Intervju med nykomlingen på FWT – Carl Regnér

Östersundsuppväxte Årebon Carl Regnér är klar för Freeride World Tour 2018. Freeride slog en signal till 24-åringen som stilmässigt mixar skandinavisk storbergsåkning och jibb till ett vinnande flyt.

Välkommen till världstouren 2018! Hur sjutton känns det? 
– Tack, det känns svårsmält. Jag har aldrig riktigt vågat ha det som mål, känner mig fortfarande som en freeriderookie. Jag började med det här för bara två vintrar sedan och allting har gått väldigt fort… Men det är givetvis väldigt kul och spännande!

Var är du just nu och vad gör du där?
– Nu är jag tillbaka i Åre. Måste erkänna att jag har hemlängtan dit 24/7 när jag är borta… Jag har har kastat in ryggsäcken så långt jag bara kan i förrådet. Slaskiga pister i Åre på våren är det bästa!

Vilken kvaltävling har varit roligast denna vinter?
– Helt klart Jasna i Slovakien. Det är en helhetsupplevelse, framför allt om man ser till att göra resan till en veckas lång roadtrip med diverse stopp runt om i Europa som vi gjorde. Man kan inte bara åka skidor hela tiden!

 Vad var det för stopp ni gjorde då?
– Vi gjorde ett stopp i Venedig, käkade pizza och drack rödtjut, sedan var vi i Bratislava också strosade omkring och spanade in byggnader och kulturen. Helhetsupplevelsen med Östeuropa är häftig, det är verkligen annorlunda än vad vi är vana vid. Det är också extra kul att tävlingen i slovakiska Jasna verkligen är den bästa på hela kvaltouren vad gäller organisation och allt. Efter Jasna stannade vi i Prag och firade. Där blev det två nätter istället för en, det var för kul för att åka hem. Sista stoppet var mer seriöst, då besökte vi koncentrationslägret Dachau nära München.

Hur många år har du harvat runt på kvaltouren?
– Det här var andra året.

Vilka fler herrar är det som kommer upp till världstouren?
–  Från region Europe Oceania är det Craig Murray från Nya Zeeland och Michael Bimboes från Frankrike.

Hur många hundratals procent måste dina sponsorer nu öka sina utgifter för att behålla dig? 
–  Det blir dyrt det här, framför allt nu när jag är videodagboksbloggare på YouTube också!

Vad betyder detta för din skidåkning? 
– Jag kommer fortsätta åka skidor precis som jag gör, jag har alltid åkt för 100% nöjes skull och kommer inte att ändra det upplägget. Eller okej, jag behöver stretcha mera om jag ska klara av att åka så som man numera gör!

Får vi se ditt signaturtrick – flatspin 360 med japan grab – på världstouren?
– Oj, ja men jag hoppas det. Det är ett trick som Candide Thovex gillar och Henrik Windstedt gjorde det också mycket tidigare. Förra vintern trickade jag nästan ingenting på tävling, i år har jag gjort det och känt mig hyfsat säker. Jag hoppas kunna mixa lite skandinavisk storbergsåkning med jibb på världstouren, men det får givetvis finnas förutsättningar för tricken också. Jag har tävlat tidigare i jibb så lite luft har jag än i mig!

Vad betyder det för din karriär som tävlande skidåkare?
– Det är ju ett stort kliv att ta, så det betyder givetvis mycket. Känns lite konstigt att säga att man tävlar i världstouren med den absoluta eliten.

Vad gör du nu i slutet på säsongen?
– Nu ska jag bara jazza runt i Åre och njuta av den tryggsamma, men ack så fostrande pistskidåkningen. Men sen är det Åre Ski Finals, NM i Riksgränsen såklart och en del foto- och filmuppdrag kvar. Jag hoppas hinna besöka Wille Lindberg i Hardanger Fjord Lodge också!

Apropå pister och liftar: Är inte det här med att gå på topptur sjukt överskattat ändå? Det blir ju liksom ingen åkning eller vad tycker du?
– Enligt mig, helt sjukt överskattat! Då kan man lika gärna åka längd och det suger ju…

Fakta Carl Regnér

Född & uppväxt: Östersund
Första gången på skidor: 1,5år
Skidåkning under uppväxten: Åre
Skidutbildning: Bakgrund i alpint och jibbing
Favorit skidort: Åre
Inspirerad av vem: Henrik Windstedt och Candide Thovex
Taktik för att bräda FWT-rävarna Reine Barkered och Kristofer Turdell nästa vinter: Hitta ännu större ”storbracka” och stänga ner.

Mer om Carl Regnér:

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.