Offpistguide: 10 åk som du inte vill missa i Riksgränsen

Att kalla ett åk i Riksgränsen för ”en klassiker” eller ”legendariskt” fungerar inte riktigt. Orden tappar sin betydelse när det är så många och så ofta. Gustav Corin gör en smärtsam kill your darlings och behåller de tio allra bästa reporna från Sveriges mest besjälade skidort Gränsen.

Jag skulle kunna skriva hur länge som helst om alla mer eller mindre klassiska åk i och kring Riksgränsen, så nu har jag plockat ut några obligatoriska, några favoriter och några bonusar. Riksgränsen är Sveriges, och på vissa vis även världens, nordligaste skidort. Nio blev det och en tredjedel är från Nordalsfjäll.

Orten etablerades i sekelskiftet, när malmbanan till Narvik byggdes. Då fanns det ett riktigt samhälle här, med allt som hör till. Men på grund av det besvärliga vintervädret och den otroliga snömängden avvecklades samhället på 10-talet. När Skidfrämjandet öppnade sin turistation Lapplandia år 1928 blev Riksgränsen en skidort.

Olle Rimfors startade Sveriges första* skidskola här år 1938, och år 1952 var den första liften färdigställd. Gränsen har alltså varit en skidort ganska länge, och här finns en rik skidhistoria. Rimfors skidskola, snowboardrevolutionen och Ingemar Backmans Backside Air ’96. Free Radicals, Andreas Fransson och NM. Det har hänt mycket banbrytande saker på fjället i Riksgränsen.

Nordalsfjäll fyra gånger om

Nordalsfjället, som egentligen heter Gattercohkka, sträcker sig 1051 meter över havet, ganska lite om man jämför med dess grannar Vássecohkka och Voidasriita. Men eftersom Nordals ligger såpass nära skidsystemet, är det Sveriges kanske populäraste skidberg som saknar lift. Här finns ett gäng olika åk, alla mer eller mindre klassiska. Som sagt.

För att ta sig upp på Nordals finns två självklara alternativ. Det ena är att dra på stighudarna och gå upp från botten av Nordalsliften, via det flacka partierna upp på Sadeln och vidare till toppen. Det andra, och allra vanligaste, är att med skidorna på ryggen gå upp i Insteget. Insteget hittar
man genom att staka över platten från toppen av Övre Stolsliften, precis rakt fram, förbi gränsstenen.

Gattercokka, Nordalsfjäll, ligger helt och hållet utanför skidområdets gränser. Där görs inget lavinarbete, där finns ingen skidpatrull och inga markeringar. Halva berget ligger dessutom i Norge. Lavinutrustning och kunskap är ett måste, för alla. Det är alltför ofta folk går upp där utan grejor eller koll med skitargument som ”Nordals är väl säkert, jag har varit här i 35 år!” eller ”Det är ju en massa spår.” Bara för att en massa andra har gått upp där behöver inte du göra det, och spår gör det inte automatiskt säkrare.

Sadeln

För att åka Sadeln behöver man inte ta sig hela vägen upp på toppen, även om jag rekommenderar att göra det i alla fall en gång i klart väder. Från toppröset är utsikten magisk, med både havet och ett helt gäng fantastiska toppar att drömma om. Toppen tillför dock ingen åkning.

Från platån överst i Insteget, ta några staktag i ostlig riktning. Oftast finns det spår att följa, även om det verkligen inte är någon garanti för en säker väg ner. Efter de första stenpartierna lutet det på lite grann, och det är fri sikt ner mot liftarna. Håll lite lite vänster, och ta sikte på bron som går
över Gatterjohkka, om den syns. Annars försök bara följa den ganska tydliga kanten ned österut. När kanten avtar och det inte lutar på lika mycket är det bara att svänga ned vänster och sikta på Solliftens vändhjul. Generellt blir det flackare och lite lite säkrare längre åt höger, och brantare åt
vänster. Om du vid okej sikt inte kan se nedför hela slänten, eller ser klippor under dig, så är du för långt skiers right.

Värt att nämna är att det som kallas Sadeln här och i vanliga fall, inte är samma Sadeln där kvalåket på NM brukar gå. Det kallas i vanliga fall (alltså resten av säsongen) för Branten, och det som heter Branten på NM, heter annars Branta Branten eller skiers right om Branten. Varken
Branten, Branta Branten eller skiers left om Branten rekommenderas, om du inte har väldigt bra koll på lavinförhållanden, är säker på hur du ska åka, och är van att åka riktigt brant. Då kan det vara fantastiskt.

