Sveriges högsta punkt flyttar norr ut

Sverige får i dagarna troligtvis en ny högsta topp. Den varma sommaren har satt sina spår och nu förväntas Kebnekaises snöklädda sydtopp smälta ned och bli lägre än den bergiga nordtoppen.

Sydtoppen, som utgörs av snö och is, har likt alla glaciärer i Sverige smält mycket under den rekordvarma sommaren.
– Jag har aldrig sett så mycket nedsmält snö på sydtoppen som den här sommaren, säger Gunhild Ninis Rosqvist, professor i geografi med inriktning på naturgeografi vid Institutionen för naturgeografi samt chef för Tarfala forskningsstation vid Kebnekaise.

Den 2 juli mätte Gunhild höjden på sydtoppen till 2 101 meter över havet. Den 31 juli, var höjden på Kebnekaises sydtopp 2 097 meter över havet.
– Under den här tiden har alltså fyra meter snö och is smält bort, i snitt 14 cm per dygn. Det går väldigt fort nu. Resultatet av den varma sommaren kommer bli en rekordförlust av snö och is i fjällen, säger Gunhild.

Vid senaste mätningen var sydtoppen endast 20cm högre än nordtoppen. Om avsmältningen fortsätter i samma takt som de senaste veckorna har vi troligtvis fått en ny högsta punkt i landet under de gångna dagarna.

Gunhild Ninis Rosqvist har genomfört de årliga mätningarna av sydtoppen de senaste åren som en del i forskning kring klimatförändringar. Med hjälp av en så kallad differentiell GPS kan toppen av Kebnekaise mätas med 2 cm noggrannhet. Sydtoppens höjd har mätts sedan 1880. I snitt har glaciären smält med 1 meter per år under de senaste 20 åren.

Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.