Freeride testar: 2015 års skidor som funkar för hela berget

Nyligen bjöds landets skidbutiker in för att testa nästa års skidor i Vemdalen. Freeride nästlade sig in och passade på att testa skidorna som funkar för hela berget.

Om testet: Även om man skulle vilja ha en skida till varje före och terräng är det en ekonomisk omöjlighet för de flesta. Ibland även en praktisk omöjlighet, man får inte plats med hur många skidor som helst i boxen/på planet. Då får man kompromissa och köpa en skida som ska funka till allt. Det är i första hand till er vi vänder oss med det här testet. Ni som vill ha en bred all mountain-skida som framförallt ska användas utanför pisten men som även ska funka bra i pisten.
Tänk på att smaken är som baken och se testet som en första vägledning. Vi rekommenderar alltid att ni själva testar skidorna innan köp. Passa på att åka på skidtestardagarna eller fråga butikerna om det finns möjlighet att testa skidorna innan köp. Om ni vill ha mer information om skidorna i testet rekommenderar vi Freerides pryldatabas. I höst kommer databasen att uppdateras med nästa års skidor.
Var: Testet genomfördes i Vemdalen, under Pro ski intro där sportbutiker får chansen att testa nästa års skidor. Skidorna testades i pisterna Hovde (svart), Svåra turisten (röd), Turisten (röd) och Sörbacken (blå). Utanför pisten körde vi i både orörd och uppkörd snö.
Förhållanden: Ett par minusgrader och molnigt. Bra sikt på förmiddagen men på eftermiddagen drog det in mer moln och sikten blev sämre. Pisterna höll sig mjuka, jämna och fina större delen av dagen.

Testgruppen

Daniel Tidstrand
Längd: 185 cm
Vikt:
70 kilo
Skidbakgrund: Har bott två säsonger i Åredalen med jobb i skiduthyrningen bland annat. Nu familj, dämed begränsad…men minst två veckors skidåkning per år blir det i alla fall. När jag åker pist gillar jag fart och stabila skidor. Hårda skidor är inget problem. Föredrar mellanlånga-långa svängar. Åker gärna utanför när förhållandena är sådana…

Fredrik Tacacho
Längd: 186 cm
Vikt: 72 kilo
Skidbakgrund: En av redaktörerna på Freeride. Har gjort ett par säsonger i Åre och en säsong i Red Mountain, Kanada. Har en bakgrund som telemarksåkare och tror sig därför vara snabb i benen. Turar mycket och gillar trixig och utmanande terräng. I pisten föredrar jag hyfsat styva skidor som inte svänger alltför mycket.

Markus Johansson
Längd: 180 cm
Vikt: 74 kilo
Skidbakgrund: Jag har åkt skidor sen jag var liten grabb. Varit på många fjällsemestrar med familjen. Och har på senare dagar har jag även gjort tre säsonger i Årefjällen där jag bland annat jobbade med skiduthyrning. Jag skulle väl klassa mig som någon sorts medelgod/duktig åkare. Gillar när det går fort utför och gillar att köra långa härliga svängar. Gillar att sticka ut i skogen och leka med skidorna och så älskar jag såklart att att åka utanför pisten, såndäringa offpist di kallart.

Sofia Persson
Längd: 168 cm
Vikt: 68 kilo
Skidbakgrund: Har åkt skidor sen jag lärde mig att gå. Tävlade i alpint till jag var 17 år, favoritgrenarna var slalom och storslalom. Har åkt riktigt mycket skidor även sen jag slutade tävla, mestadels pist men även en del offpist när föret tillåtit. Jag är en ganska teknisk åkare som gillar att åka brant och fort. Har i mitt jobb på Vemdalens skidshop haft möjlighet att testa en hel del olika skidor de senaste fem åren så jag har hyfsat bra koll på olika märken och modeller. Åker mestadels pistskidor med storslalomkaraktär, sällan kortare än 170 cm, men uppskattar även lite mer lättåkta och bredare skidor.

Herrskidor

Armada Invictus 188 cm, 138-108-128
Passar:
Jibbarna som växt upp och istället vill shredda lössnö.
Om skidan: 
Armada breddar sitt sortiment nästa säsong och en av nykomlingarna i all mountain-segmentet är Invictus. Skidan är en långsvängarskida som är blygsamt rockad framtill. Skidan har en sandwichkonstruktion med karbonfibersträngar hela vägen från tip till tail och i topp- och bottenlagret hittar man titanal. Kommer i längderna 168, 178 och 188 cm.