Nordalssadeln är väldigt skidåkarvänligt, och perfekt som första turupplevelse. Det är ganska flackt, relativt harmlöst men alldeles underbart i rätt förhållanden. Med det sagt är det definitivt inte säkert. Det är dock alternativet med absolut minst risk på Nordalsfjället. Kombinerat med att tura upp den flackaste vägen, fungerar Sadeln ganska många dagar på en säsong.

Insteget

Insteget är ett riktigt fint åk i rätt förhållanden. Precis som det låter är det samma Insteg där de allra flesta går upp. Det gäller därför att vara extremt försiktig, och ta hänsyn till de som traskar uppåt. Insteget laddas ofta med en hängdriva längst upp, på Äventyrsklippan.

Insteget i Insteget, så att säga, blir därför antingen längst lookers right från trappan där man går, eller lookers left om den största klippan. Väljer du den vänstra vägen kommer du strax ned till Ögat, en ganska redig klippa med fin landning. Därefter väntar cruise och lite vindformationer innan sista branten. Eftersom duantagligen precis har gått upp samma väg är det lätt att hitta och förstå, men det är verkligen superviktigt att stanna innan branten längst ned.

På vissa ställen är det klippor med helt platt landning, och även där det inte är det så finns risken för 10 meter till platt. Insteget rekommenderas bara vid stabila förhållanden, men då är det definitivt ett av Nordals bästa.

S:et på Nordalsfjäll

När man åkt allt annat så finns Nordals-S:et kvar. Att åka** S:et är för dig som vill åka brant och otillgängligt, mest för att ha åkt brant och otillgängligt. Snön kan vara superb, men kan också vara helt fruktansvärd. För att ta dig dit går du upp vanliga insteget upp på Nordals. Från platån tar du av österut, men håller mer vänster än om du skulle åka sadeln. Staka bort genom några klippor och kom ut när det börjar luta på ned både mot Branta Branten och Sadeln, i nordlig till östlig riktning. Skråa in ännu längre vänster, alltså västerut, och strax kommer ett lite öppnare fält med mindre klippor ovanför och en tydlig kant nedanför.

Kanten är på vissa ställen klippa och vissa ställen snö, och det är bäst att åka ned till en sten kant lite mer till vänster först för att slå en kik. Ser det ut som en sträng med snö som går diagonalt ned till vänster, med en stenbumling mitt i, så har du hittat rätt. Insteget är mer till höger. Håll vänster fram tills åket gör en naturlig sväng, och där kan man köra rakt ned eller lite lite till höger. Var uppmärksam på sluff, svallis, vindpinad snö och eventuell lite bergsschrund.

Bananen

Från toppen av Gattercohkka kan man ta sig västerut och göra en högersväng ned i Bananen. Det är lite av en ränna, ett fält och en driva, som svänger runt fjället på ett väldigt estetiskt vis. Nedifrån i alla fall. Har man bra fantasi kan man nog få det till en banan från liftsystemet sett.

Från toppen, ta några stavtag i Norge-riktningen, och håll sedan först vänster, och sen höger runt ett liten stenkulle. Även här gäller det dock att veta en del om snö- och lavinförhållandena. Bitvis lutar det en del, och åket går från rakt östlig till rakt västlig aspekt. Lite klurigt alltså. Den här vintern har det knappt gått att åka på grund av knepiga lavinförhållanden, och detsamma kan faktiskt sägas angående hela Nordalsfjäll. Det har största delen av säsongen 2017/2018 her det varit Betydande lavinfara enligt lavinprognoser.se.

Sherriffen-Keps- Sommarstigen/Rimfors

Mitt liftburna favoritåk är nog det som kan kallas Sheriffen-Keps- Sommarstigen/Rimfors. Från toppen av liftarna (spelar ingen roll om du kommer upp med Övre Stol eller med Nordalsliften) åker du upp på kullen till vänster om pisten BH-Löpan. Följ spåret och rätt snart kommer drivan som kallas för Sheriffen. Hoppa ut för drivan (kan vara bra att kolla först, särskilt om det inte är ditt sjunde åk på rad eller så) och åk rakt ner över pisten.

