Tänndalen recensioner

Skidorter i Sverige
Vad tycker du om Tänndalen?
5
4
3
2
1
knugen
2023-02-02
Familjevänlig skidort med offpist möjligheter och topptur. Finfin offpist längst ner i systemet i närheten av liften svansjön, bortanför finns även Japanskogen som måste testas om man råkar pricka en riktigt snöig dag. Gick även upp på Svansjökläppen som erbjöd en härlig fjällupplevelse med några prima svänga ner.

Angående Hamra syd så var det ingen jättenaturupplevelse, men bra för motionen, åkningen är dock bättre i närheten liftanläggningen. Var kanske lite för lite snö, när jag var där.

Om man ska nämna något mindre bra så är anläggningen väldigt utsträckt vilket gör att det tar en stund att ta sig från den ena till den andra änden.

Trots att Tänndalen erbjuder något lägre fallhöjd så tycker jag inte det är något man lider av.


Carlssone
2022-04-05
Då har jag och min dotter utnyttja äran att få vara testpilot åt Freeride. Jag vann en weekend i Tänndalen och skulle efter det skriva en recension så här kommer den.

Jag och Hanna valde att åka helgen vecka 6 vilket skulle betyda att ”Hamra Syd”, Tänndalens satsning på ett ”bevakat” topptursområde skulle ha premiär samma helg, perfekt. Som ofta startade vi extremt tidigt på morgonen och det gjorde att vi skulle vara uppe lagom till lunch med möjlighet att åka skidor även på torsdagseftermiddagen. När vi vid 12:30 tiden passerat Funäsdalen och börjar närma oss själva liftsystemet utbrister Hanna bredvid mig. -Det här känns som riktiga fjällen! Och just det är en av de saker som skiljer Funäsdalsområdet från sina sydligare grannar, Idre och Sälen, här finns en större fjällkänsla. Vidderna är oändliga, skogen är fjällbjörk och inte gran och stugorna är utspridda lite var stans och inte i för ritade stugområden. Fjällkänslan är ovidkommande för vissa, jag skall ju bara åka skidor, men den är definitivt något jag uppskattar.

Väl framme blev det en snabb lunch och sedan ut i backen, men med så kort tid bestämde vi oss för att hålla oss nära Hammrafjället där vi bodde. Hammrafjället är en av fyra ”basstationer” längs den fjällsida som området är uppbyggd. Med start från öst ligger Svansjön, Tännporten, Buskvallen och längs väster ut just Hammrafjället som också är det område där det flesta boendena finns samt affär, skidshop mm. Lite av centralorten trots att det ligger i ena änden av systemet. Sagt och gjort så åkte vi skidor resten av resdagen i Hammra och det var nästan väl länge. I vårt tycke är Hammrafjället Tänndalens svaga punkt när det kommer till själva skidåkningen. Relativt låg fallhöjd med pister som först är flacka, sedan en rejäl brant som åter igen blir till en lång flack. Vi var faktiskt ganska besvikna och började under kvällen planera vilken dag vi skulle testa Funäsdalsberget så vi skulle få lite mer varierad skidåkning.

Dag två bestämde vi oss för att upptäcka hela området och börja med att ta oss längst bort till Svansjöliftarna. Nu väntade långa flacka transportsträckor bort för att sedan testa varje basområde för sig. Trodde vi! Istället var traverserna avklarade ganska snabbt uppe på fjället och ner genom björkskogen erbjöds det härlig piståkning till nästa område. Om Hammarfjället var en besvikelse så blev resten av Tänndalen en glad överraskning. Vi planerade om och stannade till och testade där det kändes bra och det gjorde det över allt. Tänndalen är fullproppad med varierande röda pister som är väldigt bra preparerade och vecka 6 är gästerna få att inget är uppåkt ens vid stängningsdags. Jag skulle inte säga att området är en offpistpärla men över allt, både på kalfjället och i björkskogen finns små kort åk att göra. Tyvärr blåste det storm hela helgen vi var uppe så större delen av kalfjället var sönderblåst men i lä samlades en del åkbar snö.