Daniel: ”Våra åkare är äldre nu”, säger Armadas representant på plats och syftar på att de breddar sortimentet med Invictus nästa säsong. Pålitlig och rejäl är de första tankarna som dyker upp när jag börjar känna på den i backen. Skidan känns stabil på halvisigt underlag men det känns också som att den kräver sin åkare. Mycket bra egenskaper utanför pisten. Sammanfattningsvis en trevlig men krävande skida för de lite mer erfarna åkarna.

Markus: Riktigt skön skida med en ganska snäll rockerprofil. En lekfull en som man kan ha roligt med på hela berget, den gjorde sig riktigt bra även i offpisten. Jag upplever den som lättsvängd och väldigt förlåtande. Skulle säga att den passar en medeltung åkare.

Atomic Automatic, 180 cm, 131-102-122
Passar:
Medelgode åkaren som vill ha en skida till allt.
Om skidan: 
Automatic-serien, som har tagits fram tillsammans med proffsen Sage Cattabriga-Alosa och Dana Flahr, har fått bra respons och utökas därför nästa år med 102:an. Skidan har en poppel-träkärna vilket ger en hyfsat lätt skida på 1.85 kilo. Stor powderrocker fram och mindre bak. Kommer i längderna 164, 172, 180 och 188 cm.

Daniel: Först känns den intetsägande. Det händer inte så mycket men den tar mig ner säkert. En skida för kotsväng som blir roligare och roligare ju mer man åker på den. Passar allroundåkaren. En bra skida men egentligen inget extra liksom.

Fredrik: Det blir inte mer allround än så här. Perfekt avvägning mellan pist och puder, genomtänkt svängradie och skönt flex. Inte bäst i klassen i något ämne men ändå bättre än snittet både på hårdpackad snö och i lössnö. Lättåkta, som att köra en automatväxlad bil, man behöver inte tänka så mycket. Skidorna gör jobbet i alla farter.

Markus: En väldigt roligt skida som man lätt får in i sväng och som man kan pressa hårt i pisten. Fartstabil. Gör sig även väldigt bra i offpisten med ett härligt flyt i lössnön. En ultimat allmountainskida som inte kompromissar på något plan när man åker ”all over the place” på berget.

Blizzard Cochise 185 cm, 135-108-123.
Passar: Medelgoda till duktiga åkare som gärna öser på. 
Om skidan: Cochisen är en skida som har fått fina betyg i skidtidningar världen över. Det dubbla titanlagret i kombination med bambukärna och flip core-3D rocker ska ge bra flyt i all typ av snö. Flipcore-konstruktionen innebär att en traditionell kärna har vänts upp och ned och att alla delar i skidan limmas utan att de hamnar i spänning. Cochisen har tip- och tailrocker och är helt plan under bindningarna. Med en radie på 28.5 (185 cm) är det en skida för dig som gillar långa svängar. Finns i längderna 170, 177, 185 och 193 cm.

Daniel: Rockern gör den lite fladdrig i fart men det påverkar inte negativt i detta fall. Skidan känns hård och har ett grymt bra isgrepp. Lite svårtämjd… men stabil. När jag hittar rätt efter ett tag, det vill säga hur jag ska åka på denna skida, har den ett mycket bra och stabilt grepp. Känns lätt på foten (viktmässigt). Rolig. Jag gillar den, den passar mig. Höga betyg!

Fredrik: Ska erkänna att jag var lite skrajsen för Cochisen innan jag gav mig på den, den kräver ju sin man, men det skulle visa sig att jag var man nog och att rädslan var obefogad då den var mer lättmanövrerad än jag förutspått. Visst, det är en hyfsat charchig skida men ibland måste man utmana sig själv för att ta sin åkning till nästa nivå. Den är följsam på alla underlag och trygg som en snuttefilt i stökig terräng. En rätt styv skida så det är inget för eftermiddagströtta brännande lårmuskler. Men den tar dig dit du vill, på kort tid dessutom för den vill åka fort och i stora svängar. Rejält dämpade och inte den mest lekfulla skidan men man kan inte få allt… Grym skida!

CMD The IT, 186 cm, 135-106-128
Passar:
Backcountryjibbarna
Om skidan: 
CMD är ett hyfsat nytt märke från Åre Skidfabrik som håller till i Såå, utanför Åre. The It finns i CMD:s sortiment redan i år men till nästa vinter har de gjort den något styvare. I övrigt är den intakt, det vill säga spann under foten och early rise-rocker i tip och tail. Gummimembran i tip och tail för att dämpa vibrationerna och ge en stabilare skida på hårt underlag. Indragen skärning i tip och tail ska få den att flyta i lössnön. Om du gillar lokalproducerat kan vi berätta att kärnan består av björk från norra Sverige. Finns i längderna 178 och 186 cm.

