RECCO – Ett komplement som gör dig sökbar och räddar liv

Du som hänger här på Freeride har naturligtvis hört en hel del om RECCO:s lavinräddningssystem och har säkert en massa frågor. Fungerar det överhuvudtaget? Har någon räddats vid liv med RECCO-systemet? Och är det ett substitut för transceiver? Rätt svar på frågorna är självklart JA, JA och NEJ. Häng med på en djupdykning i RECCO-systemet där vi rätar ut fler frågetecken.

Enkelt förklarat handlar RECCO:s lavinräddningssystem om att hitta skid- och brädåkare som har begravts i snön. Systemet används i dag av fler än 900 räddningsorganisationer och skidpatruller runt om i världen Drygt 150 varumärken integrerar RECCO:s räddningsreflektorer – som gör att du är sökbar – i kläder, pjäxor, hjälmar, transceivrar och annan utrustning.

Man brukar säga att nöden är uppfinningarnas moder. I RECCO:s fall föddes idén i samband med en tragisk lavinolycka på Svartberget i Åre 1973. Två skidåkare hade begravts under snöblocken och en av dem som desperat sökte efter dem var RECCO:s grundare Magnus Granhed. Han minns fortfarande hur frustrerande det kändes att ”peta” med stavar och sonder i den stenhårda snön. Några elektroniska hjälpmedel som transceiver fanns ännu inte.

Efter flera timmars sökande hittades till slut de två skidåkarna. Båda var döda, en av dem en god vän till Magnus. ”Det måste finnas ett snabbare sätt hitta begravda skidåkare”, tänkte Magnus. En tanke som fortsatte att gnaga och blev med tiden starten på flera års forskning, på bland annat KTH, för att hitta en effektiv sökteknik. Radarvågor blev svaret, men som med många briljanta idéer var RECCO-systemet före sin tid. Först var man tvungen att utveckla en teknik som faktiskt inte fanns på den tiden. Belöningen blev dock ett räddningssystem som gör det ekonomiskt möjligt att i princip göra alla åkare sökbara om de hamnar i en lavin.

RECCO-systemet lanserades i början på 1980-talet, och 1987 räddades det första levande lavinoffret – en fransk kvinnlig skidåkare i Schweiz. Det var samma år som transceivern räddade sitt första levande lavinoffer.

En detektor – en reflektor

RECCO är ett tvåpartsystem som består av en detektor och en räddningsreflektor. Detektorn är det sökverktyg som den organiserade räddningstjänsten använder för att lokalisera reflektorn som finns i din utrustning. Reflektorn är helt passiv och innehåller en antenn som reflekterar tillbaka signalen från detektorn. Denna enkla funktion bygger på en bra mycket mer komplicerad teknik, kallad harmonisk radar. RECCO-detektorer används enbart av organiserad räddningstjänst med RECCO-utbildning.

Laviner i pisten

Det är ovanligt, men ibland går laviner även i pister och kontrollerade skidområden. Vilket aktualiserades senast i januari när två personer förolyckades på den amerikanska skidorten Taos i New Mexiko.
En annan uppmärksammad olycka, men med lyckligt slut, inträffade 2016 i Schweiziska Les Crosets. En familj med två barn befinner sig i en mindre sänka mellan två pister i skidområdet när en lavin begraver mamman framför ögonen på hennes barn. Pappan larmar räddningstjänsten, som är på plats inom fem minuter och med hjälp av RECCO-detektorn snabbt kan lokalisera mamman välbehållen på 80 cm djup. Förutom en RECCO-reflektor saknade hon övrig lavinutrustning, familjen hade över huvud taget inte någon avsikt att hamna i lavinterräng den dagen. Och så är det ofta, man vet inte vid frukosten att man kommer att befinna sig i lavinterräng senare på dagen.

Usla odds

Ett påstående som ibland hörs är att RECCO-systemet hittar döda. Det är sant, men det gör också transceivrar, lavinhundar och sonderingskedjor. Tyvärr, och förklaringen är att oddsen att överleva i en lavin är minst sagt usla. En del av alla lavinoffer avlider på grund av skador redan under själva lavinolyckan, alltså när snön är i rörelse. Krafterna är enorma och då spelar det ingen roll vilken utrustning man bär.
Men för den som fortfarande andas när snön kommer till ett stopp, är alla hjälpmedel viktiga för att bli hittad snabbt.