När vi till sist kom bort till Svansjöliftarna och området som kallas Freeride Paradise trodde jag att allt skulle vara opistat och ganska svåråkt med tanke på gällande förhållanden men även här fanns en del pistade backar samt några opistade som tyvärr inte just denna vecka innehöll någon härlig lössnö. Däremot skogen kring Svansjön hade samlat på sig mycket av snön som blåste bort på kalfjället och här finns många fina åk. Speciellt i skogen öster om hela anläggningen. Gammal björkskog med fin lutning och kanske lite för tight mellan träden för att locka massan men då finns ju så mycket mer för den som bemästrar lite tätare skog. Lyckligtvis finns ett längdspår i botten som går att följa tillbaka till liftarna så traversering genom djupsnö i skog är inget bekymmer. Lite stakning på fint preppade skejtspår så är det dags för nästa vända.
Efter några gånger styrde vi skidorna tillbaka mot Hammra igen men med flera ”stopp” på vägen med pistnötande samt lunch i backen. Vi var helnöjda efter fredagen och det fortsatte likadant lördag och söndag. Det går snabbare än man först tror att ta sig runt i systemet så inga problem att bo vart man vill längs fjällsidan. Området räcker gott och väl till en långweekend och om du stannar längre och börjar tröttna har du inte långt till Funäsdalsberget eller Ramundberget för mer variation.
För er som är ute efter ett modernt liftsytem får ni titta på andra orter. Tänndalen har en lyxlift med vindskydd och värme i sätet, två ytterligare ganska gamla stolsliftar och resterande släplifter. Inga problem för mig då liftarna är väldigt bra placerade och ger dig bra åkning från att du kliver av till du åter är ner vid liften.

Så var det Hamra Syd, Sveriges första topptursområde med egen nedfartskarta (pistkarta), lavinsäkring, preppade topptursleder, utglesad skog och lite byggda hopp. Jag gillar tanken, verkligen. Turen upp går genom björkskogen och det är skönt att slippa spåra genom snön samtidig som du har lugnet omkring dig. Jag valde att ta tre åk innan frukost både fredag lördag och söndag för att bilda min egen uppfattning och just få uppleva lugnet för det är en stor del av varför jag väljer att gå på topptur. Tyvärr var det väldigt lite snö när vi var uppe och de byggda features som fanns gick inte att utnyttja samt att de branter där man egentligen ville dra på var mest is och mosstuvor. Och tyvärr har Hammra Södra samma problem som sin tvilling i systemet. Det börjar flackt blir väldigt brant för att sedan bli flackt och sedan åter bli brant. Min känsla blev att här kan som duktig skidåkare ha riktigt roligt under någon dag eller som omväxling under veckan i Tänndalen. För den som är duktig i offpisten och vill testa på topptur är det klockrent, utglesad björkskog, hopp, branter och features i ett lavinsäkrat område, perfekt. För den som däremot är nybörjare på både topptur och offpiste tror jag området är för svåråkt utför. Jag är väldigt nyfiken på hur området kommer utvecklas och kommer definitivt lägga en dag där nästa gång jag är uppe men med de chanser till topptur som redan finns i området med Skarsfjällen, Helags, Skravarna, och Vigelmassivet i Norge blir det nog bara en dag. Ett stort plus är att större delen av området är i skogen vilket ger möjlighet till bra åkning även vid flatljus och storm på kalfjället.

Som helhet efter en weekend i systemet och dess pister kunde jag och min dotter konstatera att vi ville tillbaka. Mest för skidområdet i sig men också den trevliga stämning som råder bland personalen i hela området! Vi träffade bara glada och trevlig personal.
Och turen till Funäsdalsberget, ja den blev aldrig av så den blir en bonus nästa gång. Vi hade det ju så bra där vi var!

Erik och Hanna.

Johan
Johan (Gäst)
2022-01-31
Barnvänligt och prisvärt, men också nåt för äventyraren

tanndalenexperience
2022-01-17 (Ändrad: 2023-02-01)
Tänndalen står för det genuina och äkta. All personal som antingen är locals eller återkommande säsongare gör allt för att din vistelse skall bli så bra som möjligt. Tänndalen har också förmågan att tänka utanför boxen, som t ex senaste projektet Hamra syd.

Runt backarna finns flera olika lunchrestauranger som var och en erbjuder riktigt bra mat som ofta består av lokalproducerade råvaror. Tänndalen är en av få skidorter som erbjuder aktiviteter året runt. Utöver piståkning är Tänndalen ett paradis som utgångspunkt för toppturande då Funäsfjällen stoltserar med ca 60 st toppar över 1000 möh.

