Uppfräschning av liftar i Chamonix

Huka er, purister! Compagnie du Mont Blanc har öppnat plånkan och är i full färd med att byta ut Plan Joran-liften på Grands Montets efter 28 år av trogen tjänst. Nya kabiner till Lognan-kabinen och en renovering av mittstationen står också på agendan.

Den gamla fyrstolsliften Plan Joran på Grands Montets kommer till vintern ersättas av en gondollift med plats för tio personer i varje ägg. Den nya liften har en upp-kapacitet på 3200 personer i timmen, vilket är mer än dubbelt så mycket som den gamla stolliften klarade av. Den uppskattade åktiden är på strax under sju minuter. Ursprungligen ville liftbolaget bygga en ny stollift på samma plats som den gamla, men ESF (skidskolan) satte sig på tvären på grund av säkerhetsrisken för små barn, och därför blev det en gondol istället.

Den nya liftens dalstation kommer ligga på samma plats som tidigare, men bergstationen hamnar på 2138 meter, vilket är drygt 100 meter högre upp än vad den gamla liften gick. Av ritningarna att döma verkar det även som att den nya gondolens dalstation kan komma att få en övertäckt gångväg till kabinbanans dalstation. Utöver detta ska kabinerna till Lognan-kabinbanan bytas ut, och mittstationen uppe på berget renoveras och får bättre informationssystem. Alltihop är beräknat att vara klart till starten på vintersäsongen.

Renoveringen på Grands Montets är första steget i en större uppfräschning av de olika skidområdena i Chamonix, med planer som i dagsläget sträcker sig till 2019.

 • 2014: Plan Joran-liften byts mot gondol, nya kabiner till Lognan-kabinen, renovera mittstationen på Grands Montets.
 • 2014: Bygga ett nytt nybörjarområde uppe på Brevent vid Planpraz.
 • 2016: Byta ut La Parsa-liften på Brevent mot en ny, kopplingsbar stollift.
 • 2016: Bygga ett nybörjarområde på Grands Montets. (WHAT?!)
 • 2017: Byta ut Charamillon-liften i Le Tour mot en ny gondollift.
 • 2019: Byta ut Tabé- och Marmottons-liftarna på Grands Montets mot en ny lift.
 • 2019: Byta ut/renovera Flégére-kabinen.
Fråga: Har CdMB tänkt rätt, eller borde de prioritera andra liftar/områden?
Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. blizzard-of-zzzs
  0

  Wow, inte en dag för tidigt med ny plan joran-lift, fantastiskt!