Sveriges bästa skidanläggning?

Många undersökningar har gjorts om vilken som är Sveriges bästa skidanläggning. Faktorerna är många vad som gör en bra skidanläggning och resultaten varierar. Därför tänkte vi göra slag i saken och kora den bästa skidorten enligt er. Sveriges skidåkare.

Nordic Bench gjorde nyligen en undersökning där 2.800 personer tillfrågades sin favoritskidort. De hade 12 orter att välja mellan och i topp hamnade Tänndalen och Funäsdalen på en delad plats.

Vi tycker att de som faktiskt åker mest skidor i Sverige skall få säga sitt. Nedan har ni drygt 30 skidorter att välja på och ni utgår bara ifrån er eget tycke och smak. Prioriterar ni maten, miljön, liftarna, tillgängligheten, personalen eller fallhöjden? Ni bestämmer vad som är viktigast, och vilken skidort som faller er mest i smaken.

Hjälp till att sprida denna undersökning till dina vänner så att vi kan få fler deltagare än tidigare nämnda undersökning och således den mest rättvisa listan över Sveriges bästa skidorter.

Här är deras lista

1. Tänndalen/Funäsdalen
2. Ramundberget
3. Åre/Årebjörnen
4. Vemdalen
5. Orsa Björnklitt
6. Sälen/ Tandådalen
7. Trysil Norge
8. Sälen/ Lindvallen
9. Sälen / Hundfjället
10. Hemavan / Tärnaby
11. Idre
12. Romme Alpin

Vilken är Sveriges bästa skidanläggning enligt dig?

Saknas någon skidanläggning i listan? Skriv i kommentarerna så lägger vi till den på studs.

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. DamirKadic
  0
  DamirKadic | 2016-10-04 20:19          

  Bydalen är klart min favorit, den mest genuina fjäll i Sverige med en otrolig stor potential. Det fattas bara några sittliftar.

 2. Ashtraymofucku
  0
  Ashtraymofucku | 2016-10-02 21:34          

  +1 @TheForce! Klimpfjäll och Kittel är mina favoriter. Skogen ner från k2 stugan mot vägen är ju kung! Liften till k2 har ju vart stängd många år men hörde att de öppnat den igen så lappa ner skogen där, mest bara barnfamiljer i klimpfjäll så man får pudret för sig själv :D

 3. TheForce
  0
  TheForce | 2016-09-30 19:23          

  Saknar Klimpfjäll på listan!

 4. Vintergatan10
  1
  Vintergatan10 | 2016-09-30 10:18          

  Varför är inte alla skidorter med?

  Isaberg, Alebacken, Sunne ski, Ulricehamn, Storstenshöjden, Tolvmannabacken m.m

  Om man nu skall göra den mest rättvisa undersökningen borde alla skidorter vara med.
  Samt att man inte kan rösta flera gånger bara det gör att inte detta känns speciellt trovärdigt.

 5. JohanFredholm
  0
  JohanFredholm | 2016-09-30 09:50          

  @simon_tjernstrom
  Just nu uppmanas folk på socialamedier av orter som uppmanar sina vänner att rösta på just deras skidort/anläggning. Tyvärr tror jag inte att en sådan här omröstning har någon som helst betydelse förutom att man ser vem som lobbar bäst.

 6. EmmaDahl85
  0
  EmmaDahl85 | 2016-09-30 08:55          

  Tännäskröket och Kappruet, två fantastiska anläggningar som också är en del av Funäsfjällen, liksom Ramundberget, Tänndalen, Tänndalsvallen och Funäsdalsberget.

 7. JohanFredholm
  0
  JohanFredholm | 2016-09-29 13:29          

  Tack för ditt svar Simon. Skönt att höra att ni inte springer andras ärenden.
  Jag vill klargöra att Ramundberget, Tänndalen, Funäsdalsberget, Kappruet, Bruksvallarna, Tännäskröket och Fjällnäs tillhör alla destination Funäsfjällen.
  För oss väldigt viktigt att det kommuniceras riktigt då vi tillsammans är ett otroligt attraktivt turistmål. Vad sägs om 136 nedfarter på samma liftkort, 300 km. längdspår och över 610 km. preparerade skoterleder? Det betyder att om ni skriver t.ex. Tänndalen kan ni skriva (Funäsfjällen) efter. Eller Ortsnamn - en del av Funäsfjällen. Tack på förhand.

