Vad hände sen? Free Radicals-filmerna och musiken

Hösten 1997 släpptes Free Radicals I. Men det var inte bara “rå, smutsig röjarskidåkning,” för att citera Ruben Östlund som fick skidåkare världen över att få upp ögonen för Free Radicals-gänget och svensk skidfilm. Lika mycket bidrog soundtracket.

Drygt tjugo år senare får sig Freeride en pratstund med två band, vars låtar figurerat i flera av rullarna och tillika blivit synonymt med ös och svensk friåkning: The Hellacopters och The Soundtrack of Our Lives.

Robert “Robban” Eriksson, trummor, The Hellacopters

(Gotta Get Some Action) Now!” har kallats tidernas bästa skidfilmsintro, hur gick det till när ni fick med den låten i den första Free Radicals-filmen?

– Den är fortfarande j-vligt rolig att spela, det kan jag säga. Låten som sådan, alltså.

– Så här var det, tror jag: Vi har ett management här i Sverige fortfarande som heter Luger, eller bokningsbolag. Och Luger och Moondog Management, det är egentligen samma människor och de hade lite kontakter runtom med skateboardvärlden, det var lite actionsporter och lite sådana. Det var igenom dem som vi fick frågan. Det här är innan email. 

– Vi var ju ganska restriktiva till att vara med i reklamfilmer, iallafall. Vi gjorde nästan aldrig reklam men det här var en annan grej och då tänkte vi, ‘vad fan det kör vi, varför inte?’

Hade det någon betydelse för er som band att ni hade gjort låtar till skidfilmer istället för reklamfilmer?

– Man vill alltid hitta ett sätt att nå ut med sin musik. På nittiotalet ansågs det lite fult att använda sin musik i reklamsammanhang. Men att vara med i Free Redicals-filmerna var bara bra. Det var ingen som kunde klanka ner på någonting, att man använde sin musik det sammanhanget.

Lyssnar du på Free Radicals-låtarna ibland?

– De två första filmerna har jag, men den tredje tror jag faktiskt inte att jag har. Men jag minns att det var ett ganska gott sällskap. Det var mycket andra kul band på Free Radicals-filmerna.

Fredrik Sandsten, trummor, The Soundtrack of Our Lives

Efter framgången med er första Free Radicals-låt ”News of the world”, blev ni tillfrågade om att göra mer musik?

– Ja, det blev lite så att det ena ledde till det andra. Bland annat i och med att Free Radicals-filmerna gick på bussarna ner till Alperna, fick vi ett ganska starkt fäste och en stor publik inom skid- och skatescenen. Plus att vi hade Ian som var gammal skatare, som höll på med det. Vi omfamnades av den kulturen, om man säger så.

Hängde den här publiken med framöver också?

– Jo, det upplevde jag att den gjorde. Den var ju trogen, alltså.

Ian Person, gitarr, The Soundtrack of Our Lives

Hur blev ni involverade i Free Radicals-filmerna?

– Jag bodde nere i Val d’Isère två säsonger i slutet på 80-talet och då var Niklas Allestig där och filmade sina första filmer. Tror de bara hette Down Film då. Jag körde snowboard och det var inte så vanligt på den tiden, så jag och min polare var med i hans tidiga filmer och åkte bräda. Så jag kände honom innan det blev mer seriöst och han tog namnet Free Radicals.

– Jag hade lagt musicerandet på hyllan just då, men efter dessa två säsonger började jag i Union Carbide Productions och då lade jag istället snowboard och skate på hyllan, efter att dessutom trasat sönder mitt knä ett par gånger. [Efter fyra knäoperationer är Ian tillbaka på skateboarden igen och hoppas även kunna köra lite bräda i vinter, reds. anm].

– Men vi fortsatte att hålla kontakten så när han Niklas från Free Radicals några år senare ville ha musik så hade vi lagt ner Union Carbide Productions men jag spelade med Björn som sedermera skulle vara med i The Soundtrack of our lives. Vi skrev lite instrumental musik till de två första filmerna under namnet Black Ballons om jag inte minns fel… Detta ledde i sin tur att vi tog in Ebbott på sång så det finns tidiga versioner avThe Soundtrack of our lives-låtar i Free Radicals 2.

Hur gick det till när ”Bigtime” kom med i Free Radicals 6 – Serious? 

– Det var Niklas som fick välja fritt vilka låtar han ville ha med, men vi kanske tyckte att just den låten hade ett bra driv som passade när det var lite action.

Och att musikarvet från Free Radicals-filmerna lever vidare såg vi senast när Reine Barkered släppte sin säsongsedit i slutet av 2017. Vilken låt valde FWT-räven från Duved? Tja, lyssna och hör hur cirkeln sluts. Behöver lite action, NU!

FAKTARUTA: TRACKLISTA

The Hellacopters

Free Radicals I, 1996: “(Gotta Get Some Action) Now!” 

Free Radicals III, 1999: “The Devil Stole The Beat,” “Action De Grace,” “Move Right Out Of Here”

Free Radicals – A Ski Odyssey, 2001: “Throw Away Heroes,” “Hopeless Case Of A Kid In Denial”

The Soundtrack of Our Lives

Free Radicals – A Ski Odyssey, 2001: ”News Of The World”

Free Radicals 6 – Serious, 2004: ”Bigtime” 

Free Radicals 7 – Rising, 2005: ”Mother One Track Mind” 

Free Radicals 8 – Snowblind, 2006: ”Galaxy Gramophone” 

 

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. AndersWingqvist
  0

  @Besse Helt rätt där, blev lite tokigt där när rockabilly covern letade sig in... har uppdaterat. Själv måste jag erkänna att högst nostalgifaktor i Radicals-rullarnas musik är indietonerna från Broder Daniel "I´ll be gone" och hardcore stöket från Refuseds "New Noise".

 2. Besse
  0
  Besse | 2018-07-02 10:34          

  För mig är musiken en stoooor del av dessa filmer, skidåkning i sig och livet i stort.
  Fråga: - Vad har 'The Camtwisters' med nånting av det här att göra? Förutom att de gjort en shuffle-cover av 'Action'?