Andermatt-Sedrun: största skidområdet i centrala Schweiz

Andermatt-Sedrun har genomgått en omfattande satsning under de senaste åren och har bland annat investerat i flera nya liftar, nytt snösystem samt en efterlängtad sammanlänkning av närliggande skidorter.

Andermatt-Sedrun är det största och modernaste skidområdet i centrala Schweiz och erbjuder varierad åkning för en bred målgrupp där Andermatt-Gemsstock lockar pudertörstande friåkare från hela världen, medan Andermatt-Oberalp-Sedrun imponerar med grymma preparerade nedfarter med flexibla svårighetsgrader. Skidåkningen kombinerat med restaurangutbudet och de otroligt smidiga tågförbindelserna gör Andermatt-Sedrun till en skidort att räkna med i framtiden.

SkiArena Andermatt-Sedrun, har sedan 2015 genomgått en massiv uppgradering till ett värde som uppgår till över 130 miljoner schweiziska franc, vilket är långt över en miljard omräknat i svenska kronor. Anläggningen har bland annat investerat i flera nya liftar, nytt snösystem samt en sammanlänkning av Andermatt och Sedrun med den nya gondolen Scheehüenerstock-Express som öppnade förra säsongen. Även den blygsamma grannskidorten Disentis har blivit tillgänglig med lift från Andermatt-Sedrun. Totalt sett är detta är ett omfattande projekt som krävde sex års planering mellan 2009-2014 innan det första spadtaget togs, men resultatet är imponerande och Andermatt-Sedrun har öppnat upp helt nya möjligheter för skidåkning när den är som bäst, och störst.

120 kilometer preparerade nedfarter kombinerat med 22 liftar gör nu Andermatt-Sedrun till den största skidorten i centrala Schweiz. Området sträcker sig från bergstoppen Gemsstock (2961 meter över havet) och Schneehüenerstock (2600 meter över havet) via Oberalppasset och vidare till Sedrun och Disentis. Ett gigantiskt och vackert område med riktigt fin skidåkning, innanför som utanför pisten, som också erbjuder en rad andra utmanande aktiviteter under vintersäsongen, exempelvis isklättring, rodel och längdskidåkning.

Gemsstock, ett mäktigt berg med iögonfallande utsikt över de schweiziska alperna, är känt för orört puder och branta långa backar. Uttalat är att Kristoffer Turdell, världsmästare på Freeride World Tour 2018, gärna tar några fluffiga svängar på den södra sidan av berget när tillfälle ges och den lokala störtloppsförmågan Aline Danioth förlägger stor del av sin träning i pisterna kring detta område. Och visst är världsstjärnornas val talande, den mäktiga bergstoppen Gemsstock samlar adrenalintörstande äventyrare, entusiaster och en hel del lokala förmågor för skidåkning i, just det, världsklass.

För medelgoda skidåkare och familjer så är området Nätschen-Oberalp-Sedrun att rekommendera. Här erbjuds riktigt breda, fina backar med perfekt solläge. Barnfamiljen hittar idealiska förhållanden kring Nätschen-Gütsch och ”Matti Kids Arena”, ett område som rustats med allt en familj med yngre barn kan önska: lekområden, utmanande slalombanor, restaurang och skidskola.

I närheten av Sedruns tågstation finns också Valtgeva Snowpark som är ett renodlat område som skapats för att prova på skid- och brädåkning för första gången. Här finns bland annat ett 143 meter långt rullband som får användas av alla. Men i Valtegeva Snowpark finns också två andra liftar för mer erfarna åkare och trots att hela området Nätschen-Oberalp-Sedrun i synnerhet är familjärt och nybörjarvänligt så ska denna sida av anläggningen inte underskattas, här finns riktigt fina backar och är förutsättningarna de rätta så kan friåkningen vara magisk.

Matterhorn Gotthard Bahn, tåget och tillika skidåkarens bästa vän, öppnar upp för skidåkning utan tidspress långt borta i grann-kantonen Grisons där ni hittar Sedrun och Disentis. Ni behöver aldrig oroa er för att hinna tillbaka innan liftarna stänger för dagen. Hoppa bara på tåget, som går i både riktningarna, för att enkelt ta er tillbaka dit ni utgått ifrån. Här finns till och med ett renodlat afterski-tåg som går två gånger om dagen mellan Andermatt och Disentis, givetvis utrustat med bar, lounge och egen DJ.

”Mountain Food” är ett motto som används i samtliga bergsrestauranger i området, och står för genuin lokal mat med utmärkta råvaror från närområdet. Ost, frukt, korv, kryddor och örter från regionen tillagas traditionellt eller tolkas i nytänkande tappningar. Och Andermatt-Sedrun är en modern och medveten anläggning som tar hänsyn till miljön. Exempelvis så används inga PET-flaskor inom skidområdet då källvattnet från Gotthardmassivet håller exceptionellt hög kvalitet och serveras naturellt och kolsyrat utan kostnad på hela anläggningen.

Gondolen ”Scheehüenerstock-Express” började rulla säsongen 2018/2019 och går från Oberalppass till Schneehüenerstock vilket länkar samman flera skidområden som sträcker sig genom Grisons och Uri – två kulturellt och språkligt skilda kantoner i Schweiz, till det skidområde som nu kallas Andermatt-Sedrun. Och inte nog med det, genom ett unikt samarbete genom två åtskilda företag så har också Andermatt-Sedrun vidare länkats ihop med skidorten Disentis, som tillsammans skapar ett otroligt omfattande och mångsidigt område för skidåkning.

Andermatt-Sedrun har en lång säsong och erbjuder hela 7 månader med skidåkning, från november till maj månad. Detta tack vara omfattande investeringar och satsningar inom snötillverkning och snölagring. Gemsstock är skidområdets högsta topp och tillika Andermatts stolthet, och på de närliggande glaciärerna lagras gigantiska mängder snö för att säkra en tidig säsongsstart.

Besökare som vill känna pulsen under sin vintersemester beger sig enklast till Luzern som ligger cirka 7 mil från Andermatt. Detta är en stad med drygt 80 000 invånare som kan stoltsera med flera festivaler och karnevaler under vinterhalvåret. Det finns gott om livemusik och givetsvis är utbudet på den klassiskt schweiziska ostfonduen stort i Luzern.

Resa hit

Flyg, tåg eller bil, möjligheterna är många. Väljer du det sistnämnda så ligger slutdestinationen inte mer än 10 minuter bort från autobahn. Det finns som oftast i Schweiz goda förbindelser med både tåg och buss från flera orter och flygplatser i närheten. 

Tågförbindelsen till Andermatt är bra och med relativt korta resor från flera större städer och flygplatser:

  • Zürich: ca 2,5 timmar.
  • Milano: ca 2 timmar
  • Stuttgart och München: ca 4 timmar

Buss är ett prisvärt alternativ till tåget i Schweiz. Skidområdet Andermatt-Sedrun samarbetar också med olika bussbolag som erbjuder billiga resor med avgångar från följande orter: 

  • Lenzburg/Baden
  • Aarau/Olten
  • Zürich
  • Luzern
  • Flüelen/Altdorf

 För mer information om SkiArena Andermatt-Sedrun, besök skiarena.ch

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.