Nya lätta chargers från K2

K2 började göra pjäxor igen för bara fem år sedan. Förr var det läder som gällde, tills hårdplast tog över. Riktigt hård plast. Till säsongen 18/19 kommer de med sina två mest avancerade modeller någonsin, Luv och Recon. Två kraftfulla pjäxor med paradoxalt låg vikt.  

– Nu för tiden är skidorna följsamma och väldigt vridstyva. Då behöver pjäxorna vara anpassade efter det, säger pjäxgurun Henrik Enarsson i Freerides Pjäxskola.

K2 har lyckats tillverka pjäxor som uppfyller detta och som dessutom väger otroligt lite. På samma sätt som de skapade lättare och livligare skidor med glasfiber på 60-talet, har de nu gjort med pjäxor. Inte pjäxor i glasfiber då, men pjäxor som är lättare och livligare, och som bjuder på en revolutionerande känsla. Precis som glasfiberskidan fortfarande lever kvar, är Luv och Recon framtidens pjäxor.

”Lätta pjäxor är inte bara lättare att gå uppför med, de ger en helt unik känsla i åkningen. Istället för att vara en tung klump på foten, känns pjäxor och skidor mer som en naturlig förlängning av benet.”

Ett flertal varianter

Dampjäxan Luv kommer i 80, 100 och 110-flex. Alla tre finns med både 98 och 100 millimeters bredd i lästen, för att kunna passa så många som möjligt. På herrsidan är det Recon som gäller. Den är uppbyggd på samma sätt, och du kan välja mellan 100, 120 och 130-flex. De två styvare kommer i 98 och 100-läst, medan 100 flexpjäxan kommer i lästen 100 millimeter bred läst.

En helt ny känsla

Det första du lägger märke till när du plockar upp någon av dessa två nya modeller är den extremt låga vikten. 1650 gram i storlek 26,5. Det är värt all denna uppmärksamhet. Det känns i handen, och det känns ännu mer på foten. Lätta pjäxor är inte bara lättare att gå uppför med, de ger en helt unik känsla i åkningen.

Istället för att vara en tung klump på foten, känns pjäxor och skidor mer som en naturlig förlängning av benet. Det bidrar till en bättre känsla för snön, ett mer precist sätt att åka på och att åkningen kräver lite mindre energi. Allting blir lättare, och enklare, av det halvkilo per sko som Luv och Recon sparar i jämförelse med andra kraftiga friåkningspjäxor.

”– Recon och Luv är 1 kilo mindre i vikt och du orkar ha mer kul på skidorna!”

Precision i plast

Pjäxorna är inga bantade versioner av någon tidigare modell, utan helt nya från grunden. Den låga vikten har uppnåtts med en stor mängd precision i konstruktionen. Skalet har ett typ av skelett, som har låtit K2 ta bort en hel del onödig plast. Plasten är lite olika sammansatt beroende var på pjäxan den sitter och vad den har för uppgift, och den varierar i tjocklek runt om på skon. På så sätt blir det mindre vikt med bibehållet flex.

”Styvaste delen i Recon och Luv är K2:s signaturdel, nämligen PowerFuse Spynen. Det är den speciella bakkappan, som sitter ihop nedifrån och upp utan några skruvar eller nitar.”

Själva plasten är fyra olika versioner av TPU, en väldigt formbar men kraftig plastsort. Styvast är K2:s signaturdel, nämligen PowerFuse Spynen. Det är den speciella bakkappan, som sitter ihop nedifrån och upp utan några skruvar eller nitar. Det gör att den kan vara riktigt styv, men ändå ha ett dynamiskt flex. Den vill hela tiden trycka tillbaka åkaren i ursprungspositionen, och på grund av det upplevs pjäxornas flex som progressivt. Med progressivt menas att ju mer tryck du lägger på pjäxan, desto hårdare svarar den.

Lite mjukare, men fortfarande styv, är nedre delen närmast sulan, det så kallade chassit. Detta för ökad kantkontroll och precision ner i skidan. Något mjukare ändå är pjäxans kropp, större delen av både skaftet och det undre skalet. Mjuk på riktigt är plasten närmast kanterna på fram- och ovansida där pjäxan öppnas. Detta är för att det ska vara extra lätt att komma i och ur. Så trots att det är en ordentligt styv pjäxa, går den att ta på utan ett mindre aerobicspass på köpet. Sen går den att ta av även om du precis kommit in från skidåkning i -25°. Det är raka motsatsen jämfört med många traditionella fyrspännespjäxor.

