Scott Pure Tour 100/90 [2024]: ”En topptursskida som håller hela vägen ned”

Vi har teståkt Scott Pure Tour 100 (och Pure Tour 90) som kan summeras som en grym pistskida som du också med lätthet (bokstavligen) kan ta med dig ut på topptur.

Scott Pure Tour 100 är en väldigt modern och mångsidig allround skida. Den är tillräckligt lätt för att gå på topptur med samtidigt som den också funkar att köra i pisten. Apropå pist; läs gärna sammanställningen om årets bästa carvingskidorna för pist samt årets bästa all mountain skidor.

Att skidan är lätt beror på att kärnan består av popular trä med luftkanaler. För att göra skidan lite styvare är den förstärkt med titan under foten. Våra teståkare förvånades över den lätta skidan som trots sin nätta vikt stod pall för höga hastigheter och stora skärande svängar.

Men vad är grejen med de små hålen i toppen på skidan? Vi kunde inte låta bli att fråga Sam Hellerström från Scott.
— De små hålen däruppe är lite av vårat signum på våra Scott skidor. Dels är det rent estetiskt, dels fyller de en funktion i att sätta fast hudarna i skidorna helt enkelt.

Omdömen och betyg

— Väldigt härliga skidor. Otroligt lätta, både att bära och åka på. Jag tycker att det är en skida som funkar väldigt bra i pisten. Sen är de också inriktade på att man ska kunna tura med dem och ha dem som en allt i allo skida och det ser jag verkligen att de kommer fungera bra som. Den får en stark fyra i betyg, säger Cornelia Evelyn.

— Jag tycker skidan satt bra i sväng och hade bra kantgrepp, vilket tyder på att den är vridstyv och flexar tillbaka bra. En jättetrevlig skida, fartstabil, rolig och svarar bra! Det enda jag tycker är negativt är kanske att det är lite tråkig design, stilren men lite tråkig. Klockren fyra i betyg, säger Jesper Hayland.

— Det här är en väldigt bra skida. Jag är lite förvånad på ett positivt sätt. Det är en väldigt lätt skida och vanligtvis när de är så lätta brukar det kunna bli lite problem, men de här höll pall väldigt bra. Jag åkte på i full sula i både branta och flacka backar och den svarade väldigt bra och jag fick mycket kick tillbaka. Verkligen en topptursskida som håller på vägen ner också. I betyg får de en stark fyra, säger Erik Hammarsten.

Scott Pure Tour 100

 • Typ av skida: Turskida
 • Längder: 170, 178, 186 cm
 • Radie: 17 m (@178 cm)
 • Mått: 131/98/120 (@ 178 cm)
 • Teknologi/konstruktion: Skidan har en Sandwich Tour Eco-konstruktion med poplarkärna och förstärkt med titanal. Certifierad träkärna. Delvis återvunnet material. Freeride Tip och Tail  rocker M.
 • Vikt: 1480 g (@178 cm)

Scott Pure Tour 90 Women’s ski

 • Typ av skida: Turskida
 • Längder: 152, 160, 168 cm
 • Radie: 15 m (@160 cm)
 • Mått: 122/93/112 (@160 cm)
 • Teknologi/konstruktion: Skidan har en Sandwich Tour Eco-konstruktion med poplarkärna och förstärkt med titanal. Certifierad träkärna. Delvis återvunnet material. Freeride Tip och Tail  rocker M.
 • Vikt: 1340 g (@160 cm)

Betyg: 4/5

Text: Sara Lindström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.