Iranska Teheran: ”Den mest underskattade staden för skidåkning i världen”

Den österrikiska friåkaren Fabian Lentsch har spenderat ett minst sagt händelserikt år i Iran, som för många är en helt okänd skiddestination. Resan resulterade i en genuin och kulturellt intressant film som givetvis också innehåller ett rågat mått persiskt puder.

A Foreign Native är titeln på filmen vilket Google ohämmat översätter till ”En utländsk infödd”. En inte helt missvisande översättning då målsättningen för Fabian Lentsch var att kliva utanför turistrollen och dyka djupare i landet som länge fascinerat honom.

– Jag stannade i Iran i ett år. Jag ville skapa en förståelse för den iranska kulturen på riktigt, inte bara som en västerländsk turist. Jag imponerades i synnerhet av det iranska folkets outtömliga livsglädje som aldrig sinade… trots strikta regler från regimen, inskränkt yttrandefrihet och hårda sanktioner från väst.

Under resan utforskar Fabian det iranska landskapet och hittar tillsynes helt perfekt snö i miljöer som vi vanligtvis förknippar med betydligt mer välkända skiddestinationer. Fabian beskriver själv landets huvudstad Teheran som ”den mest underskattade staden för skidåkning i världen”.

Vistelsen i Iran tog en ny riktning i takt med att den militära aktiviteten ökade i landet, i princip samtidigt som den globala pandemin bröt ut. Som en följd av dessa händelser fick Fabian Jentsch kliva utanför sin egna bubbla som professionell skidåkare för att lära sig språket och möta lokalbefolkningen på ett sätt som skapade nya vänskaper och oförglömliga äventyr, allt dokumenterat i denna sevärda film.

Se filmen ”A Foreign Native” här:

 

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.