Fredrik: Riktigt poppiga skidor. Inte din bästa polare i pisten men de funkar. Trots att de styvat till den lite till nästa år känns den fortfarande väldigt mjuk, lite väl softish för min del. Den upplevs lite vobblig i pisten. En skida för glidare skulle jag säga. För jibbkidsen som växer ifrån parken och jibbar vidare i det vilda. Bindningen var jibbmonterad vilket jag inte är så van vid så det kan ha dragit ner helhetsbetyget något.

Markus: En rolig och unik skida. Lekfull för den som gillar att åka runt på hela berget och ha skoj. Skidan är lätt och inga problem att få i sväng.

Dynastar Cham 107 HM 184 cm, 137-107-122
Passar: Säsongare som vill ha en skida till allt
Om skidan: Cham 107 HM är 25 procent lättare än originalet Cham 107. Man har skalat av skidan och kör bara titanal under foten till skillnad från originalet som har titanal hela vägen. Och poppel har bytts ut mot paulowniaträ (ett relativt lätt träslag) vilket ger en både lättare och mjukare sida. Skidan har förlängd rocker i nosen och 5-kontaktpunkters sidoskärning. Skidan har stighudfästen och finns i längderna 166, 175, 184 och 190 cm.

Fredrik: 184:an är i kortaste laget för mig men det var den som fanns till hands så det var bara att bocka och ta emot. Men väl i backen är längden inget som stör mig. Jag får oerhört bra respons när jag trycker den i svängarna. Det enda frågetecknet är isgreppet som kunde ha varit bättre. Skidan är oerhört trygg i offpisten där den dansar ner för ojämnheterna med bra flyt. Sammanfattningsvis en bra säsongarskida om man vill ha en lite lättare skida som även funkar bra på toppturen.

Markus: Intressant skida på det sättet att man har ”styvat” till den precis under pjäxan. Och det gör att man kan trycka skidan hårt i pisten till exempel utan att den fladdrar allt för mycket. Och så är den tillräckligt mjuk för att man ska få ett bra flyt när man kör i lössnön. Lätt att få in i sväng, man kan hålla fart och köra sköna goa svängar.

Extrem Project 100 Carbon, 186 cm, 136-100-128
Passsar:
Kräsna åkare som vill ha en lätt men ändå stabil skida
Om skidan: 
Extrem släpper nästa år en karbonversion av sin populära Project 100. En allmountainskida som tack vare sin lätthet även funkar bra att tura på enligt Skidfabriken. Björkkärnan har bytts ut mot poppel och det dubbla titanal-lagret mot karbon vilket gör skidan 20 procent lättare. Finns i längderna 172, 179, 186 och 193 cm.

Daniel: Det känns att den är mycket mjukare än vanliga Project 100 som är en av mina favoritskidor. Carbonen är dock för mjuk för mig. Det känns tydligt att den väger mindre. Men ändå en rolig och lättåkt skida.

Markus: En uppföljare till Extrems succéskida Project 100. Har man åkt Project 100:an känner man igen sig på denna skidan. Den är mycket stabil trots den lättare vikten och man kan trycka den hårt i pisten. Man känner sig allmänt som en bättre skidåkare när man åker på dessa skidor. Skidan passar bra på hela berget och gör sig bra i lössnön och i skogen. Den lättare vikten gör den lättsvängd och skidan passar således utmärkt som en topptursskida. Denna skidan var min favorit helt klart!

Fischer Big Stix 110, 186 cm, 139-110-124
Passar: Medelgoda offpist-junkies
Om skidan: Fischer jobbar vidare med sin Big Stix-serie som har funnits lika länge som man tyckte att en 85-midja var Big Stix. Sandwischskida med Freeski rocker vilket ska göra skidan följsam och lättsvängd. Enligt tillverkaren en skida för duktiga skidåkare som letar efter en skida till all typ av åkning. Finns i längderna 166, 176 och 186 cm.

Daniel: Känns bra utanför pisten. Stabil men känns lite tung. Blir inte besviken men den känns intetsägande. Funkar sådär i pist. Medelskida…

Fredrik: Att svänga med skidorna i pisten känns som att kämpa upp en osmörjd gammal ladugårdsdörr, man får jobba helt enkelt. De känns därför lite bångstyriga i låg fart och man får jobba lite för att få ner dem i sväng. De kräver mycket fart för att vara roliga i pist, känns lite slöa och klumpiga. Men i långsväng i hög fart hävdar de sig bättre. I offpisten känns de trygga och stabila. Kör man nästan uteslutande offpist är det ett bra val men om man även vill ha en rolig skida i pisten hade jag valt några andra lagg.

