”– Det räcker inte att fatta rätt beslut 9 av 10 gånger”

Imorgon, torsdag 8 november, välkomnar Sveriges Lavinutbildningar (Svelav) och lavinprognoser.se till föreläsning om snöskred. Platsen är Östersund. På grund av det stora trycket kommer också föreläsningar att hållas i norra och södra Sverige. 

I samarbete med Östersunds studenters idrottsällskap Snö & Friluftsliv och Naturvårdsverket kommer Mattias Tarestad från Lavinprognoser.se och Jenny Råghall från Sveriges lavinutbildningar (SVELAV) och föreläser om lavinsäkerhet på Mittuniversitet i Östersund klockan 19-20.

Mattias Tarestad berättar vad man kommer att prata om:
– På lavinföreläsningen går vi igenom tips för en bättre och lavinsäkrare fjällupplevelse. Vi ger redskap för dig så du kan vara medveten, förberedd, uppmärksam och redo när det oväntade inträffar.

Att vara på snöklädda fjäll är bland det bästa som finns. Men det kan också vara en hård och oförsonlig miljö med små marginaler för misstag. Mattias Tarestad fortsätter:
– Hårt väder, kyla, dålig sikt, ett felskär, en krasch eller en lavin kan ställa till det ordentligt. Det oväntade är ibland bara ett ögonblick iväg och situationen kan snabbt växla från underbar till fruktansvärd.

Eftersom laviner kan vara dödliga så räcker det inte att fatta rätt beslut 9 av 10 gånger. Laviner tillhör en av de mer svårbedömda farorna på vinterfjället:
– Det gäller att ha koll på när och var snötäcket är stabilt men framförallt – var det inte är det, så att du kan anpassa din åkning efter det. Det är viktigt att förbereda sig väl, vara uppmärksam, fatta kloka beslut men samtidigt vidta åtgärder för att minska konsekvenserna ifall du ändå skulle göra ett misstag, säger Mattias Tarestad.

Lavinföreläsningar med Svelav och Lavinprognoser hösten 2018

Tid: 8 november kl.19.00 – 21.00 (dörrarna öppna från 18.30)
Plats: F214, Campus Mittuniversitetet Östersund
Info: Mer information om föreläsningen i Östersund torsdag 8 november här.

Fler städer: Datum kommer inom kort för föreläsningar i Stockholm/Linköping och Umeå/Luleå.

Notering om bilden ovan: Skidåkarutlöst lavin på Nuolja, Abisko. Åkaren klarade sig genom att kasta sig bakåt och hamna uppe på brottkanten. Tur för att blocken var stenhårda och stora som frysboxar. Typexempel på lavinproblemet bestående av flak och hur farligt och svårbedömt det är.. Svag snö, under hårda flak, vädret hade varit lugnt en period så denna kom som en (obehaglig) överraskning. Triggades i väldigt flack terräng ovanför själva branten. Lavinen var stor nog att helt begrava och döda en människa.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

  1. yiu-han
    0
    yiu-han | 2018-11-10 23:25          

    Finns föreläsningarna att se online?