St. Anton – episk offpist, legendarisk afterski och mer pist än någonsin

Hur mycket kan man sakna att åka skidor i Alperna? Ofantligt mycket. Det fick många känna av under säsongen 2021. Och hur mycket kan man sakna St. Anton? Ofantligt, otroligt, ofattbart mycket. Det vet ju alla som förälskat sig i detta skidmecka och återvänt år efter år. 

Nu är det äntligen dags att se fram emot en ny säsong som förhoppningsvis bjuder på mängder av snö och grym skidåkning. Om du bara ska spendera en vecka på snö i bergen 2022 så bör du definitivt kolla in St. Anton i Österrike.

St. Anton är en av Alpernas mest klassiska och mytomspunna skidorter. Beläget i det väldiga Ski Arlberg området som också innefattar orterna St. Christoph, Stuben, Lech, Zürs, Warth och Schröcken. Snö- och solsäkert, mängder av välpreparerade pister, oändlig offpist och ett nattliv som pågår in på morgontimmarna är bara några skäl för skid- och snowboardåkare att återkomma år efter år.

St. Anton har genomgått en hel del förändringar den senaste tiden. Nya hotell och restauranger har sett dagens ljus och stolliftar har bytts ut mot moderna kabiner. Men trots det har St. Anton behållit sin charmiga och genuina bykänsla. Den bilfria huvudgatan kantas av en mängd restauranger och caféer och här finns sportbutiker och shopping för alla smaker.

Är du sugen på att hitta den bästa offpisten finns det gott om lokala guider i byn, och vill du bli en bättre skidåkare så fixar någon av St. Antons skidskolor det.

Skidsystemet med sina 88 liftar, 305 km pist och 200 km offpistvarianter är ett av Österrikes största. Här finns åkning för alla. Från barnfamiljer till freeriders. Oavsett var i byn du bor så är det enkelt att ta sig upp på berget. Från byns östra del, Nasserein, tar kabinen dig upp till Gampen. Hit kommer du också med stollift från byns centrum. Från Gampen kan du ta dig vidare upp till Kapall och härifrån finns en mängd olika långa och flowiga pister. Ett annat alternativ är att ta skiers left när du går av liften och ta dig ner längs skirouten Mattun. Runtomkring denna finns massor av öppna ytor och har det snöat under natten är detta ett bra val för dagens första puderåk*.

En bra början på en skiddag är att utgå från mellanstationen Galzig. Härifrån kan du ta dig vidare till de största delarna av systemet som St. Christoph och Stuben, vidare bort mot Lech, Zurs och slutligen Schröken. Från Galzig kan du välja att ta Vallugabahn 1 (kanske inte för dig som har svindel …) upp på Schindler Spitze. Härifrån kan du ta dig vidare med den lilla charmiga liften Valluga 2 byggd 1955 upp på 2811 möh. Antingen åker du upp med guide för att åka ner på baksidan eller så får du snällt ta av dig skidorna och åka upp för att beundra utsikten. Vilket inte är så illa bara det. Från toppen har du nämligen en maffig utsikt över Österrike, Liechtenstein, Italien, Schweiz och Tyskland.

Börjar det kurra i magen runt lunchtid behöver du inte oroa dig. Både i bergen och nere i byn finns mängder av restauranger för olika smaker. Allt från flådiga lyxrestauranger till små mysiga alpstugor med enklare menyer.

Vill du sitta länge och låta lunchen sakta fasa över i afterski så beställ in en Schweinshaxe på Rodel-Alm. Då är du bara några svängar från byn när det väl är dags för avfärd. Vill du ha en kort paus i solen mellan åken så ta en gulasch på Hospiz Alm i St. Christoph. Ett tips är att fortsätta åka över lunch då det är färre människor i backarna och svänga in till restaurangen vid 13-tiden. Då är det glesare bland gästerna och du får garanterat en plats i solen.

