Ännu en expresslift till Vemdalsskalet

Skistar fortsätter sina stora investeringar i Vemdalen. Inför kommande vinter får den tjugoåtta år gamla flaskhalsen Hovdebanan stryka på foten för en ny expresslift.

På ett årtionde har det hänt mycket i liftsystemen i Vemdalen, nya liftar har ploppat upp vart och vartannat år på bergen, vilket i sin tur har gjort att gamla liftar med lägre kapacitet förvandlats till flaskhalsar. Ett lysande exempel är den anrika Hovdebanan i Vemdalsskalet, som till kommande vinter ändrar skepnad från en långsam fyrstolslift till en snabb sexstolsdito (skribenten passar på att slänga in en kvalificerad gissning på att det även blir ett namnbyte till Hovde Express, allt i linje med övriga fortskaffningsmedel i området).

Grattis alla som suttit och huttrat i det oändliga tomrummet mellan trädgräns och liftens avstigning på väg upp till berget Hovdes topp, helt enkelt – nu kommer huttrandet förkortas betydligt. Den nya liften blir den tredje upplagan av lift på samma sträckning (Hovdebanan version 1.0 såg dagens ljus redan 1960, och den nuvarande byggdes 1987) och dubblar kapaciteten, från 1200 till 2400 personer i timmen, och avstigningen hamnar lite närmre Hovdestugan än tidigare. Hela kalaset med bygge, markarbeten, lifthus och så vidare beräknas förövrigt landa på ungefär 35 miljoner kronor.

Bygget skall starta fortast möjligt och liften beräknas vara driftklar redan den 20 november i år, vilket får anses som lägligt för Vemdalen, som är ett av de skidområden söder om Lappland som brukar vara snabbast med att öppna på hösten. Officiell invigning sker sedan enligt gammal god Vemdalentradition den 26 december.

Enligt liftbolaget är liftbytet nödvändigt.
– Med de satsningar vi har gjort i liftsystemet nere i Skalspasset så har liften upp till Hovde blivit något av en propp, säger Torgny Svensson, Skistar, till LTZ.

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.