I anslutning till Ski lodge finns en välsorterad sportshop med högt kunnande och serviceanda.

Eva
Eva (Gäst)
2022-01-04
Åk inte till Tänndalen. Korta backar, dålig planering av parkering, du måste promenera på farlig stor väg om du inte har bil, längdskidspår som inte är spårade, solen kommer inte fram så kallt, de flesta lifterna stängda, hamra ski lodge är det mest omysigaste skilodge:en jag har varit på, litet, trångt, skolmatsmiljö med känsla av dagis. Vi har tidigare bott i Ramundberget, Åre, Sälen, Idre, Björnrike, Storhogna, Vemdalen. Mycket otrevlig personal i hamra skilodgen. Laddstationer som inte funkade och personalen hänvisade till EasyPark. Panik när jag inte fick laddning. Åk inte hit med elbil för du får slåss om laddstationerna.

Frida Lans
Frida Lans (Gäst)
2021-11-30
Genuin fjällkänsla som inte känns turistigt eller exploaterat.

Barrabella
2021-11-30
Idag mår kroppen precis som den bör efter en skidpremiär i det Jämtländska vinterparadiset, Tänndalen. En vurpa på knasterhård manchester och flertalet skärande svängar med nyslipade stålkanter.

Med sitt breda liftsystem levererar Tänndalen utmaningar för alla åkarnivåer.
Våra barn trivs bäst i de alla olika banorna som slingrar sig ner igenom "Krokskogen", som för övrigt ligger relativt mitt i systemet!

Personligen kan jag inte släppa skogsåkningen som är i en klass för sig. Glest mellan träden och naturliga pucklar återfinns på många ställen. Har varit och turat på andra sidan Hamra själv några gånger, ska bli extra spännande att få göra det i år. #Hamrasyd

Nåväl, en säsongspremiär i Tänndalen var allt vad vi förväntade oss, kallt, hårt, ett gäng slalomklubbar och ett alltid lika mysigt besök.

LB
LB (Gäst)
2021-11-29
Idag mår kroppen precis som den bör efter en skidpremiär i det Jämtländska vinterparadiset, Tänndalen. En vurpa på knasterhård manchester och flertalet skärande svängar med nyslipade stålkanter.

Med sitt breda liftsystem levererar Tänndalen utmaningar för alla åkarnivåer.
Våra barn trivs bäst i de alla olika banorna som slingrar sig ner igenom "Krokskogen", som för övrigt ligger relativt mitt i systemet!

Personligen kan jag inte släppa skogsåkningen som är i en klass för sig. Glest mellan träden och naturliga pucklar återfinns på många ställen. Har varit och turat på andra sidan Hamra själv några gånger, ska bli extra spännande att få göra det i år. #Hamrasyd

Nåväl, en säsongspremiär i Tänndalen var allt vad vi förväntade oss, kallt, hårt, ett gäng slalomklubbar och ett alltid lika mysigt besök.


Jonas
Jonas (Gäst)
2021-11-03
Underbar fjällmiljö, kul varierande åkning och fint preparerade pister. Inte optimala snöförhållanden när vi var på plats vintern 2021, men det gick nästan alltid att hitta ett par djupsnösvängar i skogen i offpistområdet i utkanten av systemet. Soft och prisvärt boende i direkt anslutning till backarna.

Anastelle Wieslander
Anastelle Wieslander (Gäst)
2020-03-26
Det blev Tänndalen av en slump över julen 2019 eftersom det var där vi fick tag i ett boende som tillätt hund då vi skaffat valp. Tänndalen var en positiv överraskning! Otroligt fina, långa och barnvänliga backar, det fanns massor att välja på i kategorin mellanbrant och vi kunde i princip åka överallt med vår 5- och 8-åring. Vi var lite tveksamma till alla ankarliftar (den som åkt lift med barn vet att ankarlift inte är jättekul för rygg och ben) men det funkade över förväntan och vår 5-åring hann lära sig att stå på egna skidor i liften. Ett stort plus för den roliga personalen! Glada hejarop vid varje liftkö och en massa pepp, aldrig en sur min. Det var också rätt lite folk vilket vi var förvånade över men enligt liftpersonalen som vi frågade var det normalmycket folk. Skönt att slippa köer och fullsmockade backar! På julafton kom tomten med häst och vagn och alla barn fick varsin mandarin. Mycket fint ordnat! Vi kommer säkert att komma tillbaka.