Sämsta vintern i Kalifornien på över 1000 år

Det är inte bara här i Sverige som folk oroar sig över snön, eller bristen därpå. I USA håller delstaten Kalifornien på att förvandlas till något väldigt skrumpet och snöfattigt, torkan som numera påverkar i stort sett hela delstaten är inne på sitt fjärde år, och ett större väderomslag verkar inte vara i antågande. Enligt en rapport från The American Geophysical Union var den gångna vintern den sämsta i Kalifornien på 1200 år.

Det som på sikt kan vända torkan är att stora mängder snö faller i bergen, snö som sedan smälter och fyller de snart tomma vattenreservoarerna, men i vinter har trenden istället vara det motsatta. Skidorterna kring Lake Tahoe i norra Kalifornien fick som exempel inte mer än någon decimeter nysnö på hela januari, och sju av fjorton skidorter i regionen kring sjön stängde innan slutet av mars.

Enligt branschorganisationen California Ski Industry Association har det totala antalet besökare på delstatens skidanläggningar sjunkit till 5,2 miljoner personer, jämfört med 7,4 miljoner personer ett vanligt år. Även i USA som helhet har antalet skiddagar sjunkit, den totala siffran är den lägsta på sexton år och hade det inte varit för en ovanligt bra vinter på östkusten hade siffrorna troligen varit ännu lägre.

Också i Klippiga Bergen har det varit knapert med nederbörd – puderhålan Alta har fått rekordlåga mängder snö och rapporter talar om det sämsta snöåret sedan de började sina mätningar för sjuttio år sedan.

En liten ljusglimt för snösvultna jänkare kom dock föregående helg, då Mammoth Mountain som även de gått ut och varnat för tidigarelagd säsongsavslutning fick ett megadump och glatt meddelade att de istället för att stänga håller öppet på obestämd tid. Välbehövligt för skidorten som fått ungefär fyra meter mindre snö i år jämför med normalt.

Källor: American Geophysical Union, LA Times, PlanetSki, Unofficial Networks

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.