Christine Hargin om pjäxor: ”– Jag har alltid sökt den där perfekta känslan”

Christine Hargin har en lång alpin landslagskarriär och en friåkningskarriär i bagaget med totaltvinst på Freeride World Tour. Nu åker hon skidor bara för att ha kul. Vi pratade med NM-vinnaren om hennes nya roll som fotmodell i den kommande videoserien ”Pjäxskolan”. 

Hej, Christine Hargin: Hur är läget just nu?
– Jättebra!

Du har ju hunnit göra så extremt mycket i din karriär som tävlande skidåkare både alpint och i friåkning, om du kikar bakåt: Vad har du INTE gjort som du ångrar?
– Under min karriär försökte jag se till att åka till de platser jag drömt om och uppnå de målen jag ville. Men en ski and sail resa har jag faktiskt inte gjort och det skulle jag gärna göra. Någon slags expedition där jag tar mig ut med någon sorts båt eller mer campande i vintermiljö.

På tal om många erfarenheter, du kan numera titulera dig fotmodell, hur var det att få nya pjäxor framför kamera under inspelningen av ”Pjäxskolan”?
– Ja, det är ju alltid speciellt att ta fram fötterna och få dem analyserade, med tanke på att mina har fått mycket tryckskador och inte ser så smäckra ut… men det gick ju bra! 

Vad är ”Pjäxskolan”? Pjäxskolan är en sprillans ny videoserie i åtta delar där vi följer med boot fittern Henrik Enarsson in i hans verkstad. Första avsnittet kommer nu på fredag den 19 oktober 2018 och därefter rullar det på med en ny episod varje vecka. Totalt är det en timmas nernördning i allt från olika fottyper, vilka sorters pjäxor det finns, hur man väljer rätt pjäxa, hur det går till att gjuta en sula, varför man ska baka sina pjäxor i ugn, hur man kan specialanpassa med lite med hardcore boot fitting, bästa råden för att pjäxorna ska hålla länge och mycket mer! 

Har du alltid använt samma boot fitter genom åren?
– Det är ett fåtal som arbetat med mina pjäxor och fötter genom åren, tror det handlar om kanske fem personer med Mange på Alpingaraget som en, en kille genom ett märke jag körde för under alpinkarriären hade en dedikerad pjäxkille som tog hand om alla landslagsåkare världen över, sen ett fåtal andra som hjälpt till däribland Henrik Enarsson på K2 som jag delar filosofi med till hundra procent.

Så du tvekade inte på att ställa upp framför kameran med dina fossingar, få dem analyserade och därefter fixa till ett par nya pjäxor? 
– Nej, att just Henrik Enarsson var med var väl lite av en förutsättning för att det skulle kännas helt rätt. Det är ju lite att göra varje gång man ska köra med nya pjäxor, men det är så värt att lägga den tiden innan för att sen kunna vara avslappnad i åkningen. Inte ha smärta och inte frysa i onödan etc. bara allmän höjning av njutningen i backen och på berget. Det ska liksom inte behöva göra ont!

Vad har du haft för erfarenhet av pjäxor genom åren, vilka problem har gått att fixa och vad fungerar aldrig med dina fötter?
– Att trycka pjäxorna runt mina hallux vallgus-knölar vid stortåna har alltid funkat bra, samt behovet av sulor för komfort och prestation. Mina knölar avlastas också mycket av sulorna som får trycket lite mer under foten.

Vad letar du efter i dina pjäxor?
– Jag har väldigt stor känsla i fötterna så jag har väl alltid sökt den där perfekta känslan. Det känns som man behöver flera par pjäxor för olika skidändamål, om det ska vara helt perfekt, samtidigt blir det lite jobbigt att resa runt med så där har man väl varit tvungen att kompromissa ibland.

