Konsten att Säsonga del 2: Bergsguide

Serien om hur man får en säsongsbaserad livsstil att gå ihop fortsätter med en inblick i Sveriges yngsta bergsguides liv. Morgan Salén berättar om sitt liv på resande fot och delar med sig av sina bästa säsongar-tips.

Man brukar säga att det tar ungefär 10 år att bli certifierad bergsguide från det att man bestämt sig, och det är en av de tuffaste utbildningarna man kan ta sig an. Men väl med licensen i hand är alla världens berg din arbetsplats för att ta med folk ut på äventyr.

Morgan Salén är Sveriges yngsta bergsguide, får sin energi från växtriket och förutom att dra med folk ut bland berg håller han på att starta sitt eget märke med energibars för bergsbruk. I sommar jobbar han från bergsmeckat Chamonix och berättar därifrån om livet som guide.

Vad gör du på vintern och var brukar du vara någonstans?
– Det blir fulltid med skidguidning på platserna där jag är. Brukar bli så att Chamonix är basen från mitten av december till slutet av mars. Sedan har norra Norge och Sverige varit platsen för våren de senaste åren. Gränsen, Lofoten och Lyngen är platserna som har lockat mest. Gillar ju det här med hav och skidåkning så det har blivit mer och mer Norge. Nästa år kommer det vara Lyngen från mitten av mars fram till mitten av maj någon gång. Kört några vändor i Svalbard också. Det blev en paus från det i år men kanske ett återtåg nästa vår?

Vad gör du i sommar jobb-mässigt?
– Förra sommaren skulle man väl kunna säga att jag hoppade över… Spenderade juli till oktober på Nya Zealand och skidguidade där hela perioden.
Annars blir det som bergsguide mycket spring i bergen under sommaren.
Har precis i skrivandets stund bokat en hytta för morgondagen. Dom, det högsta berget som helt står i Schweiz är målet. Ska få med mig mina norska gäster upp där istället då vädret och förhållandena inte riktigt verkar så lovande för Mt Blanc för tillfället.
Matterhorn, klippklättring och alpinklättring är det annars som fyller jobbkalendern denna sommar.

Hur är ditt år uppdelat?
– Vintern vill jag helst ha så lång som möjligt. Den förra varade ju mer eller mindre konstant i 18 månader. Alldeles lagom tycker jag.
Annars brukar min avfärd till Chamonix markera starten på vintern och de senaste 4 åren har den avslutats någon gång i mitten/slutet av maj. Sommaren startade väl aldrig innan juli under några år då jag spenderade juni i Lofoten, och där är 5 grader och snö en bra bit ner på bergssidan inte helt ovanligt under vilken som helst av årets månader. Höstarna är väl den perioden som alltid är mest oklar. Varit i Göteborg en del, men även Lofoten fick bli basen under någon period. Denna höst blir det Göteborg igen.

Hur gör du för att få ihop året?
– Spenderar så lite pengar det bara går. Det har lett till ett kringflackande som inte alltid är så njutbart. Det tar liksom emot att betala hyra när man inte är på plats. Då tömmer jag hellre mitt liv på platsen jag lämnar i några månader för att sedan hitta ny boning när tiden är inne för det. På frågan ”Var bor du” har jag nog inte haft ett vettigt svar sedan jag var 16.
I och med att jag jobbar i bergen befinner jag ju mig automatiskt på dom ställena jag skulle vilja resa till. Så det gör ju saker och ting lite enklare också.

Vilka är dina bästa tips för att få ihop en säsongsbaserad livsstil?
– Jag har aldrig varit någon festande typ. Så mitt första tips skulle nog vara just det, undvik festandet. Kostar alldeles för mycket. Kan dock förstå att detta kanske inte är ett alternativ för många, men då får man heller inte gnälla på att man inte har pengar.
Tips två skulle vara att lära sig laga gött käk. Då går man inte ut och äter utan bjuder hellre hem folk på middag. Det kostar en bråkdel av en middag ute och är sjukt mycket trevligare. Plus att man bygger upp lite karma och sedan när man inte har möjlighet att slänga ihop mat för andra (som när jag själv flyttade in i en helt tom lägenhet i Chamonix) så kan man kallt börja inkassera middagar åt höger och vänster. En väl värd investering!
Sedan har väl utrustningshetsen gått lite långt. Spendera mindre pengar på kläder och prylar och mer på böcker och kunskap om bergen så kan man få ut maximalt av livet i en bergsort.

Vad tycker du om att göra på sommaren?
– Jag vill egentligen springa mer men det är inte alltid så kompatibelt med mitt jobb då det blir många och långa dagar på berget med mycket upp och ner. Så då behöver kroppen vila lite från just det. Klättringen har jag alltid kämpat med och har ofta haft väldigt svårt med motivationen. Denna sommaren har jag dock fått tillbaka någon typ av klättertagg vilket har varit skoj. 

Vart åker du och vad jobbar du med i vinter?
– Kommande vinter tänker spenderas i Chamonix från och med någon gång innan jul. Tanken är att få in lite egen åkning innan jobbet och guidandet drar igång för fullt i mitten av januari. Man kan ju alltid hoppas att denna säsong bjuder på bättre försäsong än de senaste åren. Förra säsongen snöade det inte en millimeter mellan 18 november och typ 10 januari i bergen runt Chamonix.
I början av mars sen bär det av norrut. Blir förhoppningsvis några veckor med båtbaserade toppturer uppe kring Lyngen, sedan några veckor landbaserad guidning. Efter det får jobbet ge vika för 2 veckors ledig tid där spår ska läggas ner för fina sluttningar i Lyngenområdet. Sen kanske Svalbard mot slutet av maj.
Det ständiga projektet vid sidan av allt detta är Hard Bar. Något som jag och en vän håller på att starta upp. Kolla in www.hard.bar för att få en idé om vad det handlar om.

Vilket är ditt drömjobb?
– Detta kommer låta så sjukt cheezy, men flera gånger per säsong finner jag mig själv tänka ”detta är drömjobbet”. Det är svårt att slå känslan när man åker med gäster som älskar skidåkning, förhållandena är grymma och man lägger första spåren ner från ett berg.
Exempelvis va mina sista jobbdagar i Lyngen förra året en kavalkad av sådana ögonblick och när gästerna avslutar dagarna med att säga ”årets bästa åk”, ”mitt livs åk”, ”bästa snön på flera år” eller ”min livs bästa resa” så anser jag mig ha förbrukat mina rättigheter att önska mig något annat “drömjobb”.

Morgan Salén

Ålder: Född 1987
Kommer från: Orust, på kusten lite norr om Göteborg
Bor: Pass
Jobbar som: Bergsguide och energibarskreatör
Började säsonga för att: Jag ville åka så mycket skidor som möjligt och sedan ledde det ena till det andra.
Favoritplats: Försöker fortfarande komma på detta. När jag gjort det tror jag fråga 3 får ett annat svar.

Instagram: “Jag har ett instagramkonto av oklar kvalité med det mycket fyndiga namnet @morgansalen

Kontakta Morgan gör du enklast via Email på morgan.salen@gmail.com

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.