Nytt läger för sky running på Sveriges tak

Med lätt packning och erfarna guider kan du i slutet av augusti upptäcka Kebnekaisemassivet springandes. En späckad vecka med traillöpning i Sveriges mest högalpina miljö.

Nu öppnar Svenska Turistföreningen (STF) i väglöst land och därmed är löpnings- och vandringssäsongen igång på allvar:
– Fjällsommar är så mycket – skira grönskan i juni till maffiga höstfärger i höst. Det känns nu kul att sommaren är igång och att fler upptäcker det härliga med att vistas på fjället, säger Jenny Engström, på STF.

Vandringen är den stora aktiviteten siffermässigt och vandringstrenden är fortsatt urstark och längtan till fjällen och det ostörda är stor. Statistiken visar att gästnätterna i såväl fjällstugor, fjällstationer som tältare i fjällen ökat med nära 22 procent 2014 till 2018 och bokningsläget på STFs fjällstationer är ett par procent bättre än mot förra året. Men en mer fartfylld nyhet för årets program från STF är den trailvecka som kommer att hållas i Kebnekaise.

Förkunskapskraven är relativt digra, trailveckan är inte för vem som helst. Det nya arrangemanget som går 20-25 augusti 2018 är till för dig som är erfaren löpare, har mycket bra kondition och ser vertikala utmaningar som positiva.

På STF Kebnekaise jobbar några riktigt duktiga traillöpare som under dessa dagar i augusti kommer att guida gruppen i området. Med Kebnekaisemassivet som lekplats varvas veckan med löparclinics och några av Sveriges finaste turer. Bland annat siktar ni naturligtvis på att springa upp till Sveriges högsta topp, som enligt senaste mätningen 2017 fortfarande är Kebnekaises sydtopp. Och apropå smältande glaciärer och varmare klimat så tipsar Jenny Engström på STF om ett grönare resealternativ upp till fjällen i sommar:
– Vi på STF gillar att man nu kan ta nattåget varje dag upp till fjällen, något som är otroligt viktigt för att kunna turista mer hållbart.

Trailrunningvecka i Kebnekaise 20 – 25 augusti 2018

Datum: 2018: 20-25/8

Ingår: Boende 5 nätter i flerbäddsrum (4 STF Kebnekaise, 1 natt Tarfalastugan), helpension, lunchpaket, linneset och reselakan för Tarfala
Guide

Förkunskapskrav: Mycket god kondition, med fördel är du medlem i en löpargrupp eller liknande, samt löparryggsäck om minst 20 liter krävs

Pris: 7400 kr icke medlem, 6900 kr medlem STF.

Hela programmet: här

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.