Sommarvikarie på Freeride – Gabriella Edebo

Sommar, sol och semestertider – och så nu även för redaktionen här på Freeride. Denna sommar är det den mångsysslande skidåkaren Gabriella Edebo som tar över spakarna för skutan och ser till att hålla igång ett bra flöde i sommarhettan.

Hej Gabriella, hur känns det att ratta Freeride.se i en dryg månad framöver?
– Det känns som ett av de roligaste sommarjobben man kan tänka sig och kompletterar väl allt annat jag håller mig upptagen med i sommar. Även om jag testat på att sköta sidan under lite kortare perioder tidigare när herr redaktör åkt på någon sjukdom eller dylikt så ska det bli kul att få lite mer ansvar och kontinuitet i det hela. Det kluriga blir väl att försöka hålla lite liv i en skidsajt såhär mitt i sommaren när många mest går och funderar kring sol, bad och semester.

Hur kommer din arbetsplats att se ut? Det ryktas om franska förtecken, stämmer detta?
– Stockholm är fint men jag saknar närheten till berg och är väl egentligen ingen stadsmänniska, och efter lite ändringar på jobb-fronten som medfört mer fokus på eget företag så försvann behovet av att vara här på somrarna. Att skriva och sköta saker på en dator kan man ju faktiskt sysselsätta sig med i princip varsomhelst i världen där det finns en fungerande internetuppkoppling. Så visade det sig att några kompisar som bor kvar nere i Chamonix över sommaren har en sängplats över från och med den här veckan, så även om Frankrike kanske inte är känt för att ha de stabilaste wifi-lösningarna så tänkte jag testa på att flytta ner på obestämd framtid. Var ju där i en dryg vecka för eventet Arc’teryx Alpine Academy, gillade stämningen och dalens alla aktiviteter sommartid skarpt, nästan mer än hetsen på vintern till och med.

Har du något speciellt som du vill skriva om i sommar som du redan nu kan avslöja lite om? 
– Kan väl erkänna att jag var lite nervös till en början om vad man egentligen kan skriva om under den här tiden på året men de senaste veckorna så har idélistan vuxit till sig ordentligt trots allt. Någonstans på jordklotet är det ju vinter även nu och skidåkare ska ju hålla sig upptagna även på sommaren på något sätt, både med kreativa jobb-lösningar som möjliggör ännu en vinter på snö och diverse aktiviteter som tillgodoser adrenalinbehovet.

Vad tycker du själv om att ha för dig på sommaren?
– I vanlig ordning för att det ska vara ekonomiskt (halvt)hållbart att kunna åka skidor under större delen av vintern så krävs det en hel del jobb på sommaren. Denna sommar har jag valt att satsa mer på eget företag vilket innebär en hel del jobb på sena kvällar, helger etc. Man är liksom aldrig riktigt ledig om man inte bestämmer sig för att lägga undan dator och telefon ett tag. Tror det är en av anledningarna till att jag fastnat för klättringen, man kan liksom inte stå och svara på mail samtidigt som man står och säkrar en kompis… Plus att det är så sjukt kul och härligt att vara ute vid en klippa. Synd bara att skidåkarfingrarna inte är så väl anpassade efter uppgiften ännu. Förutom det så har jag tidigare vindsurfat en del på somrarna och tycker det är sjukt kul att cykla (men inte vågat investera i en ordentlig cykel ännu..).

Du knep ett brons på FWQ-tävlingen i österrikiska Silvretta Montafon i vintras: Hur laddar du inför kommande tävlingsvinter? 
– Att träna mycket på sommaren är något som hänger i sedan åren på skidgymnasiet. I övrigt så är det så svårt att planera i större utsträckning än att fundera på vad man vill utveckla och bli bättre på nästa vinter, vart man ska bo och så vidare.

Och så ska du bli filmturné-arrangör också, kan berätta var det blir för något? 
– Det är inte så mycket som är helt officiellt ännu, men filmturné med skid- och snowboardfilm blir det så håll ögonen öppna för datum-släpp inom kort… Den första upplagan i höstas i Stockholm blev så mycket mer lyckad än jag någonsin vågat tro eller hoppas, trots att det var så kort om tid att hinna styra ihop det, så jag är sjukt peppad på att ta filmfestivalen till fler orter i landet i höst!

Gabriella Edebo
Född: 1993 i Stockholm
Utbildning: Livets hårda skola i kombination med diverse högskolekurser på distans efter 4 år på alpint skidgymnasium i Östersund
Sysselsättning: Mångsysslande skidåkare
Antal FWQ-tävlingar: ingen aning, det är så rörigt med många inställda och flyttade tävlingar, men det här var den tredje säsongen
Favoritskidort: TBA, letandet pågår fortfarande…
Skriver för: Freeride.se och Åka Skidor
Drömresa på skidor: Vill gärna åka tillbaka till Nepal och Himalaya med skidbagen igen och hoppas på lite bättre snöförhållanden denna gång
Instagram: @gabriellaedebo

TIPSA GABBI: Vad vill ni läsa om i sommar? Lämna en kommentar och var med och påverka innehållet! Det går också bra att maila till vikarie @ freeride.se
Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.