Jenny cyklar snabbare än grabbarna

Om du blir omkörd på cykel av en tjej i Åre så är det troligtvis Jenny Liljegren. Ta det lugnt, det händer ofta. Jenny Liljegren cyklar downhill bättre och snabbare än dom flesta grabbarna.


Foto: Johan Ståhlberg

Hur kom det sig att du började cykla downhill som är en sport dominerad av killar?
Jag kommer inte riktigt ihåg hur jag började cykla, för cykling har funnits vid min sida ända sedan jag var liten. Istället för barbiedockor hade jag min cykel. I Åre skola hade man elevens val och då var det helt självklart för mig att välja cykling medan de andra tjejerna valde gymnastik. Sedan har det spelat roll att min pappa jobbar med cyklar och Johan Lindström som nu är BMX-chef på UCI i Schweiz plus många vänner håller på med cykling på ett eller annat sätt. Jag har alltid följt med dem när de har jobbat med världscuptävlingar och VM.

Men hur är det att cykla med alla grabbar? Vad är det du tar igen istället för muskelmassa, skäggstubb och snus?
Man kan verkligen säga att downhillcykling är en mansdominerad sport, men det är helt normalt för mig att cykla med en massa killar för det har jag alltid gjort. I downhill använder man många muskler som man knappt visste fanns, det märker man av när man räddar sig ur en knepig situation nedför berget. Självklart blir de lättare och man kan köra fortare om man har mer muskelmassa, man får ju mer kraft ner till pedalerna och kan rätta till misstag.
Ofta kanske jag inte tänker efter innan jag testar nya grejer eftersom de jag brukar cykla med oftast är killar och betydligt bättre än mig. Kan de så kan jag – ibland. Så en hel del smällar har man fått tag, men de är det värt och man får mycket hjälp och stöttning.

Men hur jobbigt kan det vara att cykla nedför?
Många tror att det inte är jobbig att cykla nerför. De beror så klart på om man bara rullar ner eller verkligen kör. Du rör hela kroppen och koncentrerar dig. Plus adrenalinet. Flåset blir rätt fint. Jag märkte av det på SM i år där banan var runt fyra minuter lång.


Foto: Johan Ståhlberg

Är det skillnad att cykla med tjejer eller killar?
Det känns mer som en ny grej att cykla med tjejer. Det har blivit många fler tjejer i backarna de sista åren och det är kul! Men det spelar ingen roll om man är tjej eller kille när man cyklar, man har lika kul tillsammans oberoende om man är nybörjare eller på elitnivå.

Du åker skidor också?
Ja, jag går på alpina skidgymnasiet i Järpen och träning och skidåkning är min vardag, bättre än så kan man inte ha det i skolan. Det är alpint som kommer i första hand men jag även åkt lite skicross och var bland annat med på junior-VM i Ryssland i vintras. Sedan blir det självklart att man här hemma åker runt med kompisar och lattjar omkring på berget. Jag får mycket hjälp av Peak Performance, Scott och Salomon så jag kan göra det jag känner är kul, det är jag mycket tacksam över. Cyklingen har alltid varit en sommar hobby för mig och det är ju perfekt att man kan kombinera skidåkningen och cyklingen. På de senaste åren har skidor och cykling blivit mer och mer lika för mig. Både cykling och skidåkning är ett bra sätt att hitta nya kompisar på som man kan ha roligt med.

Text: Johan Ståhlberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.