RECCO-reflektorer och transceivrar kompletterar varandra

En RECCO-reflektor är ett komplement till en transceiver, spade och sond. Hamnar du under snön gäller det att bli snabbt lokaliserad och då är alla hjälpmedel bra hjälpmedel. Åk alltid med rätt utrustning och kompisar med rätt utrustning – plus kunskap. Om du hamnar i en nödsituation gäller det att dina kamrater kan börja leta med transceiver, för att sedan kunna gräva upp dig. Om dina vänner mot förmodan inte hittar dig med transceivrar, ger en RECCO-reflektor dig en andra chans att bli hittad av räddningstjänsten.
Hälften av alla som begravs i laviner bär varken transceiver eller RECCO-reflektorer och är därmed inte sökbara. Då återstår bara lavinhund och tidskrävande sondering. Anders Aspholm, drift- och säkerhetsansvarig Skistar Åre, förklarar värdet av att vara sökbar när man vistas på fjället:
– Om man blir begravd under snön i en lavin är det oerhört viktigt att man är sökbar med elektroniska hjälpmedel. Här i Åre söker vi med både transceiver och RECCO, och jag vill påstå att vi är lika snabba med båda systemen.

Den organiserade räddningstjänsten räddar liv

Historiskt sett har den organiserade räddningstjänsten ibland fått kritik för att den kommer för sent till olyckplatsen. Det är korrekt att den organiserade räddningstjänsten alltid kommer att behöva extra tid jämfört med dina vänner, då de redan är på plats när något sker. Men om olyckan till exempel sker i närheten av ett skidområde kan de vara snabbt på plats och påbörja räddning. Alla stora skidorter har idag en skidpatrull som är beredd att rycka ut direkt när de får ett larm. Det är mycket tack vare mobiltelefonen som situationen är annorlunda idag, då larmen helt enkelt kommer in snabbare. Med det sagt är det är det alltså inte självklart att den organiserade räddningstjänsten är i närheten när just du behöver deras hjälp. Som vi nämnt ovan är RECCO-reflektorer en del av det större sammanhang när det kommer till lavinräddning.

FAQ RECCO

Vad är räckvidden för en RECCO-detektor?
Räckvidden är 80 meter genom luft och 20 meter genom snö.

Behöver jag byta batterier i reflektorn?
Nej, den saknar faktiskt batterier helt och ”lever” lika länge som produkten den sitter i.

Kan jag använda en RECCO-reflektor istället för en transceiver?
Nej, RECCO-reflektorn är ett komplement till din transceiver (+ spade och sond).

Kan skidpatrullen söka med RECCO och transceivrar samtidigt?
Absolut, RECCO-detektorn stör inte transceivern och vice versa.

Kan en RECCO-detektor användas från en helikopter?
Yes! RECCO-detektorn kan användas från en helikopter. Idag finns även RECCO SAR Helikopterdetektor, som har samma funktion som den handhållna lavindetektorn, men med längre räckvidd. Helikopterdetektorn söker av ett område på en kvadratkilometer på sex minuter och är utvecklad för att användas året runt för att leta efter försvunna personer i skog och mark.

Vilka är fördelarna med RECCO?
En RECCO-reflektor är alltid ”på” och har oändlig livslängd, förutsatt att den inte är skadad. Därmed är den utrustade personen är alltid sökbar för professionell räddningstjänst.

Några begränsningar med RECCO?
RECCO-systemet används enbart av organiserad räddning. Det är därför du och dina vänner behöver transceivrar för att kunna påbörja kamraträddning.

  • Läs mer om olyckan i Jaun 14 januari när en 22-årig man räddades på 3 meters djup efter drygt en timme. Han var inte utrustad med transceiver men hade en insydd RECCO-reflektor i sin Arc’teryx-jacka.

 

Saknar din utrustning RECCO-reflektorer?
Här kan du köpa reflektorer att klistra fast på din hjälm eller pjäxa: https://recco.com/shop-attachable-recco-reflector/

 

Historien bakom Recco i videoform

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.