Ruggiga ridgar med Henrik Windstedt

Henrik Windstedt drar bindningarna i botten och drar till Haines Alaska för att – än en gång – få det omöjliga att se lätt ut.

Henrik Windstedt kan snart fira 20 år som professionell skidåkare. Under den tiden har han hunnit med att vara en av världens bästa jibbers, puckelpiståkare och skicrossåkare. Sedan började han dominera de stora bergen. Han skaffade sig snabbt en världsmästartitel på Freeride World Tour och sedan bar det av med de stora filmbolagen till de stora bergen. Att dominera med breda skidor har han inte slutat med sedan dess.

Om man skulle kunna mäta hjärnaktiviteten så är den nog helt sjuk även om du bara åker höger vänster på en liten spine”

Förra året var han på en två veckor lång filmresa till Haines i Alaska. Det självklara valet för Henke att åka till.
– Som en zon är Haines bra för det ligger väldigt tajt. Det blir inte så mycket flyga runt. Folk har ju filmat där sen 90-talet också så det blir inte till att öppna upp så många åk, man vet vad som funkar i vilket ljus.

Omställningen från att hoppa ner hängdrivor i Åre till Alaska är monumental. Du arbetar mot tiden och det finns ingen tid att värma upp. Uppladdningen sker i huvudet och ett litet misstag får lätt stora konsekvenser.
– Det är alltid läskigt att filma. För att man vet att det som inte är läskigt ser mjäkigt ut på film om man inte är suuuuuperkreativ. Alaska är så extra brant så det blir extra läskigt.

– Det blir ju nästan alltid pang på med en cool linje direkt. Ingen träning innan. All åkning blir nästan bara problemlösning i Alaska. Du måste analysera och ta beslut hela tiden. Om man skulle kunna mäta hjärnaktiviteten så är den nog helt sjuk även om du bara åker höger vänster på en liten spine. Konstant vara på tårna och ta rätt beslut.

Henrik Windstedt tar rätt beslut (i Kanada)

Under en två veckors resa till Alaska (som tar ungefär tre veckor med resan) berättar Henrik att det blev totalt 11 åk varav sju på film. Här är du underordnad naturen.

Rädslan, faran, euforin och väntan. Bergen beskrivs som de bästa i världen för att den fuktiga snön lättare fastnar på brantare bergssidor. Men skulle Henrik åka iväg med polarna blir det en annan destination.

– Det är lite hatkärlek för man är alltid där på jobb och det är dyrt MEN. Det jag fick ut av de där sju åken. Det är en jäkla utdelning när man väl kommer ut. Jag rankar det som att det är extremt bra för filmning. Skulle jag dra någonstans och bara åka skulle jag nog hellre välja Kanada eller Alperna där det är bra. Även om det finns lugnare åk i Haines så är det ju hardcore. Jag skulle inte åka dom om det inte var en filmkamera på, haha.

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
  • Gilla7   Kommentera
  • Bra artikel? Mer av detta? Freeride prioriterar innehåll efter vad ni som läsare vill se på sajten. Sprid och dela med dina vänner så ökar chanserna för fler liknande artiklar!
  • KATEGORIER: ,
  • TAGGAR: ,