Markus: En go och stadig skida som man vet var man har. Fartstabil, man kan bränna på rejält men ändå med bra med kontroll. En skida som passar för hela berget och som ger mycket bra flyt utanför pisten.

Fischer Ranger, 182 cm, 138-106-124
Passar:
De något tyngre åkarna som åker mest offpist
Ranger ersätter nästa vinter Fischers Watea-serie. Skidan använder Air Tec-teknologin för att sänka vikten och har ett titanal-skal som gör att de passar alla bindningar. Rocker freeski, lätt rocker både bak och fram, och camber. Mer offpist- än pistskida enligt tillverkaren. Finns i längderna 174, 182 och 190 cm.

Markus: Kul med lite nytt från Fischer! Jag skulle säga att Rangerskidan i första hand passar de lite tyngre åkarna. Det beter sig väldigt stabilt i pisten. Kan man lägga tryck på denna skidan så får man en fartstabil skida som man kan hålla hög fart med nedför pisterna. Rangerskidan har en skön freeride-rocker vilket ger ett härligt flyt i lössnön. Detta är en väldigt allround skida skulle jag påstå.

Head Collective 105, 181 cm, 146-105-128
Passar: Lite lättare åkare som leker sig ner för berget
Om skidan: Head jobbar vidare med flightserien som bygger på ett TTS-system (Tip and tail stabilizer system) som ska stabilisera rockern. Collective är enligt Head en mjuk, lekfull, kvicksvängd och stabil BC-twintip byggda på en sandwich cap-konstruktion. Kommer i längderna 171, 181 och 191 cm.

Daniel: En skida för mellanlånga svängar och som är lätt att få in i sväng. Trots mjukheten känns den gedigen och stabil på manchestern i pisten. Helt okej utanför också där den känns rolig, skön och lagom hård. Positiv känsla.

Fredrik: Jag är vanligtvis inte utseendefixerad men…Head flight series är inte snyggast där ute. Den där ”trollsländan” längs fram på skidan…Nog för att sländan är mer än grafik men ändå. Då är det tur att det är insidan som räknas och där hittar vi riktigt sköna grejer. Tack vare mjukheten i tip och tail lyder skidorna minsta vink och känns riktigt kvicka och lättmanövrerade i offpisten. Och bra flyt i pisten där den känns stabil trots mjukheten. Ingen skida för den som vill sätta fartrekord, i höga farter börjar den fladdra lite. Vi körde på 181:an men i den bästa av världar skulle vi kört på 191:an istället då det här känns som en skida där man bör välja en längre längd än den man är van vid då skidan är så pass lätthanterlig.

K2 Shreditor 102, 184 cm, 131-102-125
Passar: 
Medelgoda till goda skidåkare som vill ha en rolig skida både i och utanför pisten.
Om skidan: 
En all-terrain rocker-skida med en kärna av asp och paulownia. Shredditorn kom förra året och till nästa år kommer den att genomgå ett par förändringar. Man har flyttat bak tapern på den lite så att den blir lite kvickare och så är det lite tidigare rocker på den än tidigare vilket ger en ganska kort åkyta. Finns i längderna 170, 177, 184 och 191 cm. Tycker man att 102-midjan känns för tajt kan man gå upp på 112, 120 eller nya powabungan med en midja på 136 millimeter.

Daniel: Lättåkt, lätt, lekfull och rolig skida. Går bra utanför, känns smidig där. Bra gensvar när jag vill svänga. Jag hade roligt både i och utanför pisten! En av favoriterna.

Fredrik: En av mina absoluta favoriter. Perfekt säsongarskida både i Sverige och andra länder där det inte dumpar dagligen. Känns väldigt allround, riktigt rolig i kortsväng, det gäller att hänga med där. Lätt och hyfsat mjuk skida med mycket flex.

Markus: En otroligt lekfull skida och rolig på många sätt. Lättsvängd och väldigt förlåtande. En väldigt allround skida för den som vill ha kul på hela berget, i park, skog och pist.

Nordica Patron  185 cm, 143-113-132
Passar: Stöddiga åkare med ambitionen att köra NM
Om skidan: Patronen har funnits med i Nordicas sortiment ett tag och skidan är liksom Nordicas Helldorado och El Capo ett populärt val för åkarna som kör NM i Riksgränsen. Patronen har full träkärna och high rise rocker. Skidan finns i  i längderna 177, 185 och 193 cm.

Daniel: Bra! Skön! Inga bekymmer, mycket positiv känsla! Stabil trots sämre underlag i pisten på eftermiddagskvisten. Rolig att köra. Skidan ger mig trygghet, man känner hakuna matata – inga bekymmer. Jag brukar aldrig säga så men det kom spontant när jag körde på patronen. Grym!

