Test: Atomic Backland XTD Carbon 120 [2024]
Inför denna säsong presenterades en rad nya, lättare toppturspjäxor som Freeride testade under förra säsongen. Till kommande säsong gör Atomic om sin friåkningslinje av pjäxor med en stor uppdatering av Hawx pjäxorna, implementering av BOA-system samt en helt ny pjäxa i form av Atomic Backland XTD 120. Det är denna pjäxa, Backland XTD Carbon 120 som är föremål för detta test.
Testet har genomförts i Jämtlandsfjällen under februari och mars 2023. Samma skidor har använts till all åkning men i väldigt varierande snö, cirka 10 000 höjdmeter har avverkats. Även cirka tio åk i ett semi-isigt Vemdalen månadsskiftet januari/februari.
Atomic Backland XTD Carbon 120.
Detta är en helt ny pjäxa även fast den delar namn med Atomics stora linje av lättare toppturspjäxor Backland. Denna nya pjäxa skiljer sig dock på nästan alla punkter från de andra förutom på just namnet. För att förstå varför denna pjäxa finns är det viktigt att förstå att Atomics tidigare free-rando pjäxor som går under samlingsnamnet Hawx genomgår en stor uppdatering till nästa år där de blir betydligt mer inriktade på åkningen, detta genom annan kraftigare plast och en mycket kraftigare innersko samt möjligheten till BOA. Detta påverkar vikten ordentligt och de går från att i år väga 1580gram till att nästa år väga cirka 1800 gram. Med tanke på att de första versionerna av Hawx Ultra 130 vägde cirka 1350 gram så är detta en helt annan typ av pjäxa.
Hoppet blir då väldigt stort från en Backland Pro som väger cirka 1150 gram till den nya Hawx Ultra Ultra 130 på cirka 1800gram. För att täppa till detta glapp i sortimentet lanseras då Backland XTD Carbon 120 (MN/GW) som väger cirka 1350gram. Damversionen är 115 i flex (MN/GW) och sedan följer en unisex 110 flex och 105 flex för dam (GW), unisex 100 flex (GW) och 95 flex för dam för att avsluta med en 85 flex för dam (GW). Dessa pjäxor finns även i olika utföranden med full gummisula (multinorm; MN) eller gripwalk-sula (GW), toppmodellerna finns som båda två och de billigare varianterna har antingen eller.
Passform
Passformen på denna nya pjäxa är enligt Atomic själva och deras huvudsakliga utvecklare Matthew Manser en ”Prime” fit. Detta innebär en mer medium fit, och lästen är 100 millimeter vilket är den bredaste av alla Backland pjäxor. Hälgreppet känns bra och relativt tight, insteget är generöst och det är inga problem att komma ned i pjäxorna, definitivt mer medium volym. Innerskon är Atomics 3D Platinum Tour och har öglor för snörning för att få den bästa möjliga passformen. Detta är en kraftig innersko som är helt formbar men ger väldigt mycket stöd.
Konstruktion
Skalet består av Carbon Loaded Polyamid, både på den övre och nedre delen. Detta innebär att tillpassning av pjäxorna genom traditionell tryckning och lästning är fullt möjligt vilket inte alltid är fallet. Skalet är en hybrid-öppen design över lästen, det är alltså ingen full överlappning av plast utan istället bitar eller ”halvöar” av plast där vajern och det nedre spännet sitter. För att hålla ute snö sitter det då en gaiter, denna är väl tilltagen och fungerar bra. Självklart är det lite klurigt de första gångerna innerskon skall ned i skalet men jag upplever det som lättare än på vissa andra lättare modeller med gaiters.
Det nedre spännet är en typ av vajer som går mellan framfoten och ankeln. Denna låses med ett traditionellt spänne med ”dubbelfäste” vilket fungerar bra, dock har jag upplevt att jag behöver spänna detta spänne ganska hårt vid varmare dagar för att få fast hälen ordentligt vilket ger en liten tryckzon ovanpå foten där plastförstärkningen sitter som kan komma att bli ett problem. Jag har dock inte format innerskon utan bara lagt i mina egna gjutna sulor så detta kan kanske lösas enkelt. Det övre spännet är ett traditionellt spänne med lägen för att hålla det öppet vid gång, fungerar utmärkt och gör allt som det ska. Sedan är det power-strapen, denna är gjord av tyg som är väldigt tunt men känns fortfarande mycket kraftigt och hållbart. Eftersom att tyget är såpass tunt så formar det sig väldigt bra och ger ett väl fördelat tryck på pjäxan. De billigare varianterna av Backland XTD får istället för denna power-strap en mer vanlig kardborre-historia, bara detta berättigar ett köp av den bästa varianten.