Anpassa till alla fötter

TPU-plasten tillsammans med innerskorna i Ultralon-material är en ytterst formbar kombination. Även innerskons tunga formas, vilket är unikt. Innerskon kan värmas i ugn 8-10 gånger under sin livstid, och skalet kan värmas hur många gånger som helst:
– Släng in alltihop i pjäxugnen, säger Marcus Pupp på K2 Sverige.
Värm i 6-8 minuter och kliv i. För bästa resultat bör värmningen göras i samarbete med en bootfitter.

Luv 100 och Recon 120 går även att få med Heat-innerskor (kan också köpas separat). Dessa har ett inbyggt värmesystem från Thermic. Två slimmade batterier sitter inne i skon, och silkestrådar går till värmeelement ovanpå tårna för mest effektiv värme. Glöm inte att ta ur batterierna när innerskorna ska in i ugnen.

Dammodellen Luv är ett egentligen ett helt eget kapitel. Det är ingen mjuk version av en herrpjäxa, och det skiljer klart mer än färgen mellan Luv och Recon. Förutom att kunna värma hela pjäxan och att välja mellan olika lästbredder, går Luv också att justera i vaden. Där finns två skruvar för att kunna ändra på omkretsen på skaftet. På så vis kan alla typer av åkare få ner foten i ett par Luv och blir frälsta i den låga vikten. Småfotade kan även glädjas åt att den minsta storleken, 22,5, är ett helt eget skal. I pjäxbranschen är det annars vanligt att 22,5 delar skal med 23/23,5, vilket gör att 22,5 får sämre passform och ofta känns för stora.

Luv och Recon är anpassningsbara på fler sätt. Till exempel är alla spännen skruvade i skalet istället för nitade. Det betyder att man kan byta och anpassa dem väldigt enkelt, och det gör alla som har jobbat i skidverkstad otroligt tacksamma. Bottenplattorna är skruvade i skalet även dem, och GripWalk-sulor finns att köpa till.

”På Luv och Recon är alla spännen skruvade istället för nitade, likaså bottenplattorna. Med dessa utbytbara delar finns det potentialen för ett par pjäxor som håller riktigt länge.”

Med så mycket utbytbara delar finns det potentialen för ett par pjäxor som håller riktigt länge. I och med att inte heller PowerFuse Spynen har några nitar eller bultar, sitter skaftet fast i underdelen med endast kantingskruvarna. På grund av det går det enkelt att plocka av hela skaftet, till exempel för olika bootfitting-ingrepp. Det gör också att kantingen blir effektiv och väldigt exakt.

En upplevelse

För Marcus Pupp på K2 Sverige är det en förmån att få jobba med detta:
– Det är riktigt häftig grej att få vara med om. Vi har fått se väldigt mycket utveckling på nära håll, och fått uppleva den revolutionerande känslan av dom här nya modellerna.
Han fortsätter och menar att det går knappt att jämföra med tidigare pjäxor:
– Det är en otrolig stor skillnad jämfört med det jag åkt på tidigare. Snökontakten är en helt annan, och allting blir så mycket lättare. Och att den trots vikten verkligen svarar på alla former av tryck slutar inte att imponera.
Mindre vikt och mer kul är K2:s slagord för Luv och Recon. En hel halvliter per pjäxa i öl mätt, så mycket lättare är alltså K2:s nya modeller jämfört med de flesta av konkurrenterna. Skillnaden är som sagt monumental. Känslan är revolutionerande.

K2 RECON herrpjäxa

Flexindex: 100, 120, 130
Lästbredd: 98 och 100 mm (flex 100 endast 100)
Vikt: 1650 gram per pjäxa (26,5)
Spännen: 4 + powerstrap
Storlekar: 24,5 till 30,5
Canting: Ja

K2 LUV dampjäxa

Flexindex: 80, 100, 110
Lästbredd: 98 och 100 mm
Vikt: 1 550 gram per pjäxa (24,5)
Spännen: 4 + powerstrap
Storlekar: 22,5 till 27,5
Canting: Ja

Mer om Recon och Luv i Freerides pjäxskola del 7/8

Relaterad läsning på Freeride:

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.