Fredrik: Om man råkar hamna på en riktigt stel fest är det patronerna som man vill ha med sig – riktiga icebreakers. Känns som en stöddig skida för hårda killar med mustasch som köttar och inte tar fler svängar än nödvändigt i offpisten. Jag skulle nog sortera in skidan i kategorin offpistskidor hellre än i allroundfacket men den gör absolut inte bort sig i pisten heller men man får jobba lite för att den ska komma till sin rätt där. Patronen är precis vad man förväntar sig av en skida från raciga Nordica. En tung och stabil skida för snabba åkare som vill ha en något att lita på.

Lite David Hasselhoff över den här skidan. Man måste liksom ”flasha” lite för att få den i sväng.

Markus: Lite David Hasselhoff över den här skidan. Man måste liksom ”flasha” lite för att få den i sväng. Väldigt stabil och när man väl kan tämja den är den otroligt härlig att köra. Den passar sig bra i pisten i alla dess fören, men är även oerhört skön utanför pisten i både vindpinad och mjuk fluffig snö. Patronen bryter igenom allt! När man är klar efter en dag med patronen på fötterna ska det bränna så där gött i låren.

Nordica La Niña 177 cm, 143-113-132
Passar:
Alla som vill ha en mjuk skida för offpisten
Om skidan: 
La Niñan har samma mått som Patronen men där slutar likheterna. La niñan är lika mjuk som Patronen är hård. Ursprungligen en damskida men funkar även för karlar som gillar mjuka skidor. Skidan har powder rocker och lättviktskonstruktionen Energy CA wi-core  (women’s specific lightweight versatility and stability). Det svenska friåkningsproffsets Matilda Rapaports kör på La Niñan.  Finns i längderna 161, 169, 177 och 185 cm.

Daniel:  177:an är egentligen för kort för mig men den kändes ändå fantastisk i offpisten. Okej även i pist men lite för mjuk när det blir isigt och kullar i pisten. Lite för mjuk vid hög fart. Hur som helst så är jag mycket nöjd med båda Nordicaskidorna, höga betyg på båda.

Fredrik: Första intrycket är att det är en av de mjukaste skidorna jag åkt på. Men är den för mjuk? I pisten? Alla gånger, fladder-fladder. I offpisten? Nja, det beror på vad man vill ha. Vill man leka sig ner för berget är man inte fel ute men om man planerar att köra en elva skulle jag vilja ha något annat under fötterna. Skidan fanns bara i 177 centimeter på testet och det kan förstärka känslan av svajigheten och fladdret i pisten.

Markus: I lössnön var det ett härligt flyt med dessa skidor. Och i pisten kan man köra på bra och den upplevdes som lätt att få in i sväng. Det är en rejäl rocker på dessa skidor och det märks genom att de är lättsvängda och har ett härligt flyt i backarna. Dessa skidor passar den som vill ha något riktigt roligt i offpisten utan att göra avkall på att fungera bra i pisten.

Rossignol Soul 7, 180 cm, 136-106-126
Passar: Medelgoda lätta åkare som vill ha en lättåkt allmountain-skida
Om skidan: I år släppte Rossignol soulserien med sin karaktäristiska avskalade air tip vilket ger en lättare skida. Skidan är intakt till nästa år. Träkärna i paulownia ger en hyfsat lätt skida. Skidan är förstärkt med diagonala fibrer för att bibehålla en bra vridstyvhet trots sin låga vikt. Rejäl rocker både bak och fram och en låg camber däremellan. Enligt Ross har responsen på air tipen har varit så god att de nu använder den även på Experienceserien. Soulen finns i längderna 164, 172, 180 och 188 cm.

Fredrik: Skidorna sticker ut, både utseende- och åkmässigt, men efter några åk, när man fattat grejen, är det en lättåkt och spänstig skida. Lätthanterliga och smidiga att få upp på kant  Den saftiga rockern gör den lite fladdrig i hög fart men det är inget som stör nämnvärt. Varför tar jag med det då, kan man fråga sig… Bra flyt utanför, följsam runt granarna. Om man är en riktigt duktig åkare tror jag att man skulle behöva något köttigare men för alla oss vanliga dödliga är det här ett riktigt bra alternativ. Lättheten gör att de även funkar att tura med.

Markus: En lätt, lättsvängd och lekfull skida. Passar främst i offpisten och gör sig mycket bra i skogen mellan granarna. I pisten kan den upplevas en aning fladdrig i höga farter.

