Freerides lilla skidtest – 7 breda pistskidor

Freeride hjälper dig på vägen när du ska hitta rätt i skiddjungeln. I årets lilla skidtest har vi testat breda pistskidor. 7 par av årets nya modeller 2018/2019

Alpin skidåkning är även denna säsong en idrott med stort fokus på prylar. Pjäxor, kläder, hjälm, goggles och kanske framför allt skidor. Efter att du införskaffat ett par sköna och stabila pjäxor är skidor det näst viktigaste för en ultimat upplevelse på berget, eller fjället.

Att hitta rätt i den djungel av skidmodeller som bjuds ut till försäljning är inte det enklaste. Speciellt som det är svårt att avgöra en skidas egenskaper genom att med händerna testa flexet i butik och utifrån skidans grafik avgöra ifall den trivs bäst i korta rappa svängar eller om det är en skida som ska skära långa vida svängar.

För att ge stöd på vägen under inköpsprocessen har Freeride denna försäsong testat några av de hetare modellerna när det kommer till breda pistskidor. En kategori som inte var helt enkel att definiera ramarna för.

De kriterier vi kom fram till bäst definierade ett intressant urval lyder som följer:

En skida som utformats för att passa dig som för det mesta snurrar i pisten, men samtidigt ska skidan ha en något bredare midja än en dedikerad pistskida.

En bred definition, men skapad med eftertanke för att matcha den genomsnittlige skidåkaren som inte brinner för att harva runt i opreparerad terräng men samtidig vill ha en något bredare midja för att parera förhållanden med lösare snö.

Årets testpanel under försäsongstestet består av radarparet Axel Adolfsson och Victor Daggberg. Skaparna bakom omtalade skidfilmen Eisodus, som förutom dedikerade medieskapare också är två passionerade skidåkare. Både uppvisar ofta en smått manisk läggning åt det pedantiska hållet och trivs när samtliga detaljer uppnått en nivå av perfektion.

Testet genomfördes i Åre under skidtestarhelgen. VM8an fungerade som transport uppför och nedför kördes skidorna i övre delen av Gästrappet för att sedan vika av och avsluta i nedre delen av Lundsrappet. En mycket varierad testrunda som bjöd på både brant och flack åkning. Underlaget varierade från hård och greppvänlig snö, via ren is till lösare snö. En mer komplett testarena är svår att hitta. Samtliga typer åkning du kan tänkas stöta på under en vinter, bortsätt från varmt vårslask och fluffigt kallpuder, erbjöds vilket skapade goda förutsättningar för att utvärdera skidornas egenskaper.

Det mest slående efter årets test är att samtliga skidor som utvärderats uppvisade mycket fina åkegenskaper. Ingen skida klappade igenom fullständigt, vilket nästan är genomgående för samtliga skidor på dagens marknad. Alla skidor är i grunden bra, men de har försätts med olika egenskaper vilket gör att de passar olika typer av åkstilar. Läs recessionerna nedan med detta i bakhuvudet.

Går du i inköpstankar rekommenderar vi dig starkt att på egen hand testa dina nya lagg! Erfarenheten från Freerides testpatrull gör gällande att det är ovärderligt att faktiskt få känna hur skidorna känns på riktigt. Att läsa recensioner är bra, men det viktiga är vad du själv tycker om skidorna och enda sättet att faktiskt uppleva de fina nyansskillnaderna skidorna emellan är att testa dem på egen hand. Skidtestarhelgerna som arrangeras på några av Skistars anläggningar under säsongsupptakten är ypperliga tillfällen att få tillgång till ett stort urval av skidor att testa.

Läshjälp (första modellen som exempel):
r15 = radie 15 meter, alltså teoretisk svängradie på skidan
173 = längd i centimeter

Atomic Vantage X 80 CTI

R 15,2 m
173 cm
Betyg 5

Victor: Funkar i alla åkstilar. Går bra att göra sladdsvängar i branta isiga partier. Inte superkvicka i snabba korta svängar men presterar ändå bra. Gör sig allra bäst i följsamma långa svängar på kant. Desto mer aggressiv åkning desto kvickare blir den! Krispig gubbräser.

Axel: Lätt precis och kvick med ett enastående kantgrepp. Väldigt snabb kant till kant, som åkare behöver du vara rapp i fötterna för att hinna vara med och parera. Skidan är också trygg i långsvängar samtidigt som dess karaktär ändå fungerar relativt bra i kvicka kortsvängar.

Salomon XDR 84 Ti

R 15 m
179 cm
Betyg 3

Victor: En aggressiv skida du behöver ta kontroll över. Ingen skida du vill sladda runt på eller eftermiddagscruisa med. Den funkar finfint i långa följsamma svängar men kommer också till sin rätt när du håller dom tätt och bombar på i korta kvicka svängar. Likt åskviggen kommer det ta några åk innan ni blir kompisar på riktigt.

