Är immiga goggles ett minne blott?

Ja, i alla fall om du frågar tillverkarna av den nya gogglen F-bom från Abominable Labs.

Imma på linsen har förstört fler skiddagar än Jaegermeister (kvällen innan), men nu påstår amerikanska Abominable Labs att de har lösningen på problemet och den ändamålsenliga gogglen heter F-bom. Vi med några år på nacken ställer oss omedelbart skeptiskt bredvid, efter otaliga tidigare försök att upptäcka denna skidåknings heliga graal – immfria goggles. Vi tänker med rodnad tillbaka på gogglen med den elektriska fläkten eller glasögon med hydrofobisk beläggning.

Dave McCulloch´s eventuella lösning är dock lika självklar som enkel vilket tänder ett litet tomtebloss av hopp om att detta faktiskt kan fungera. Än en gång är det elektronik som skall göra oss mer klarsynta i vintermörkret. Immiga goggles uppkommer som bekant när fukt i luften blir till vatten snabbare än det kan dunsta. Genom att leda ström genom en tunn film placerad på inre linsen värms den upp till en temperatur som direkt får imma att dunsta. Det fungerar alltså ganska precis som på bakrutan i bilar. Lithium-ionbatteriet (li-ion) som dessa kommer att vara bestyckade med laddas genom att stoppa in en micro-usbsladd i gogglen och andra delen i väggen.

Active mode / Boost mode
Du kan välja att hålla linsen någorlunda uppvärmd under en längre tid eller aktivera en boost som påstår få bort all imma på under 30 sekunder. Knappen sitter på högra sidan där ramen möter bandet.

Projektet är ännu i sin linda. Gogglen är ännu inte i produktion utan företaget bedriver just nu crowd funding för att få ihop kapital att börja producera. Linserna är bland annat skapade av ZEISS vilket inte är billigt. Pengarna får de ihop genom att sälja putsdukar, stickers, mössor och extralinser till folk för tämligen dyra priser. I nuläget har de redan fått ihop strax under 10.000USD av de 50.000 som behövs. Tror du själv på projektet och vill hjälpa till kan du surfa in på en högersväng här.

 

 

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. la_grave
  0
  la_grave | 2014-10-29 12:10          

  Varför inte bara kalla det skidglasögon?

 2. PNyberg
  0
  PNyberg | 2014-09-09 17:42          

  Smith turbofan?

 3. kappakomplett
  0
  kappakomplett | 2014-09-09 15:20          

  Hoppas gogglen lyckas med sin crowd-funding! Tufft att skicka ut henne direkt så där.

 4. mholm
  0
  mholm | 2014-09-09 15:02          

  @jeppenator I guess so! Det djupa, ständigt återkommande, träsket googles eller goggles (ja, jag höll på att stava fel) kan suga ned vem som helst i sitt fördärv!

 5. jeppenator
  0
  jeppenator | 2014-09-09 12:56          

  @mholm vi får väl ha överseende med @simon_tjernstrom för denna gång. Han är ju fortfarande ny på jobbet! ;)

 6. simon_tjernstrom
  0

  hehe, oups..

 7. PhatFred
  2
  PhatFred | 2014-09-09 12:16          

  Cylindrisk innerlins och sfärisk ytterlins med strömledande film emellan, alltså olika tjocklek i mitt och kant - borde inte det innebära att hela paketet blir ett förstoringsglas? Åtminstone i lodrät riktning - som i lustiga huset...

 8. mholm
  1
  mholm | 2014-09-09 11:54          

  ÄR IMMIGA GOGGLES ETT MINNE BLOTT?

  #fixeditforyou

 9. johan
  0
  johan | 2014-09-09 11:22          

  Jag vill ha ett par! Fast de borde licensiera tekniken till andra goggles tillverkare.