6 knep för att kombinera passion med pension

Vi listar 6 väl utvalda tips för att hjälpa dig att få in så mycket skidåkning som möjligt i din vardag. Det är inte lätt, men det går att kombinera passion med pension. Håll till godo!

Har du insett att skiddagarna blir för få i år igen? Sitter du och funderar över hur folk lyckas med konststycket att leva vuxenliv samtidigt som de jämt och ständigt syns ute i backen? 

Det är en konstform att kombinera jobb och skidåkning och samtidigt ha balans i det för många omfattande livspusslet. Det är svårt men det går. Vi bad två personer vi klassar som proffs på ämnet om deras bästa tips för mer skidåkning i livet.

Sara Rönngren, friåkare, före detta X Games-deltagare samt grundare av skid- och outdoormärket Elevenate tillika designer på samma företag. 

Reine Barkered, Mayer of stomptown, professionell skidåkare på Freeride World Tour (eller snarare nybliven pensionär från touren efter 15 års tävlande) och nu mer Community Manager på Elevenate.

Nedan följer 6 knep för att få in så mycket skidåkning i vardagen som möjligt, oavsett om du har ett klassiskt kontorskneg eller vill ge dig in i skidbranschen.

1. Förena nytta med nöje/Planering

Ta tillfället i akt när resan är betald. Om du ändå har tagit dig någonstans, varför inte passa på att njuta? Sara som jobbat som designer i outdoorvärlden under flera år har många gånger passat på att packa ned skidorna när jobbet tog henne till mässor eller liknande i närheten av skidorter.

– Jag kombinerade resor med skidåkning, IFSA snowbird var en mässa i Las Vegas. Då jag passade på att åka till Salt Lake City för några skiddagar i samband med det, förklarar Sara Rönngren.

2. Bo nära skidåkningen!

Det är ju inte helt lätt att få upp antalet skiddagar om du bor på slätten. Något som helt klart underlättar är om du bor mitt i bergen, Elevenates huvudkontor ligger mitt i Åre, så även om dagen är fylld med jobb så kan kvällen och morgonen bjuda på skidäventyr. Innan Sara tillsammans med sin man och medgrundare Jimmy Odén bosatte sig i Åre bodde de i Verbier

– Det fanns inte på kartan att inte bo bland bergen.

3. Gör skidåkning till ditt jobb – Satsa på din passion

– Man vet aldrig någonting säkert i förväg så våga chansa, i värsta fall borde du haft kul på vägen! säger Reine Barkered.

Att jobba med skidåkningen är inte så smalt fält som förr då det kunde krävas att du fick fota eller filma med rätt personer och företag. Du kan tävla, vara influenser, content creator eller skidmodell, eller varför inte skidlärare och guide. Vägarna är många och gemensamt är att man aldrig får tråkigt på jobbet, möjligen lite sämre kollektivavtal.

4. Flexibla jobbtimmar

Många av oss har lyckan att kunna bestämma över både tid och plats som vi jobbar på. Utnyttja den enorma möjligheten och stuva in så mycket skidåkning i schemat som möjligt. Men kom ihåg att tänka långsiktigt. Sköt jobbet och få saker gjorda även om det kan bli några långa kvällar när det dumpat.

– Jag har tagit så många jobbsamtal mitt i ett puderåk, försökt lugna ner min anding för att få fram de rätta orden. Puderdaragna blir ofta kombinerade med långa kvällar framför datorn säger Sara.

5. Prioritera

Allt handlar om prioriteringar, vissa jobb är helt enkelt mer lämpade för att kombinera med sin passion än andra. Kanske har du råd att gå ned i tid? Det går att ofta att ställa krav på sin arbetsgivare, om inte kanske det är dags att se sig om efter ett nytt jobb? Sara vägrade låta jobbet bestämma över hennes skidåkning

– Jag sa upp mig, bytte jobb eller frilansade om det inte gick att ha friheten till skidåkning, sedan startade vi Elevenate.

6. Jobba inte på vintern

Vem har sagt att säsongaren har ett bäst före datum? Allt fler testar på säsongslivet på äldre dagar och möjligheterna är många. Ta med hela familjen på ett oförglömligt äventyr under en hel vinter? Eller passa på när barnen flyttat ut? Eller varför inte göra en säsong bland bergen som pensionär? Det är aldrig för sent att göra en säsong.

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.