 8. simon_tjernstrom
  1

  @PAN Blåsjöns Fjällanläggning är inlagd!

 9. simon_tjernstrom
  4

  Bra och relevanta kommentarer om skidorternas grupperande/icke grupperande! Det tåls att tänkas på och bör utvärderas om man strävar efter en så rättvis bild som möjligt.

  Det var min uppfattning att undersökningen gjordes av Nordic Bench på uppdrag av Expressen. @janogner rätta mig gärna om jag har fel. Vidare så måste jag klargöra att jag inte ifrågasätter er undersökning, men påpekar det faktum att resultat av tidigare undersökningar har fluktuerat väldigt. Något som jag ju självklart förstår att det kommer att göra fram till den dagen man får med alla Sveriges skid- och snowboardåkare. Vidare så kritiserar jag inte ert Net Promoter Score som tillvägagångssätt heller. Förstår att det är speciellt bra för destinationerna i fråga att få den informationen att analysera.

  Som ni ser ovan gjorde jag en stor pudel i fråga om användandet av ordet "kronologiskt."

  Däremot så tror jag att detta sättet, genom att hålla en anonym omröstning på en sida dit iallafall en lejonpart av Sveriges skidåkare surfar, med fler röster hörda, ger ett riktigare resultat. Jag förstår att detta kan låta lite som att jag sätter oss på en väldigt hög häst. I sådana fall är det fritt fram att sparka ner mig, men det är min åsikt.

  Nu till det intressanta. Vilka faktorer bör beaktas om man vill göra en så rättvis undersökning som möjligt? Jag som kan se resultatet i realtid kan skvallra att vi hittills inte når samma resultat som Nordic Bench.

  @JohanFredholm På frågan om vi utför uppdraget efter att någon sponsor var missnöjd med resultatet av NBs undersökning, kan jag tryggt säga att det inte finns ens en milli procents inflytande av någon sponsor/aktör/påtryckare. Detta är en 100% redaktionell undersökning som vi själva inte har någon möjlighet att påverka resultatet av.

 10. JanOgner
  0
  JanOgner | 2016-09-29 12:26          

  Hej Simon
  Vi Nordic Bench ligger mycket riktigt bakom undersökningen om fjälldestinationer som Expressen skrev om. Om du är osäker på hur mätningen gått till, vilken agenda vi har osv kan vi gärna ta en kontakt så går vi igenom det. Det egentliga syftet är inte att utse bästa fjälldestinationen utan att utifrån en oberoende undersökning kunna förse de olika destinationerna med information om vad deras gäster uppfattar som deras styrkor respektive svagheter. Låt oss höras ... !
  Hälsn
  Jan Ogner VD Nordic Bench

 11. skfp
  0
  skfp | 2016-09-29 11:10          

  Hur man definierat skidorterna måste ju spela väldigt stor roll för utslaget. Sälen ligger tex på plats 6, 8 och 9. Men vad hade hänt om man inte delat upp Sälen i tre delar? Vad hade hänt om man delat upp Vemdalen i de olika anläggningarna? Känns som att det blir lite godtyckligt.

 12. AnnaKarinL
  0
  AnnaKarinL | 2016-09-29 11:09          

  Med tanke på att många skidorter räknas som en, tex Hemavan/Tärnaby eller Vemdalen inklusive allt omkring, borde även reslutatet för Riksgränsen/Björkliden räknas ihop. Nära, samma liftkort och ordnad transport mellan.

 13. skfp
  1
  skfp | 2016-09-29 10:42          

  @simon_tjernstrom "jag vet mycket väl vad det betyder (som du kanske själv kan gissa?) men använde ordet för att jag tycker att det är det enklaste sättet att förklara."

  Jag är ledsen men du vet inte vad det betyder, det är därför folk blir förvirrade när de läser artikeln. Endera är listan i kronologisk ordning eller inte, och den här listan är inte det.

