Omkullblåst startgate i Hakuba, Japan

Ännu en gång sätter dåliga väderförhållande stopp för tävling under Freeride World Tours första stopp i Japan. Snöoväder, dålig sikt och starka vindar stoppade start inatt. Startgaten blåste dessutom omkull.

Den gångna helgen präglade Hakuba med nästan nordiska förhållande då ett regnoväder hade dragit över. Ispackad terräng gjorde det omöjligt att köra tävling.

Men efter en påfyllning med 40 cm nysnö förändrades läget snabbt. Guiderna rekade tävlingsfacet kl 02:00 och 04:30 fick atleterna en bekräftelse att det blir tävling. Man kan inte annat än att beundra den ödmjukhet som finns i denna sport att på så kort varsel vara redo för start.

När klockan hade slagit 06:00 japansk tid (kl 22.00 hemma i Sverige) hade herrarna som skulle starta dagens tävling börjat hajka tävlingsfacet efter att ha tolkat en scooter ut till tävlingsområdet. Man skulle dock snart inse att ett nytt snöoväder hade börjat driva in och sikten var inprincip obefintlig så att skjuta upp tävlingen var ett måste då domarna inte ens kunde se starten. På kanadensaren Logan Pehotas instagram kunde man se Aymar Navarro avnjuta ett 20 meters åk av axeldjupt puder i väntan på start, man roade sig med att åka i hajkspåret.

Nere vid foten kunde man se emigrerade amerikanen Jackie Paaso stå på huvudet i snön med sina kollegor Eva Walkner, Shannan Yates och Hazel Brinbaum. Så stämningen var med andra ord på topp trots en tidig morgon och uppsjkuten tävling, atleternas smilband försvann in under hjälmarna.

Spiken i kistan för organistationen var när startgaten blåste omkull. Nu var det inte bara dålig sikt utan kraftiga vindar som ställde till det. Så man bestämde sig för att ställa in dagens tävling.

Nu har man fram till den 27 januari att få i ordning på en tävling vilket kan bli svårt om väderleksrapporterna stämmer. Det visar nämligen snöfall samtliga dagar. Men vi alla vet ju att det krävs en liten väderlucka…

Text: Victor D. Daggberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.