Salomon Rocker 2 100, 186 cm, 129-100-122
Passar:
Alla som tycker om att ha roligt på hela berget
Om skidan: Nästa säsong ser lillebrorsan i Rockerserien dagens ljus. Rocker 2 100 heter skidan som är en tunnare och lite mer jibbig version av sina fetare storebrorsor. Till det yttre känns skidan som en korsning mellan Salomons gamla Pocket Rocket och Völkls skida One. Skidan har full twinrocker och hookfree taper men inte honeycomb tip som övriga skidor i serien. Finns i längderna 162, 170,178 och 186 cm.

Daniel: Superskön skida i pisten trots tråkiga förhållanden denna eftermiddagen. Väldigt nöjd med dessa skidor. Mycket stabila, sköna svängar, bra gensvar. Skoj, upplyftande! Positiv upplevelse. Min vinnare!

Fredrik: För mig är det här en backcountryjibb-skida, men den funkar lika bra på vägen dit, i pisten där den är oerhört stabil även i höga hastigheter. I offpisten käkar den ojämnheter. Summa summarum en rolig, lättåkt skida som man kan ha med överallt utan att den gör bort sig.

Salomon Q-Lab 105, 183 cm, 138-104-127
Passar: Duktiga skidåkare som åker alla dagar, även de dåliga
Om skidan: 
Salomon Q-Lab är en mustigare vidareutveckling av Q-serien som släpptes i år. Ska enligt tillverkaren fungera överallt på berget och kanske allra bäst i kassa förhållanden. Skidan är uppbyggd på samma sätt som Salomons raceskidor med poppel, ask och dubbla lager titanal. Skidan har utility-rocker fram och en blygsam early rise-rocker bak och ett ordentligt spann däremellan. Finns i längderna 176, 183 och 190 cm. Finns även i en backcountryvariant.

Daniel: Hårdare än jag trodde. Stabil. Lite tung kanske?  Men en skön känsla. Känner mig som kungen i backen med dessa. Klarar sig mycket fint i pist och flyter bra utanför. Trygga skidor. Mycket nöjd. Bra grejer!

Markus: Lagom svängda. Trevliga i offpisten. Lätt att komma in i sväng. En rejäl skida som passar bra för hela berget.

Scott Punisher 173 cm 140-106-128
Passar: BC-jibbers som inte backar för att dra en trea på klipporna
Om skidan: Punishern marknadsförs som en backcountryskida. Skidan har 3D-skärning (rak skärning under foten för en stabilare skida), en sandwich sidewall-konstruktion och en rejält tilltagen twintip-rocker i både tip och tail. Den har även freestyle-finish vilket innebär att de har slipat ner kanten 1,6 grader vilket ska ge en mer lättsladdad skida som är mer förlåtande i landningar och på rails. Nästa års version är lite poppigare än årets.  Finns i längderna 173, 183 och 189 cm.

Daniel: Mjuk, lätt att hoppa med. Mycket rocker vilket ger en lite fladdrig känsla i pisten. Den är lätt att trycka igenom men ingenting för hård pistkörning – det märks verkligen. Lekfull, rolig i parken, följsam vid hopp och jibb. Instabil i höga farter. Ganska kort sväng, inte bra vid hög fart, då är den inte rolig. Inget man vill ha om man nöter pist men utanför känns den mer okej. Inget för min åkstil.

Völkl mantra, 184 cm, 132-100-118
Passar:
Hårda killar som köttar på i alla fören
Om skidan: Mantran har funnits i Völkls sortiment ett bra tag men nästa år får den full rocker efter att endast ha varit tiprocker i två säsonger innan. Dessutom lägger de på en taper på den till nästa säsong. Finns i längderna 170, 177, 184 och 191 cm.

Daniel: Nej tack! 184:an kändes för kort för mig och inte så stabil i pist som jag trodde. Utanför känns den för tunn och smal. Känner mig inte trygg med den. Fladdrig.

Fredrik: En skida för de som varit med ett tag. Oerhört krävande men om man har det som krävs är den riktigt stabil både on- och offpist. Kommer till sin fulla rätt på riktigt hårda och isiga partier. Tar lite tid att köra in men när man väl vant sig vid styvheten funkar den riktigt bra. Tar sig fram överallt men känns mer som en pistskida som funkar i offpisten än tvärtom.

Damskidor

Blizzard Samba, 166 cm, 131-98-116
Passar: Duktiga åkare som gärna står på
Om skidan: Lågviktsskida som ska funka till allt enligt Blizzard. Tip- och tailrocker. Liksom alla Blizzards skidor har man använt sig av flipcore-tekniken med en sandwich sidewall double quadrax-konstruktion bestående av poppel, bambu och ISO-trä. Förstärkt med titanal under foten. Finns i längderna 152, 159, 166 och 173 cm.  Byggda i samma mall som Blizzards skida Bonafide.

