Vanliga bindningar ger ju också ifrån sig lite ljud men de är ju mer av den gnissliga sorten. Det är förstås en smaksak om man stör sig på det, jag hade personligen inget emot ljudet och i det stora hela tycker jag att det är en petitess. Men tänkte att jag skulle nämna det som en heads up eftersom jag har hört andra klaga över det.

Enligt mig är Burtons Step On system enkelt att använda och kul att åka på, ett mekaniskt elegant och responsivt alternativ till traditionella bindningar som i stort levererar vad som utlovas.

Lyckas de i framtiden lösa själva Step On processen och leva upp till sin slogan, kanske släpper både bindningen och skorna i några fler färger och rätar ut mitt frågetecken angående dämpningen skulle jag inte tveka att ge systemet högsta betyg.

Priser:Burtons Step On-bindningar har funnits på marknaden sedan 2018 och finns i tre olika färgvarianter och kostar 2599 kronor för både damer och herrar, medan barnmodellen ligger på 1499 kronor. Till självabindningen – eller delen som sitter på brädan, skon är också en del av Step On-systemet – behöver du kompatibla skor. Modellen Photon som jag testade kostar 4099 kronor och är med det den näst dyraste efter Ion modellen som är ny för denna vinter 2019/2020.
Text: Joel Lansgren
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.