Fortsätt rakt fram, förbi skylten KEPS, och sikta mot den lilla el-kuren längst ned i flacka partiet. Efter det kommer Keps-drivan, som även den går att hoppa utför. Den är oftast inte lika bra som Sheriffen, då landningen är mycket plattare, och den oftare rasar. Långt till vänster, nära repet mot Uffes-vägg är med störst sannolikhet bäst. Ta fart över flacken och åk upp på kanten på andra sidan ravinen som går nedåt vänster. Det är ravinen som är Sommarstigen, och fortsätter du uppe på kanten i ca nord-ostlig riktning kommer du till Rimfors.

Båda är bra alternativ som tål att varvas. Ner i Sommarstigen kan man med fördel använda ravinen som en halfpipe och åka upp och ner på båda sidorna. När den tar slut finns isfallet till höger, en ganska bra klippa som brukar ha ganska bra landning. Sen blir det lite brantare och efter det tar man av åt vänster och skråar tillbaka mot liften.

Rimfors är brantare än Sommarstigen, och med lite fler stenar. Här finns ett gäng olika linjer att åka, men se upp för klipphällar som ligger under några få centimeter snö! I mitten finns ett ihållande brant parti som kan vara helt magiskt i bra snö, och på högerkanten finns en flackare sträckning där det kan blåsa in snö. Efter åket kommer du ner i Apelsinklyftan, därefter blir det lite glidande och stakande tillbaka till liften.

Norgesvängen

Det här med klassiker och Riksgränsen är som vi redan etablerat inte helt lätt. Å ena sidan är alla åk klassiska på ett eller annat sätt, men å andra sidan finns vissa som är så klassiska att de är i en klass(!) för sig. Norgesvängen är ett sånt åk.

Här finns mer skid- och brädhistoria samlat i ett enda offpiståk än i hela södra halvan av Sverige!* Det är visserligen ett ganska stort område som kan räknas till Norgesvängen, och även här uppmuntras flera varv för att verkligen utforska och hitta sina egna små gömmor.

Från toppen av Övre Stolsbanan tar du av höger, bort mot Norge. Sväng av pisten på vänster sida ganska direkt och håll höjd. Efter att ha passerat den gamla gränsstugan fortsätter du ungefär lika långt till, och första delen av Norgesvängen ligger nu ned åt höger. Det går att åka ned i princip över allt, men precis som på alla andra ställen gäller det att ha koll på rådande lavinförhållanden och göra smarta vägval. Du är nu utanför skidområdet, och dessutom i ett annat land.

Efter det ganska långa, böljande flacka partier lutar det på, och på vissa ställen ganska mycket. Beroende på hur långt bort du väljer att åka, kan du hålla utkik efter en staty av en snowboard som finns på en klippa. Hittar du statyn, har du även hittat den ”riktiga” Norgesvängen. Eftersom det är ett så stort område, kan man ofta hitta spårade partier här borta, och det kan även ha blåst in mer snö än på andra ställen. Efter att det blivit brant kommer du ner till en lite flackare bit innan järnvägen. Håll till höger allt du kan för att slippa staka så långt tillbaka till liften.

Snobben-Skrattvallen

Ett av de allra populäraste åken bland de lokala förmågorna är också ett av de allra enklaste, om inte det enklaste, att hitta. Snobben-Skrattvallen kan egentligen beskrivas som bara under liften från toppen och hela vägen ner. Snobben är under Övre Stol, och Skrattvallen under Nedre Stol. Svårare än så behöver det inte vara. Det är här man kör första åket en puderdag, och det är här man spenderar mest tid när det är vårslask. Det kan se väldigt olika ut beroende på hur det har snöat och blåst, men det finns oftast vindrivor att hoppa både uppför och nedför.

I Snobben har det  slängts många raggare, och i Skrattvallen hittar vi det ökända Långflyget. På ett ställe i Skrattvallen bildas ibland en dubbel vinddriva där man kan hoppafrån den ena till den andra, precis under liften. Där kan man till och med behöva tajma in liftstolarna så man inte råkar hoppa in i någon av dem.

Uffes Vägg

Vad vore en offpistguide till Gränsen utan att ens nämna de två brantare åken på framsidan? De som är ständigt närvarande och vakar över byn. Uffes-vägg och Branten. Som namnen antyder lutar det en del här. Båda är värda ett besök eller två, och precis som de flesta skidåk är de helt fantastiska i puder. Men både Uffes och Branten rekommenderas även när det börjar bli lite uppkört eller lite hårdare, efterkommet är såpass brant brukar det vara kul ändå. Observera att det inte är någon extrem Chamonix-lutning på 60° plus vi pratar om här, utan bara lite brantare än vad det brukar vara i de flesta svenska liftsystem.

