Lediga Jobb i Svenska Fjällen

Sommaren närmar sig sitt slut och det är hög tid att börja fundera på processen med att söka jobb för alla med drömmar om att göra en säsong i den svenska fjällvärlden i vinter. Freeride har här listat lite tips och tricks inför jakten på sysselsättning och inkomstkälla att ha parallellt med skidåkning och vinterlandskap samt exempel på flera skidorter och arbetsgivare som söker personal.

Allmänna Tips:

Läs om hur andra får ihop det i den pågående artikel-serien här på Freeride kallad Konsten att Säsonga.

Var ute i god tid
Framförhållning är viktigt om du vill ha en chans att få det jobb du helst vill ha på favoritorten. Det är dock vanligt att folk hoppar av i sista sekund, kanske skadar sig eller av annan anledning vill eller måste åka hem mitt under pågående säsong, så det behöver inte vara helt kört även om man skulle komma på att man vill iväg i ett sent skede.

Sök hela säsongen
Om du som söker är tydlig med att du tänker vara kvar från det att säsongen startar tills dess att den är över framstår du som ett mer seriöst och pålitligt alternativ än någon som bara kan vara på plats under en del av vintern. Observera dock att det ibland kan vara aktuellt för vissa arbetsgivare att ha några som ansluter till och är med som en del av personalstyrkan under främst eller enbart de perioder då det råder mest högsäsong.

Lägg tid på din ansökan
Som med allt annat här i livet: lägg ordentligt med tid och energi på det du verkligen vill åstadkomma så brukar det lösa sig på ett eller annat sätt. Skicka in ett genomarbetat CV och ett personligt brev som väl beskriver varför du vill jobba just där, vad du tror att du skulle kunna tillföra till arbetsplatsen och så vidare.

Tänk brett & var kreativ
Leta efter och sök jobb som du kanske inte övervägt tidigare och var kreativ i processen att hitta orter och platser att åka och jobba på. Skistar är en av de absolut största arbetsgivarna men är långt i från den enda. Kom ihåg att det finns mängder av småorter i landet som inte ligger i Skistars ägo som också säker personal och som inte finns listade här. I artikeln har vi listat några av de största orterna och arbetsgivarna men betydligt fler alternativ finns att finna om med lite hyfsade google-skills och en gnutta kreativitet. Även facebook-grupper kan vara till stor hjälp för att hitta jobb, både i Sverige och utomlands.

Förutom att söka direkt via skidorten, tänk på att det kan finnas fler arbetsgivare och möjligheter att hitta jobb för vintern. Hotell, restauranger, caféer, gym, skolor, dagis, fabriker, butiker, uthyrningar och skidskolor som inte är anslutna till liftbolaget är exempel på några arbetsplatser att komma ihåg. Leta efter platsannonser på kommunens rekryteringssidor, arbetsförmedlingen eller andra sajter med lediga jobb eller kontakta stället du är intresserad av att jobba på direkt. Ibland kan man även ha stor fördel av att åka till stället i fråga och gå runt och presentera sig för och prata med potentiella arbetsgivare direkt.

Exempel på arbetsgivare och sök-sajter förutom skidorter:
Freeride https://www.freeride.se/jobb/
Stadium http://karriar.stadium.se/lediga-jobb/
Intersport https://www.intersport.se/om-intersport/jobba-pa-intersport/
ICA http://www.icagruppen.se/karriar/#!/lediga-jobb
Arbetsförmedlingen https://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Lediga-jobb.html
NAV.no – Norska Arbetsförmedlingen https://tjenester.nav.no/stillinger/
Skidförbundet http://www.skidor.com/svenskaskidforbundet/ledigatjanster

Skidorter

Hemavan Tärnaby
Söker personal till skidskola, event, skiduthyrning och sportshop, hotell och restauranger,
Logi- och marknadskoordinator, snöläggare, liftvärdar, pistmaskinsförare, kockar med mera.
https://www.hemavantarnaby.com/lediga-tjanster/

Idre Fjäll
Förutom de flesta “vanliga” positioner inom säsongsarbete söker Idre även en proektledare för världscupen i Skicross som arrangeras igen nu i vinter.
http://www.idrefjall.se/toppmeny/om-oss/arbeta-pa-idre-fjall.html
https://idre.teamtailor.com/

Skistar: Åre, Sälen, Vemdalen, Trysil, Hemsedal
skidlärare, försäljningspersonal, gästvärdar och massor med fler härliga medarbetare till alla våra skidorter. Läs mer om våra olika tjänster och ansök via vår rekryteringssida som är öppen mellan 1 augusti och 1 september.
https://www.skistar.com/jobb/
https://www.skistar.com/sv/rekrytering/

Kläppen
Skidpatrull, arbetsledare till skidshopen, snöläggare, lifttekniker, liftvärdar, pistmaskinsförare, personal till restaurang och café, artister, parkvärd, personal till skiduthyrning, hotell, aktivitetsledare, receptionister, köksbiträden, skidlärare för alpint, snowboard och längdskidor med mera.
https://jobb.klappen.se/

Funäsfjällen
Består av Funäsdalsberget, Tännäskröket, Tänndalen och Ramundberget. De två sistnämnda har egna rekryterings-sajter (se nedan) men allt finns även samlat under länken.
https://www.funasfjallen.se/vinter/jobba-i-funasfjallen/

Tänndalen & Orsa Grönklitt
Skidlärare, receptionist, liftbiträde, servitör/servitris, lokalvårdare, skiduthyrare, kock, guide/färdledare, aktivitetsledare med mera.
http://www.gronklittsgruppen.se/jobbahososs

Ramundberget
Söker personal till lanthandeln, skiduthyrning och butik, caféer, restauranger, hotell, aktivitetsledare, sommelier, hovmästare, bartender, receptionister, köksbiträden, skidlärare för alpint, snowboard och längdskidor, liftvärdar med mera.
https://www.freeride.se/jobb/458_jobba-i-ramundberget/
https://rekrytering.ramundberget.se/

Riksgränsen & Björkliden
Här börjar säsongen lite senare men håller istället på långt in i maj. Har inte så mycket info uppe på hemsidan ännu men brukar dra igång sin rekryteringsprocess senare under hösten.
http://riksgransen.se/jobba-hos-oss/
http://bjorkliden.com/om-bjorkliden/jobba-hos-oss/

STF
Jobba på någon av Svenska Turistföreningens många fjällstationer som fjällvärd eller serveringspersonal exempelvis. Mer info på:
https://www.svenskaturistforeningen.se/jobba-hos-oss/
http://stf.careerhub.se/

Reseledare
Under sektionen Lediga Jobb här på Freeride finns flera annonser om lediga jobb som reseledare i främst Alperna med olika resebyråer som bland annat UCPA, Lion Alpin, STS Alpresor och Snowminds. Förutom dessa finns även resebyråer som Langley, Xtravel, Northlander, Danski med flera som både arrangerar resor och äger hotell på flera olika orter som behöver personal.

Utomlands
Självklart finns det ingen anledning att begränsa sina säsongs-drömmar till enbart Sverige. Norge, Alperna, Kanada, USA, Nya Zeeland, Australien, Japan och så vidare, det är bara fantasin (och i vissa fall även jobb-visum) som sätter gränserna. Återigen så går det att googla sig till tips om det mesta.

Lycka till i jobb-jakten!

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.