 14. JohanFredholm
  1
  JohanFredholm | 2016-09-29 08:21          

  Nu var det ju faktiskt branschanalysföretaget Nordic Bench som gjorde listan efter att ha frågat 2800 resenärer. Expressen publicerade bara rapporten. Känns som om ni har hybris som anser er representera de "riktiga skidåkarna". Eller är det så att någon av era större sponsorer inte riktigt var nöjd med resultatet?

 15. PAN
  1
  PAN | 2016-09-28 21:33          

  Ta gärna med Blåsjöns Fjällanläggning också. Oerhört fin offpist, 475 m fallhöjdmeter och 3,5 km från toppstation till dalstation. Dessutom hittar man också fin manchester även på eftermiddagarna. Inte så många som har hittat till denna pärla så det blir väl inte så många röster som anläggningen förtjänar...

 16. pdahl54
  2
  pdahl54 | 2016-09-28 18:36          

  Dundret
  Björkliden
  Riksgränsen
  Rankingen är beroende på var man bor/är oftast
  Dundrets nya lift kombinerat med nära offpist, inga (tyvärr, beror på hur man ser på det) liftköer gör att Dundret är TOPP i LAPPLAND
  Kommentera gärna.

 17. simon_tjernstrom
  0

  @mikoel Jag har ingen åsikt om Expressens undersökning. Främst för att jag inte vet under vilka premisser den är gjord. Har dock stött på ett större antal liknande undersökningar under åren med väldigt spretiga resultat. Något som får mig att dra slutsatsen att de flesta undersökningar är gjorda med en dold agenda. Därför är jag nyfiken på vad resultatet av denna kan bli. Och utan en egen agenda kan jag ledigt säga att jag personligen också håller skidorterna kring Funäsdalen både högt och kärt :)

 18. simon_tjernstrom
  0

  @la_grave jag vet mycket väl vad det betyder (som du kanske själv kan gissa?) men använde ordet för att jag tycker att det är det enklaste sättet att förklara. Jag tror och hoppas att de flesta förstår vad jag menar vilket är det viktigaste enligt mig. Tror du också förstår. Annars får du blunda med högerögat så att det blir suddigt, så du slipper störa dig på användningen av ordet kronologiskt ;)

 19. Mikoel
  0
  Mikoel | 2016-09-28 16:48          

  Även om det är rätt att freeride gör en egen men jag får känslan när jag läser artikeln att skribenten inte tycker Expressens undersökning stämmer. Men det kanske är jag som är extra känslig. ;)
  Men är stolt att bo i funäsdalsfjällen och att det blev den skidorten som kom högst upp. Och det kommer bli bättre. Snart kommer snön.

 20. la_grave
  2
  la_grave | 2016-09-28 16:38          

  @simon_tjernstrom "kronologisk" betyder i tidsordning. Kommentarerna till den här artikeln kommer tex i omvänd kronologisk ordning. Skulle man sortera dem efter antal "plus" skulle de inte längre vara i kronologisk ordning.

 21. simon_tjernstrom
  0

  @la_grave Jajjemän, i kronologisk ordning (ranking) efter deras undersökning. Från 1 till 12.

 22. simon_tjernstrom
  0

  @bjorsi kirrat!

 23. bjorsi
  0
  bjorsi | 2016-09-28 16:00          

  Svanstein då?

 24. Geesus
  0
  Geesus | 2016-09-28 15:52          

  Fiskartorpet! Bäst året om!

 25. williegarwin
  0
  williegarwin | 2016-09-28 15:43          

  1 Björkliden 2 riksgränsen 3 stöten

 26. la_grave
  0
  la_grave | 2016-09-28 15:27          

  "Kronologisk ordning"?

 27. simon_tjernstrom
  1

  @Lincoln @MatsEH kirrat!

 28. Flyfisher1
  0
  Flyfisher1 | 2016-09-28 15:09          

  Kåbban äger +++++

 29. Lincoln
  1
  Lincoln | 2016-09-28 15:06          

  Ni har ju missat skidorten med bäst snö och skogsskidåkning; Borgafjäll!

 30. MatsEH
  1
  MatsEH | 2016-09-28 15:01          

  Bollebacken Bollnäs