För dig som gärna avslutar eftermiddagen med ett klassisk offpiståk är det perfekt att ta en enklare lunch på Albonagratstube. Det är sista utposten innan du antingen tar stighudarna upp ytterligare en bit eller vänder spetsarna mot Lange-skogen och droppar in bakom restaurangen. Är du lite bekväm tar du dig till Albonagratstube med Albonabahn 2, eller så åker du vidare till Stuben och tar Albonabahn 1, en äldre sittlift som påminner om de gamla goda tiderna i området.

Ett klassiskt åk som ger dig mer välpreparerad pist än du trodde var möjligt är Run of Fame. Den 85 kilometer långa turen med en sammanlagd fallhöjd på 18 000 meter startar på toppen av Rendle i St. Anton och tar dig, via Zürs och Lech, till Warth och Schröcken. Och sen ska du tillbaks igen! Det kräver sin åkare för att klara det på en dag så vill du ta det lite lugnare och njuta av naturen och hinna med en lunch på vägen kan du dela upp den på två dagar.

Run of Fame har möjliggjorts tack vare öppnandet av Flexenbahn 2016 som kopplar ihop Stuben med Zürs. Detta gjorde samtidigt Ski Arlberg till det största sammanlänkade skidområdet i Österrike.

Om du vill carva manschester på nypreparerade och folktomma pister en solig förmiddag så ta dig upp till Rendl. Denna del av systemet vätter mot norr och eftersom man inte ser toppliftarna från byn väljer många att ta sig upp på sydsidan där solen redan tidigt på morgonen värmer skönt. Med Rendlbahns 8-mannakabiner tar det under sju minuter att komma upp till systemet som innehåller 5 liftar och en mängd olika nedfarter. Här uppe passar åkningen alla oavsett erfarenhet. Men vill du stå på ordentligt tar du Gampbergbahn upp och håller skiers right och tar den svarta pisten ner.

På Rendl hittar du också Stanton Park. Här är ett bra häng för hela familjen med hopp, table tops och rails i olika svårighetsgrad. Och när ungarna inte vill sluta jibba sitter resten av familjen i varsin brassestol på Rendl Beach tillsammans med andra soldyrkare och ser ut över showen i parken.

Rendl bjuder också på mycket offpistmöjligheter*. Både i och omkring liftsystemet finns öppna ytor och små lekfulla skogsområden. Härifrån utgår också klassikern Hinter Rendl. Ett åk som både förstagångsåkare och veteraner talar ömt om på afterskin. Du når det genom att ta Riffelbahn I och 2 upp till 2645 möh. Härifrån droppar du in i en dalgång med oändliga möjligheter och ett åk som tar dig tillbaka ner till St. Anton.

Och så kommer ju den oundvikliga tiden på dagen då liftarna stänger. Tiden är kommen för någonting att dricka och prata igenom dagens äventyr. St. Anton är inte bara känt för sin skidåkning utan även för sin afterski. Klassiska Krazy Kanguruh har hållit öppet sedan 1965 och lockar en lite yngre publik. Hit tar du dig på skidor eller snowboard men du kan också gå upp från byn. Vägg i vägg med Krazy Kanguruh hittar du Taps och där är volymen något lägre. Ett snöbollskast därifrån stiger volymen ytterligare när du närmar dig MooserWirt. Pjäxdansens och allsångens högborg. Partyt drar igång klockan 15:30 när du hör The Final Countdown eka över dalgången. Men glöm för all del inte bort att du måste ta dig ner till byn igen. Det är inte så långt men det kan vara både mörkt och uppåkt.

Förutom fantastisk skidåkning och en outtröttlig afterski finns det mängder av andra saker att uppleva i St. Anton. Om du är nere en onsdag ska du se till att klä dig varmt och bege dig till VM-stadion. Där hålls en spektakulär show som arrangeras av St. Antons skidskola och som tar dig med genom skidåkningens historia och avslutas med ett stort fyrverkeri.

Vill du fortsätta att förkovra dig i skidhistoria så ta en sväng till Ski museum. Ett fantastiskt hus byggt 1912 som nu fungerar som ett museum med en utställning om områdets och skidåkningens utveckling.