Sämsta pjäxan du haft för just din fot?
– Egentligen kanske hela min uppväxt med den legendariskt kända smala Lange pjäxan och för den delen fotbollsskor inte var så bra med tanke på hur mina fötter ser ut idag, men berodde nog också på att man inte visste från början hur de skulle vara fixade. Jag har väl också testat några enstaka par här och där på slutet som varit för svampiga, varma och svettiga = ingen bra miljö för fötterna. På slutet har jag även haft ett par lite för smala pjäxor och gått topptur med.

Aj, aj. Låter som att du behöver fokusera igen på pjäxorna?
– Ja, men det har jag ju nu! Fick ju mina nya pjäxor färdiga i juni 2018 när vi spelade in videoserien ”Pjäxskolan” som kommer här på Freeride. De senaste årens besvär hänger ju ihop med att jag kanske inte har lagt lika mycket förberedelsetid inför en säsong som när jag tävlade, fast som sagt: i år var jag på hugget och gjorde ordning pjäxor i god tid tack vare den här serien!

Vilken är den bästa hittills som du har haft?
– Jag tror det kan var de här K2 Luv 110, just för att den passar mig här och nu.

Hur länge brukar du köra samma pjäxor, håller de 200 dagar som boot fittern på K2 Henrik Enarsson och flera andra i branschen hävdar?
– Ja, jag brukar köra med mina pjäxor en säsong. På slutet har jag kört två säsonger. Det låter som en rimlig siffra. Det är bättre att lägga tid och pengar på en nästintill perfekt set up och köra på den i ett par år, istället för att köpa nytt varje säsong och slarva.
Första gången jag stod som säljare i pjäxhörnan på Alpingaraget råkade jag ju säga det till en kund att pjäxor håller en säsong, men då sa Måns till mig att vi brukar rekommendera 6 säsonger och det är nog ungefär lika många skiddagar som du har på en säsong. Så det där beror ju på hur aktiv man är.

Har du någonsin varit på randen att skaffa värme i pjäxorna?
– Nej faktiskt inte, personligen tycker jag bara att det verkar krångligt att ha det där prylarna som man ska va rädd om, MEN jag fryser sällan så för många andra är det nog ett måste. Tycker också att K2:s pjäxor är ganska varma.

Dina fötter fick ju omdömet ”normala, men lite hallux valgus och lätt snedställd fotled” efter pjäxgurun Henrik Enarssons grundliga analys. Är det samma besked som du fått genom åren, eller har olika pjäxgurus kommit med olika bud?
– Nä det låter som det brukar göra.

Till sist: När och var åker du skidor i dina nya pjäxor för första gången?
– Vet inte, jag har inte tänkt så långt men någonstans någon gång under hösten vintern så ska de ju få ut och åka.

Christine Hargin

Född: 1980 Huddinge, Stockholm
Uppväxt: Huddinge, Stockholm,
Lärde sig åka skidor var och när: Ramundberget 3 år, Flottsbro, Huddinge samt Järpens Skidgymnasium Åre
Alpina karriären i korthet: 9 år i alpina landslaget, bästa WC 19:e plats, Flera Europa cup pallplaceringar och SM medaljer.
Friåkningskarriären i korthet: Vunnit totala freeride world tour 2012 samt flera pallplaceringar i enskilda FWT tävlingar, seger Verbier Extreme, seger NM gränsen 2014.
Vem är mest tävlingsinriktad av syskonen? Mattias eller Janette? Haha! Finns nog ingen mer omöjlig fråga att svara på… Janette kanske är lite värre för hon är tävlingsinriktad jämt, Mattias har lite mer on and off knapp tycker jag.
Favoritskidort: Ständiga frågan som jag tycker är lite svår, finns så mkt roliga ställen att åka på. Men Verbier, Chamonix, Engelberg, Revelstoke, Ramundberget och Åre kanske sticker ut lite i form av minnen för mig.
Värsta skidorten du besökt: Haines, Alaska (Värsta med betoning på värsta nervositet och spänning)
Önskar sig allra mest just nu: En bokad skidresa!

Vi passade på att fråga varför Christine Hargin fortsätter att åka skidor nu när hon slutat tävla…

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.