Axel: Kändes något vek i vridstyvheten vilket gav ett något mindre bra kantgrepp i de riktigt hårda partierna. Trivdes som bäst när skidan kördes med en lugnare svängrytm men fungerade fortfarande bra att köra med korta kvicka svängar när det är något mjukare.

Rossignol Hero Elite Plus TI 78

R 13
167 cm
Betyg 4

Victor: Märks tydligt att den är baserad på en slalomskida. Den lite bredare midjan gör den lite mer vardaglig. Oerhörd lekfull och kvick när du vill göra snabba korta svängar. Känns trygg att sladda runt på mellan turisterna i backen. En oljad blixt som är explosiv när du sätter fyr.

Axel: Mycket trevlig skida att stå ut relativt långa svängar. Trygg och stabil skida som trivs i en lugnare svängrytm men kan också pressas in i korta intensiva svängar. Gav ett bra kantgrepp genom hela svängen.

Fischer RC4 The Curv GT 80

R 16
175 cm
Betyg 4

Victor: Känns som en gammal raggarbil. Perfekt för långsam och följsam cruising med runda svänger. Men under huven bubblar en v12 och om man släpper lös den kan man stå på i en hiskelig fart med snabba och korta svängar. Funkar bra i eftermiddagsisen som blottas och känns tryggt att sladda runt med. Gedigen skida som man kan utvecklas med.

Axel: Tunga men väldigt stabila sidor. De stökiga pucklarna med grov kanonsnö skär skidan stabilt igenom och greppar isen mellan pucklarna utan minsta tvekan.

Dynastar Speed Zone 10 TI 73

R 15
167 cm
Betyg 3

Victor: En följsam skida som upplevdes lite studsig i kärnan. Lätt att sladda med. Den kommer till sin rätt när man pressar på med ett ordentligt tryck med lagom långa svängar. Perfekta skidan för svensken, den ligger mitt i mellan!

Axel: Snabb kant till kant, lätt att få fast skidorna även i isig förhållanden. Svårt att stå ut långa svängar, skidan tenderar att tappa spänstigheten mot slutet av svängen och isgreppet blir lidande. Mest gynnsamt att åka med korta snabba tryck.

Völkl Deacon 76

R 17,2
171 cm
Betyg 5

Victor: Riktiga vildhästar som är svåra att tämja. När du tror att du börjar få koll på denna aggressiva skida gör den sig snabbt påmind om dess vilda ursprung. Lätta att kanta upp och man får bra tryck under foten men se upp när du gör detta för då går det som på räls utan friktion. Detta par är helt klart för den lite mer avancerade åkaren eller adrenalinpundaren som gillar fart. Vill du göra kvicka svängar blir den enormt lekfull och du hoppar nästan från sväng till sväng.

Axel: Trivdes som bäst när hela de långa svängarna fick stås ut och farten var hög. Metallen i skidan ger effekten av en stålfjäder och kastar dig från sväng till sväng. Samtidigt är skidorna kvicka och lekfulla när de pressas in i korta svängar. Vridstyva i sin konstruktion vilket gav ett mycket bra kantgrepp även på den hala isen.

Head Monster 83Ti

R 16,7
177 cm
Betyg 4

Victor: En livlig skida som passar de flesta. Lite bubblande lekfullhet döljer sig när man hittar radien. Den kommer till sin fulla rätt i kvicka runda svängar. Känns trygg och stabil på isigt före men när föret blandades kändes det mindre tryggt. En brusig sommarläsk, lite kittlande men väldig tillfredställande.

Axel: Dämpad och trygg. Lekfull, snabb kant till kant och stabil i långsväng med bra grepp hela svängen igenom. Lite svårt att få en bra känsla för underlaget på grund av skidans dämpade karaktär.

 

Testare

Victor Daggberg

  • Längd: 178cm
  • Vikt: 75kg
  • Pjäxor: Atomic Hawx Ultra xtd 130
  • Åkstil: Gillar varierad åkning med mycket lekfullhet. Poppar gärna skidorna mot turistpucklar istället får att sladda runt dem. Trivs i fartvinden och carvar gärna i långa pister. Självlärd adrenalinsökande västgöte som brinner för att ha kul i backen.

Axel Adolfsson

  • Längd: 174cm
  • Vikt: 74kg
  • Pjäxor: Fischer RC4 Podium 150
  • Åkstil: Gillar generellt styva skidor som ger stabilitet när de läggs på kant. Gillar att svänga mer än att flyga. En självlärd skidåkare som trivs när det går fort och skidorna greppar det hårda underlaget. Skulle hellre välja en säsong med Sh*t Fu*ck framför en säsong med Japanpuder.

Har du åkt på någon av skidorna? Vad tycker du?

Vad tycker du om Salomon XDR 84 TI?
Vad tycker du om Fischer RC4 The Curv GT?
Vad tycker du om Völkl Deacon 76?
Vad tycker du om Head MONSTER 83?
Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.