Den norska snowboardormen i Sogndal

En banked slalom på norska. Sogndals skidort Hodlekve laddar för en ny upplaga av Furberg Banked Slalom.

På strandbanken långt in i Norges längsta fjord ligger det lilla vackra samhället Sogndal. Såväl snömoln som skidberg  duggar tätt i området. I närheten av tätorten, som korrekt heter Sogndalsfjøra, ligger två små skidorter: Hodlekve (Sogndal Skisenter) och Hafslo (Sogn Skistenter). Det sistnämnda liftsystemet får minst publicitet, vilket vi på Freeride ändrade på förra vintern då vi skrev ett reportage sura liftgubbar, den evighetsslånga släpliften och om den effektiva, liftburna branta åkningen på Modvoberget.

Det blir tredje året som tävlingen körs, efter födelsen förra vintern 2016. På Furberg Snowboards är man övertygad att den norska brädscenen behöver ett event för alla. Ett event för åkare med olika stil, bakgrund och ålder. Eventet brukar lockahela spektrat av deltagare – från fd snowboardcross världsmästare till skidåkare som borstar av dammet från sina 15 år gamla brädor. Och ibland även män i skinnväst med roliga glasögon.

Till helgen händer det grejer i Sogndal och Hodlekve. Det bjuds på ännu en upplaga av Furberg Banked Slalom. Lördag 21 april går eventet och arrangörerna ”vill gärna att det ska komma svenskar för att utmana norrbaggarna”. På startlistan väntas både Helene Olafsen, som är tidigare världsmästare i boardercross, och Stian Sivertzen som tidigare är juniorvärldsmästare och har en andraplats i värlscupen i boardercross på CV:et. Vi bad upphovsmannen Daniel Furberg som konverterat från Västsvensk till Vetlandsnorsk, att ge oss den basala informationen om eventet.

Furberg Banked Slalom i Sogndal
– Bli en del av den norska snowboardormen

Vad? Furberg Banked Slalom. Banked Slalom = handgrävd boardercross där man åker en i taget på tid. Väldigt ohögtidligt arrangangdär alla kan vara med.
Var? Sogndal Skisenter – Hodlekve
När? 21:e april 2018 kl 10. Frivillig träning 20e april.
Hur? Två åk där bästa tid räknas. Snabbaste dam och man vinner Furbergplankor. Skidåkare får gärna vara med, så länge dom åker snowboard. Pris till snabbaste skidåkare.
Hopp? Direkt efter mållinjen kommer det vara ett hopp där man kan imponera på publiken. Tuffaste hoppet belönas.
Fest? Prisutdelning och fest på Dampskipskaien i Sogndal på kvällen.
Varför vara med? För att sätta norrbaggarna på plats!
Kostnad och anmälan? Anmälan på www.furbergbankedslalom.com , 200 norska riksdaler.

Ormen från förra årets Furberg Banked Slalom

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer