Tjuvtitt inför 16/17: Salomon spränger gränser

Salomon har inte legat på latsidan. Samtidigt som deras nya pjäxa MTN Lab sålt slut helt och hållet får vi kika på nästa års nyheter från den franske jätten.

Om tidigare målsättning med MTN-serien var att minska avståndet mellan utförsåkning och turande, försöker de med QST-serien att göra det möjligt för alla utan kompromisser.

QST står för Quest – ett ord Salomon länge har använt sig av. Men produkterna som ryms i serien är långt ifrån använda tidigare och rymmer många spännande nyheter. Prylarna kommer alltså i butik nästa år – säsongen 16/17.

Pjäxorna

QST-pjäxorna som kommer i flex 90 – 100 – 120 – 130 är i grund och botten en utförsåkningspjäxa. Bara lättare. Och med 40 graders gåläge. Pjäxan väger drygt 1,5 kilo och ligger således bra till viktmässigt. Ett 40 graders gåläge får också anses vara riktigt bra för en såpass vridstyv sko. Hemligheten ligger i tekniken vi såg på MTN Lab-pjäxan som möjliggjorde en bra låsning av gåläget.

På damsidan är vikten knappt 1,5 kilo och kommer i flex 80 – 90 –110.

Pjäxan skall också vara betydligt lättare att kliva i då gåläget och öppningen av pjäxan gör att foten smidigt smiter i även de mest kalla dagar då du glömt pjäxorna i bakluckan.

Skidorna

QST-skidorna kommer i bredderna 85 – 118 mm och är således tänkt både för pist och puder. Det spännande med denna skida är att den är inne på samma spår som pjäxan. Du skall bara behöva en skida och den skall fungera till allt. Receptet enligt Salomon är en skida som är lättare än de flesta allround- och puderskidor men med bibehållen vridstyvhet. Hemligheten bakom lättheten är en urfräst träkärna och Carbon CFX – ett material som styvar upp trots sin lätta vikt.

På damsidan har man tagit i princip samma skida fast dimensionerad något annorlunda. EN detalj du bör lägga märke till är att förutom att grafiken är annorlunda har namnen på skidorna fått följa med trots att det är en helt ny skida skapad på samma sätt som de skidor i herrserien som bara heter QST och vilken längd det är.

Skidor från vänster till höger:

Myriad: 85mm midja

Lux: 92mm

Lumen: 99mm

Stella: 106mm

QST 85

QST 92

QST 106

QST 118

(Även en QST  med 99 i midjan kommer att finnas). Skidorna kommer alltså i butik NÄSTA år säsongen 16/17.

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.