Sofia: Testets stora överraskning! Bra allroundskida med grym stabilitet. Känns trygg och säker i hög fart och skänker stor åkglädje. Passar den duktiga åkaren. Riktigt rolig skida som bevisar att tjejskidor inte är mesiga!

Dynastar Cham W 97, 159 cm, 133-97-113
Passar:
Den lite mer försiktiga åkaren som inte har för bråttom
Om skidan: 
Lätta sandwichskidor med en kärna av paulownia och glasfiber. Sidoskärning med fem kontaktpunkter och lång tiprocker och traditionellt spann. Finns i längderna 152, 159, 166, 172 och 178 cm. 

Sofia: Snäll och lättsvängd skida, dock väldigt orolig och instabil. Kan passa den lite försiktigare/lättare åkaren men alldeles för mesig för åkaren som vill bränna på lite. Lever inte upp till förväntningarna.

Fischer Koa Ti 88, 160 cm, 131-100-123
Passar: Åkaren som vill ha en skida för hela berget
Om skidan: 
Sandwich sidewall-konstruktion med poppel och karbon. 88:an har även Air Tec-teknologi för lättare vikt. Freeski rocker,  lätt rockad bak och fram, med traditionell camber. Finns i längderna 152, 160 och 168 cm.

Sofia: Allmountain-skidan med storslalom-känsla som gör att den funkar även i hård pist. En bra skida för åkaren som vill ha en skida för hela berget. Bra skida men har inget speciellt som utmärker sig. Tråkig design.

Fischer Koa 100, 166 cm, 131-100-123
Passar:
Duktiga offpiståkare som gillar att cruisa
Om skidan: 
Sandwich sidewall-konstruktion med poppel och karbon. Freeski rocker, lätt rockad bak och fram, med traditionell camber . Finns i längderna 156, 166 och 176 cm.

Sofia: En riktig ”cruising-skida” för den duktiga åkaren att ha i offpisten, men den saknar det där lilla extra.

Head Total Joy, 163 cm, 133-85-113  
Passar: Medelgoda och duktiga åkare
Om skidan: Det här är intressant! Skidan innehåller nämligen graphene som är en grafitliknande variant av kol och som endast är ett atom-lager tjockt. Atomerna är ordnade i ett hexagonalt mönster, vilket ger materialet ett antal unika egenskaper. I skidsammanhang ska det ge en extremt lätt men ändå en styv skida. Karbon ingår också i konstruktionen. Rejäl rocker fram och mindre bak. Svängiga skidor som är förberedd för stighudar. Kommer i längderna 148, 153, 158, 163 och 168 cm. 

Sofia: Lekfull skida som är otrolig lätt! Trots det är den riktigt stabil. Kvick och rolig skida med bra grepp som går bäst i pist, bär bra när det blivit lite uppkört.

Head Great Joy 163 cm, 141-98-124
Passar:
Offpiståkaren som vill ha en lätt skida som även passar att tura med.
Om skidan:
Det här är intressant! Skidan innehåller nämligen graphene som är en grafitliknande variant av kol och som endast är ett atom-lager tjockt. Atomerna är ordnade i ett hexagonalt mönster, vilket ger materialet ett antal unika egenskaper. I skidsammanhang ska det ge en extremt lätt men ändå en styv skida. Karbon ingår också i konstruktionen. Rejäl rocker fram och mindre bak. Svängiga skidor som är förberedd för stighudar. Kommer i längderna 153, 158, 163, 168 och 173 cm.

Sofia: För åkaren som helst åker utanför pisten. Lätt, snygg skida med bra grepp. Funkar även i pisten dock blir den då lite svårkörd och kräver mer av sin åkare.

K2 Remedy 92, 170 cm, 124-92-118
Passar: Duktiga åkare som vill ha en skida till allt
Om skidan: Skidan är byggd på en BioFlex 3-kärna, – en kombination av asp under foten och paulownia bak och fram. All terrain-rocker. Finns i längderna 156, 163 och 170 cm.

Passar bra till den duktiga åkaren som vill ha riktig åkglädje, tillräckligt lättkörd för att passa även för mindre vana åkare.

Sofia: Riktigt grym skida, har i princip alla egenskaper man vill ha! Lättsvängd och lekfull i kombination med riktigt bra grepp och stabilitet, dessutom snygg design. Passar bra till den duktiga åkaren som vill ha riktig åkglädje samtidigt som den är tillräckligt lättkörd för att passa även för mindre vana åkare. En skida för hela berget.