Om du av någon outgrundlig anledning skulle vilja göra någonting annat än att åka skidor så ligger Arl.rock precis vid stationen. Här kan du bowla, spela tennis eller squash och prova på att klättra.

Vill du ta det lite lugnare så är ett besök på Arlberg WellCom det rätta. Här blir trötta skidmuskler som nya med pool, gym, spa och massage. Med pigga, fräscha ben är du sedan redo att ge dig upp på berget igen. För det finns ju så mycket mer att upptäcka. Pudret i Malfondalen ner mot Pettneu, stå på i den svarta pisten Kandahar, carva i Osthang eller ta Hoppelweg ner till byn och vinka på björnen …

Vi ses i St. Anton!

Fakta om Lion Alpins resor till St. Anton

Var: St. Anton är beläget i skidområdet Ski Arlberg som även innefattar orterna St. Christoph, Stuben, Lech, Zürs, Warth och Schröcken.

Resa dit: Lion Alpin flyger från Arlanda, Landvetter och Kastrup. Vi erbjuder också bussresor eller så bokar du bara hotell genom oss och arrangerar egen transport.

Transfer: Flyger du från Arlanda och Kastrup landar du i Innsbruck och därifrån tar det ca 1 timme och 15 minuter till St. Anton. Flyger du från Landvetter landar du i St. Gallen/Altenrhein och har en transfer på ca 1 timme och 30 minuter.

Boende: Lion Alpin erbjuder ett antal hotell i St. Anton, både centralt belägna och i lite lugnare delar. På våra två egna hotell, Hotel Rosanna och Hotel Gabl, kan du förvänta dig att servicenivån är på topp.

  • Hotel Rosanna är ett hotell för vuxna med en åldersgräns på 15 år. Hotellet ligger bredvid gågatan med gångavstånd till liftarna. I huset finns också vår bar Scotty´s. Här kan du ta en pizza och någonting att dricka efter dagens äventyr.
  • Två andra alternativ är Gabl och Landhaus Habicher som ligger i Nasserein, en mysig och lugn del av byn, på perfekt läge bredvid liften.
  • Vill du bo lite lyxigt väljer du nybyggda Hotel Ullrhaus som ligger mitt i St. Anton med en 17 meter lång pool för avslappnande simturer.
  • Det 4-stjärniga hotellet Hotel Arlen Lodge har en anrik och lång historia. Det ligger i ett lugnt område och här har du ski in & out.
  • Hotel Alte Post är svårt att missa om du är i St. Anton. Ett lyxhotell mitt på St. Antons gågata med gourmetrestaurang, spa och wellnessavdelning med pool.

Service på plats: Lion Alpin har guider på plats i St. Anton som ser till att din resa blir den bästa möjliga och de är tillgängliga 24/7 via telefon eller SMS. De kan svara på frågor om det mesta och vet allt om byn, skidåkning och afterski. De hjälper dig även att boka skidskola och offpistguide.

Säsong: December–april.

Pister och liftar: I området finns 88 liftar och 305 km pist som både passar nybörjaren och utmanar experten. Alla liftar som tar dig upp till mellanstationer öppnar 08:30. De flesta liftar stänger mellan 16:00 och 16:30.

Skidhyra: Det finns ett stort antal sportbutiker i St. Anton som hyr ut både skid- och snowboardutrustning. Ska du åka med guide kan du också hyra turskidor och lavinutrusting. När du åker med Lion Alpin kan du förboka din eller familjens utrustning så att den är klar att hämta ut när du är på plats.

Skidskola: Med oss bokar du Arlberg Skischule. De undervisar både privat och i grupp och tar lika väl hand om nybörjare som dig som vill droppa klippor.

Mer information:lionalpin.se hittar du allt om våra resor till St. Anton.

* Åk alltid med lavinutrustning som du och dina kompisar har tränat med, åk aldrig ensam, åk helst med en lokal guide och kolla lavinprognosen dagligen.

Video Freeride testar St Anton

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.