Uffes når du lättast via KEPS eller pisten BH-Löpan, med start vid toppen av Nordalssliften. Området är permanent markerat med rep, och det finns ett antal gater att åka genom. När det är stängt så är gaterna stängda och tydligt markerade, och att ducka repet leder till indraget liftkort.  Uffes finns ett helt gäng med klippor för den hoppsugne.

Den mest utmärkande är Gruvan med sin smala landning och överhängande klippa. Att hoppa den rakt ut är definitivt inte för alla, och även om man lyckas stompa landningen väntar ett ofta riktigt stökigt outrun innan man är säker nere på Grönan med en öl i handen. Skiers left om Gruvan finns två långa klippor där man kan hoppa så högt man vill, från 1m till ca 5m, med bättre landning och mindre ångestladdad klippavsats.

I botten av Uffes hittar vi massvis med stenbumlingar som kan forma riktigt roliga små hopp och pilots, men också plattlandingar och hål. Här finns även smalheterna Skrevan och Förlossningen.

Branten

Till Branten, och nu pratar vi alltså inte om den på Nordalsfjäll utan nere i lifsystemet,  kommer du lättast genom att ta Gaten vid Mellanstation, botten av Övre Stolsbanan. Dit kan du åka direkt efter att du hoppat av Nedre Stol, så för att åka Branten behövs alltså bara en lift, mot för Uffes två. Från gaten vid Mellan kommer du ner i en liten ravin, där det oftast bildas en driva på vänster sida. Här kan du antingen åka upp på drivan tidigt och ner i det branta, släta partiet. Eller så kan du hoppa upp och ned på drivan och köra på den tills den tar slut. Eller så kan du skråa ut åt höger och åka ner längs repet som avgränsar till Uffes.

Alla sätt är bra, och då ett varv i Branten går rätt så fort hinner du pröva alla. Min personliga favorit är att åka upp och ned för drivan, sedan svänga vänster när den tar slut, och upp på kullen där det hänger en hängdriva på höger sida. Den kallas Personaldrivan och kan vara riktigt kul att hoppa i rätt förhållanden. Sedan ner till vänster i velodromsvängarna som brukar bildas där, och här gäller det att se upp för sten. Det spelar ingen roll hur mycket snö det är, här finns det i princip alltid sten framme i spåret.

BONUS: Calgary

Stormstängt i Gränsen kan vara dötrist och frustrerande och alldeles underbart! Skiers right om hotellet i Rikgränsen ligger Calgaryskogen. En liten oas av fjällbjörkar i den annars väldigt karga arktiska miljön. När det stormar och snöar som mest kan det vara en idé att dra på stighudarna och gå hit. Det är väldigt nära, och det finns massor av kul att åka på. Åken är ibland inte längre än 30-40 höjdmeter, men kan vara nog så bra för det.

Övriga offpist- och överlevnadstips i Riksgränsen

  • Gå aldrig genom tågtunneln i lågskor. Jag menar aldrig.
  • Förvara inte dina skidor i bagagerummet i lobbyn över natten. Det blir ofta kaos där, och risken är
    överhängande att de ligger utspridda tillsammans med någons kvarglömda underkläder och en
    halväten pommestallrik.
  • Pizzabuffén på Lappis är den mest värda köpelunchen, helt klart. När de har öppet vill säga.
  • Grönan är bäst på onsdagar! Då är det Quizgränsen med Jeppe och Charlie.
  • Bästa bastun finns på Vandrarhemmet.

FAKTA RIKSGRÄNSEN

Liftar: 6 st
Fallhöjd: 409 m
Pister: 16
Nattskidåkning: Fredagar och Lördagar i maj, 2 liftar.
Bofasta: färre än 20
Event: NM är Sveriges största friåkningstävling och har gått i Gränsen sedan 1992.
Event 2: Banked Slalom på snowboard har en kortare historia men samlar hela glada Snowboardsverige.

*Ej officiell uppgift
**Rekommenderas ej


Få puderalarm från RiksgränsenVad tycker du om Riksgränsen som skidort?

Vad tycker du om Riksgränsen?
Text: Gustav Corin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.