K2 Remedy 102, 170 cm, 131-102-125
Passar:
Duktiga åkare som vill ha en stabil men ändå rolig skida
Om skidan:
Skidan är byggd på en BioFlex 3-kärna, – en kombination av asp under foten och paulownia bak och fram. All terrain-rocker. Finns i längderna 156, 163 och 170 cm.

Sofia: Lekfull skida för åkaren som trivs både i och utanför pisten. Den kräver lite mer av sin åkare än Remedy 92 även om den är riktigt lättsväng med tanke på den rätt breda midjan. Rolig skida som man känner sig trygg med.

Nordica Wild Belle 161 cm, 124-88-108
Passar: Alla som vill ha en kvick och lättkörd skida.
Om skidan: En all mountain-skida med lättviktskonstruktionen Energy CA wi-core  (women’s specific lightweight versatility and stability) som är en blandning av trä- och syntetkärna. Finns i längderna 145, 153, 161 och 169 cm.

Sofia: Lekfull, och kvick skida, man har kul när man åker! Otroligt lättsvängd som gör att den även passar för nybörjare. Men samtidigt tillräckligt stabil för att klara en riktigt vass åkare.

Nordica La Niña, 169 cm, 143-113-132
Passar: Alla som vill ha en mjuk skida för offpisten
Om skidan: Skidan har powder rocker och är byggd på lättviktskonstruktionen Energy CA wi-core  (women’s specific lightweight versatility and stability). Finns i längderna 161, 169, 177 och 185 cm.

Sofia: En ren offpist-skida för den avancerade åkaren. Bredden och rockern gör att den bär bra och blir lätt att hantera i lössnö. Inte en skida att föredra i pist.

Rossignol Saffron 7 170 cm, 128-98-118
Passar: De flesta åkartyper som vill ha en skida som funkar överallt
Om skidan: Saffron ingår i Rossignols 7-serie med paulownia-kärna, air tip och powder turn rocker. 50 procent camber i mitten och 50 procent rocker fram och bak. Safron finns i längderna 162, 170 och 178 cm.

Sofia: Otroligt lättåkta och lekfulla i kombination med fartstabilitet och isgrepp. Perfekt för åkaren som vill ha en skida som funkar i både pist och offpist. Passar både nybörjare och riktigt duktiga åkare! En klar favorit!

Rossignol Temptation 84, 176 cm, 133-84-120
Passar:
Piståkaren som ibland får för sig att ta en sväng i lössnön
Om skidan:
Temptation ingår i Rossignols allmountain-stall. En lätt skida med paulownia-kärna, air tip och extended sidecut. Finns i längderna 146, 154, 162, 170 och 178 cm.

Sofia: Passar för åkaren som huvudsakligen åker pist, men som vill ha en skida som funkar när föret är mjukt och uppkört. Kräver en lite tyngre/duktigare åkare för att komma till sin rätt. Bra fartstabilitet men lite tungkörd.

Salomon Hybrid, 173 cm, 128-84-112
Passar:
Åkaren som söker en allsidig skida
Om skidan: Nya Myriaden är det senaste tillskottet i tjejernas quest-serie. Semisandwich-konstruktion, full träkärna, utilityrocker och hookfree taper. Finns i längderna 152, 159,166 och 173 cm.

Sofia: En helt okej skida för hela berget som dock bleknar i jämförelse med de flesta skidorna i testet. Utmärker sig egentligen inte i något avseende.

Völkl Aura, 163 cm, 132-100-118
Passar: Avancerade åkare som främst kör offpist
Om skidan: Aura går under Völkls friåkningsskidor och har nästa år fått en ny shape, skidan har fått fullrocker, fått taper och blivit lite bredare. Finns i längderna 156, 163 och 170 cm.

Sofia: Perfekt skida för den avancerade åkaren som vill ha en skida för varierad åkning men som trivs bäst utanför pisten. Bra stabilitet som gör att man känner sig trygg även i pist oavsett underlag. Lever verkligen upp till de höga förväntningarna.

Völkl Kenja, 163 cm, 127-87-106
Passar: Piståkare med höga krav
Om skidan: Friåkningsskida med titanalförstärkt multilayer-kärna där man använder ask mitt på skidan och poppel bak och fram. Skidan har tip rocker och finns i längderna 149, 156, 163 och 170 cm.

Sofia: Skidan för piståkare som kräver prestanda! Levererar stabilitet och i hård pist säkerhet när det blivit uppkört. Tillräckligt bred för att hjälpa till även utanför pisten.

Text: Fredrik Tacacho
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.