Versionen som har testats här har full gummisula med Atomic’s ”skywalk” mönster, sulan ger bra grepp på snö, is och sten. Känner du att detta inte är något för dig och du istället vill kunna använda pjäxorna i de flesta bindningar på marknaden så tillverkas pjäxan i en annan färg (avart/ röd) med GripWalk-sula. Dessa är inte utbytbara utan är limmade på skalet.
Gåläget
Redan vid första gången jag fick pjäxan på foten i ett kyligt Vemdalen i slutet av januari och la i gåläget så kändes det väldigt bra med otroligt lite friktion i rörelsen. Detta kommer från Atomic’s frictionless pivot vilket i sin tur bygger på att bussningarna har väldigt låg friktionsvärde samt att fästpunkterna är symmetriskt fästa (vilket man inte skall ta för givet). Gåläget är Atomic’s klassiska som är helt och hållet utanpåliggande och väldigt stabilt, genom att lossa på den övre delen kan man även justera lutning på skaftet från 15 grader vilket är standard upp till 17 grader för mer aggressivt eller ned till 13 grader för mindre aggressivt.
Att gå med pjäxan är väldigt skönt, jag kunde hålla det nedre spännet spänt på det lösaste och det övre låste jag i öppet läge. Begränsningarna sattes i hur mycket min fot ville flexa, dock skall det noteras att skaftet på Backland Xtd 120 är högt, högre är på t.ex. Tecnica Zero G Tour Pro och mycket högre än Scarpa F1 XT vilket innebär att mina kroppsliga begränsningar träder in tidigare än vid ett lägre skaft.
Att åka med pjäxan
Det högre skaftet är en stor del av en åkprestanda som är väldigt bra, flexet 120 känns helt rätt och är att jämföra med Tecnica Zero G Tour Pro, dock inte riktigt lika progressivt utan det tar stopp något tidigare. Åkmässigt finns det inget att anmärka på, de känns oförskämt stabila för att gå så bra och för att vara så avskalade i sitt utformande. Även i isiga pister med snökanonsnö hade jag full tillit till pjäxorna, behovet för traditionella 4-spännes pjäxor med lägre vikt känns allt mer bleknande ur mina topptursfärgade ögon. Power-strapen känns som en fullträff och är något jag vill montera på mina andra pjäxor direkt.
Omdöme
Vem ska då köpa dessa pjäxor? Jag får utgå från mig själv som har två par toppturspjäxor. De tävlar inte i samma liga gällande vikt och gåläge för att konkurrera med mina favoritpjäxor; de cirka 250 gram lättare Scarpa F1 XT. Istället är det mina Tecnica Zero G Tour Pro som börjar få en utmanare, Backland XTD är något sämre i utförsprestanda men det är väldigt mycket bättre att gå med och avvägningen där är väldigt subjektiv. Helst av allt har jag hittat ett till par toppturspjäxor att sätta in i rotationen, men det är inte riktigt hållbart på något sätt. Hade jag istället haft endast haft ett par riktiga pjäxor (tänk alla svenska friåkare i Alperna) och varit på jakt efter ett par toppturspjäxor som kan gå långt och åka tillräckligt hårt hade dessa varit med i slutstriden.
Atomic Backland XTD i olika versioner kommer till välsorterade butiker hösten 23/24 och finns redan nu i väldigt begränsade upplagor på specifika butiker.
Atomic Backland XTD Carbon 120
Konstruktion: 8/10
Användarvänlighet (i och ur): 7/10
Gå: 8/10
Åka: 7/10
Användarvänlighet (spännen, straps och gålägesmekanismen): 8/10
Totalt betyg: 38/ 50
Tillverkarens vikt: 1390 gram.
Verklig vikt: 1372 gram.
Skillnad: -18 gram.
Rek. pris: 8500kr