Kan verkligen en klocka rädda miljön?

Svenska klock- och solglasögonvarumärket CHPO släppte nyligen höstens klockkollektion. I sin kommunikation slog de på stora trumman om en ny klocka som de gjort tillsammans med miljöorganisationen Protect Our Winters (POW). Vi ställde oss frågan om en klocka verkligen hjälper till i arbetet mot mindre utsläpp.

”Ur led är tiden” klagade prins Hamlet i Shakespeares kända drama som är över 400 år gammalt. Men Hamlet fortsatte: ”ve! att jag är den som föddes att den vrida rätt igen”. Nu i dagarna tog sig CHPO Brand och POW på sig den gamle prinsens roll att vrida världen i rätt riktning igen. Och med vad? Jo, en klocka. Saxat ur pressmeddelandet:

“Vi som bor i Sverige har sett hur våra vintrar blir kortare och kortare, en vit jul är inget annat än ett barndomsminne. Idag är vår genomsnittliga vinter fem-sex månader. Om vi fortsätter att leva som vi gör idag kommer våra vintrar inte att vara längre än ett par månader i slutet av århundradet. Men än är det inte försent att vända!”

Samarbetet mellan CHPO och POW består udda nog av en klocka med ett armband av svart, veganskt läder med en silverfärgad urtavla där POW’s karaktäristiska logo, en snöflinga, finns med. Klockan kostar 649 kronor och hela vinsten går till POW. Vi frågade CHPO:s huvudguru Viktor Télegin hur kombinationen konsumentprodukt och miljö går ihop.

Hej Viktor: Hur mycket pengar går till Protect Our Winters (POW) för detta?
– Klockan kostar 649 kronor och 100% av vinsten skänker vi till POW. Exakt hur mycket det är beror på var den säljs, dvs direkt från oss eller via en återförsäljare som Junkyard, Hollywood eller Caliroots, men i snitt ca 160 kr per klocka. Angående hur mycket pengar POW får så kanske det är mer intressant att berätta att vi siktar på skänka cirka 50 000 kr.

Vilka andra välgörenhetsprojekt har ni deltagit i de senaste åren?
– Vi har ett pågående samarbete med Skateistan där vi skänkt över en kvarts miljon kronor de senaste två åren. Skateistan är en flerfaldigt prisbelönad välgörenhetsorganisation som använder skateboarding för att koppla samman unga med utbildningsmöjligheter. De har fyra skateskolor i Afghanistan, Kambodja och Sydafrika där de utbildar riskutsatta unga i åldrarna 5-18 år.
– Under våren gjorde vi ett sammanbet med Make Equal, en organisation med lösningsfokuserade jämlikhetsexperter. Utöver det driver vi tillsammans med Stockholm Skate Park det som kallas ”Stockholm Skate Nation” som är ett intiativ för att välkomna och integrera ensamkommande barn i det svenska samhället via skate.

Är det inte mer miljövänligt att kolla tiden på sin mobil?
– Kortsiktigt är det bättre att hålla sig till mobilen, om du redan har en, då överkonsumtion är dålig för miljön. Tanken med klockan är att det ska vara en påminnelse om att tiden går och om vi inte gör något snart så kommer vi inte ha någon vinter kvar. Vår förhoppning är att de som köper klockan ska engagera sig i POW och deras arbete och på så sätt engagera för en bättre miljö. Som en del av lanseringen av klockan lanserar vi även #CHPOWcleanup där vi uppmanar människor att städa upp på sitt lokala berg, strand, skatepark eller gata. Lyckas vi med det så blir klockan ett sätt att få fler att jobba för en bättre miljö.

Vad säger du/ni till dem som tycker att det är lite dubbelmoral att en miljöorganisation är med i en konsumentprodukt?
– Det absolut bästa är att inte köpa nya produkter överhuvudtaget, alternativt enbart konsumera återvunnet och secondhand. Om du däremot ska konsumera nytt, vilket de absolut flesta vill, så är det bättre att göra det från organisationer och företag som aktivt arbetar för ett bättre samhälle och miljö. Skulle det bli en trend så skulle våra samhällsproblem och miljöproblem minska enormt. Jag tror med andra ord att det är ett bra sätt nå ut och ett steg i att utbilda och motivera kunderna till ett mer ansvarsfullt och hållbart tänkande.

Varför gör denna klocka att miljöpåverkan minskas?
– Om vi ser till materialvalet så är den gjord i veganläder, så inga djur har dödats och den står utanför skin- och köttindustrin som har en enrom påverkan på miljön. Sen är den till största del gjord i ett material som heter alloy vilket är en typ av aluminium som lätt kan återvinnas. En klocka idag är kanske din ölburk imorgon och en cykel dagen därpå. Sen hoppas vi som sagt att den ska leda till att fler får upp ögonen för POW och deras arbete och med det engagera sig för en bättre miljö.

Hur länge håller denna typ av klocka? Är det inte mindre miljöbelastande att köpa en dyrare som håller längre?
– Själva urverket och boettan kan hålla hur länge som helst så länge du tar hand om klockan. Batteriet måste däremot att bytas ut efter ca två år. Då är det viktigt att du återvinner det på rätt sätt. Skulle dock klockan gå sönder så är den som sagt gjord i alloy vilket är lätt att återvinna. En dyrare klocka kan hålla längre och med det vara mindre miljöbelastande. Men har du inte råd att lägga ett par tusen på en klocka så erbjuder vi ett alternativ som har bra kvalité, gjord under bra förutsättningar, står för något positivt till ett lägre pris.

Till sist: var åker du skidor/bräda i vinter och varför just där?
– Antagligen en del i Hammarbybacken och även Romme då det är nära och bra. Sen lär det bli ett par tågresor till Åre och kanske någon till Alperna. Avslutningsvis blir det Riksgränsen i maj och Jondal, Hardanger Fjord Lodge i juni. Jondal är mitt bästa tips för dig som kan tänka dig att gå en hel del och få åka helt orört.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
  • Gilla0   Kommentera
  • Bra artikel? Mer av detta? Freeride prioriterar innehåll efter vad ni som läsare vill se på sajten. Sprid och dela med dina vänner så ökar chanserna för fler liknande artiklar!
  • KATEGORIER: ,
  • TAGGAR: , ,